CR7 Prezes Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Niedawno odkryłem że cos mi stuka w korbie, pierwsza mysl suport zajechany swoje juz odwalił 4000km to troche jest. Po wymianie suportu zobaczylem że przy kazdym obrocie korby coś stuka w korbie, pojechałem do serwisu tam mi chwile pokrecili nasmarowali i jest cool, żwczywiscie tak było ale przez jakies 600m. potem znów sie zaczeło co moze być powodem tego stukania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Jestes pewien ze to korba ? Może sie blaty poodkrecały ? Innej mozliwosci niewidze co innego moze stukac.. Może to stery albo co ? czesto wydaje sie ze dźwieki ida od korby a jednak sie okazuje ze nie... może przednia przerzutka ? Zwykle cos stuka jak jest luźne a w korbie jedyne co moze byc luźne to blaty, suport i inne srubki.. Edit: Jak przy kazdym obrocie korby to mysle ze dosc łatwo zlokalizowac dokładny moment stuknięcia i w tedy tez miejsce. Zawieś jakoś rower w powietrzu lub niech ktoś Ci potrzyma a Ty przyłóz ucho do korby zobaczysz czy to na pewno ona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 przy kazdym obrocie nawet ręką? powolutku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Mam trenażer więc moge dokłądnie nie spieszac sie wszystko wybadać... Pukniącie/stukniącie a własciwie to skrzypniecie wystepuje w momencie gdy korba je pod kątem około 35 stopni w dół wzgledem poziomu oczywiście. skrzypnięcie wystepuje tylko przy mocniejszym nacisku na pedał Zlokaliwołem też inne źródło skrzypania i to wszystko jest w miare dziwne bo znajduje sie jakieś 5 czy 6cm. od sterów w strone ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Może to coś w pedałach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja kiedyś miałem coś podobnego, to znaczy słyszałem "pykanie" przy takim normalnym obrocie korby, a przy lekkim nie słyszałem żadnych niepokojących dźwięków. Na początku też się przestraszyłem, że to korba, ale po dokładniejszym przysłuchaniu się okazało się, że to pedał. Odkręciłem go i przykręciłem jeszcze raz i wszystko chodziło bez żadnych stuków. Polecam Ci sprawdzenie pedałów, zwłaszcza, że tak jak mówisz "ognisko dźwięku" nie leży w samej korbie. Pozdrawiam i życzę powrotu sprzętu do zdrowia :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Dzieki wielkie za rade spróbuje jutro je odkrecić i zobaczymy co i jak OBy to były pedaly bo własnie zmieniam je na Time alium Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Mi kiedyś tak stukała linka od przedniej przerzutki o ramę, jak korba o nią zahaczała. Ale skoro po nasmarowaniu w serwisie przez jakiś czas było ok to nie wiem... Chyba że ci te linkę nagięli a ona sama wróciła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Trudno powiedzieć czy było lepiej ale na pewno nie jest to linka to śa zdecydanie mocniejsze skrzypniącia To jest takie denerewujacy chyba każdy szanujący sie rowerzysta wie co to znaczy niezidentyfikowane monotonne skrzypienie :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 a moze to kwadraty w korbie juz powolutku padaja...?Co to za korba i jaki ma przebieg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Jak wykrecisz te pedały i wkrecisz a są uszkodzone to jeden pies - i tak bedzie skrzypiec. Załóz przynajmniej na moment nawet jakieś plastkiowe pedały które sa na bank sprawne i zakrec zobaczysz czy skrzypi. p.s. Tylko ich nie połam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Mam w zapasie Time Alium wkrece je na troche i zobaczymy. Korba to Alivio i już pokonała koło 7000-8000 km. Ale niedawno wymieniłem suprot i nie zarzyanałem go zbytnio i sam suport to pokonał koło 50 km to chyba nie jest dużo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 nio nie wiem zalezy jak jezdzisz ile wazysz itp po takim przebiegu moga juz rozbic sie kwadraty w korbie ale raczej nie powinny...czesto ja zdejmowales?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Nie nie zdejmowałem ich prawie wcale. waże koło 60 więc nie jest to katowanie korb taką wagą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
storm Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 jeśli to nie są pedały, to proponuję dokręcić śruby mocujące korbę do suport - tak naprawdę od serca, ja kiedyś nawet traktowałem korbę w tym miejscu (druga strone leży na klocku a tak gdzie walimy deska) z młota i pomagało. Jednak na początku dokręć (bardzo mocno) te śruby, ja mam je na imbus i dokręcam je np nogą (ważę 90 kg) i też pomaga. Niekiedy tak jest, że korbe co jakiś czas trzeba dokręcać, aż odpowiednio wejdzie na suport i się zapiecze, i wtedy jest spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 24 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Byłęm w serwisie tam kazali mi wszystko porozkrecać bo moze to być jakaś śrubka czy cos no to poza tym że przy rozkrecaniu mostka rozwaliłem sobie jakos tak steru że mi koło nata na boki (ech mój talent) i rozregulowanej przedniej przeziutce to nic nie znalazłem sek siedzi ewidentnie w korbie a w serwisie nie chcą dac wiary teraz msuze sobie wyregulować przeziutke (jak ja tego nienawidze!!) i doporiwadzić stery do porzafku i jechać tam ich opierdzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 25 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Regulacja przerzutki przedniej jest dosyć banalna, ja jako kompletny laik(serwisowy) koledze wyregulowałem przy zrobieniu kilku okrążeń i pokręceniu śrubokrętem to i ty możesz. Jeśli jesteś osobą pracującą(nie masz wieku w profilu) to może warto poprostu oddać do serwisu jakiegoś dobrego i za parę złotych Ci to powinni zrobić na cacuś, mam na myśli oczywiście problem z korbą i sterami. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 27 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Nie nie parcuje, oddałem do serwisu nic minie zrobili i zaśpiewali 25 zł oczywiacie ejszcze ich przycisne zeby nie stukało no zobaczymy jak to bedzie (przeziutke sam wyregulowałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Niechciałem zakładać nowego tematu bo to podobny problem. A mianowicie jak stane na pedały to trzeszczy mi coś przy korbach. Pedały to na pewno nie są przyczyna bo przełożylem inne i dalej trzeszczalo. Śruby są na max dokręcone, tak jak blaty. Jaka może być tego przyczyna? A i mam korbe FC-M540 (Deore) na Octalink, a suport Deore jakiś. Suport i korba maja max 1,3k km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 też kiedyś miałęm takie coś i w moim przypadku okazało się że to wysłużony i spracowany łańcuch upomniał się o emeryture. Napisałeś ze korba ma max 1,3km a ile ma łańcuch moze jest wyciągnięty do starej korby i teraz mu troche niewygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Łancuch ma 1.5k km, ale to na pewno nie jest wina łańcucha. Wydaje mi sie że trzeszczy lewe ramię. Może to luz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
black rider Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 cóż luzy dość łatwo sprawdzić i luzy by chyba nie trzeszczały poza tym myśle ze czułbyć gdyby to było to. Teraz to już nie mam pomysłu chyba ze to nie z okolic suportu czasami sie wydaje że to stąd a to może gdzieś bliżej tylnego koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Okolice sportu a dokladniej mowiąc to chyba lewe ramię. Ja takrze nie mam pomysły co to może być..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 korba jak i suport byly zakladane na gestym smarze jak rozmumiem oczywisice?? ps.pedaly kazdorazowo tez?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 yyyyy suport chyba nie, ale korba miała jakiś tam smar. szakq czy te trzeszczenia to może być wina tego że nie była tam smaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.