HOLMEN Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Witam Mam problem z ustaleniem faktycznej dlugosci szprych. Wielokrotnie zaplatalem juz kola i nie stanowi to problemu. Zawsze jednak bylo to zamienianie jednych szprych na inne / nowe/ Teraz mam piaste SHIMANO FH RM 40-8 i obrecz o srenicy 603 mm . Tak jak powinienem znalazlem w necie program do liczenia dlugosci szprych wpisalem dane i wyszlo ze maja byc o dlugosci 293 i 294 mm kupilem zabralem sie do zaplatania no i ............ wlasnie jedne sa o dobrej dlugosci drugie niestety nie Poszukalem innego programu i wyniki sa inne Nie wiem ktoremu wierzyc Bardzo prosze o pomoc w ustaleniu faktycznej dlugosci . Pozdrawiam Krzysiek obrecz 36 SZPRYCH
cebul08 Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że największym zagrożeniem dla prawidłowych wyników przy dobieraniu długości szprych są błędy we własnych pomiarach. Zwłaszcza dotyczy to ERD. Upewnij się czy 603 mm to właściwa wartość, którą należy wprowadzić do kalkulatora, którego używasz.
HOLMEN Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Napisano 7 Sierpnia 2011 Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że największym zagrożeniem dla prawidłowych wyników przy dobieraniu długości szprych są błędy we własnych pomiarach. Zwłaszcza dotyczy to ERD. Upewnij się czy 603 mm to właściwa wartość, którą należy wprowadzić do kalkulatora, którego używasz. sprawdzilem wszystkie wymiary kilkukrotnie obrecz ma taki sam wymiar w 5-6 miejscach na obwodzie dodatkowo na takiej samej obreczy juz zaplotlem koło przednie i jest ok
cebul08 Napisano 8 Sierpnia 2011 Napisano 8 Sierpnia 2011 Mogę Ci w takiej sytuacji zaproponować jedynie kalkulator, którego ja zawsze korzystam z dobrymi rezultatami. www.wheelpro.co.uk
HOLMEN Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Napisano 13 Sierpnia 2011 Mogę Ci w takiej sytuacji zaproponować jedynie kalkulator, którego ja zawsze korzystam z dobrymi rezultatami. www.wheelpro.co.uk Dzieki Policzyłem 3 razy w różnych kalkulatorach i potwierdziły sie wyniki Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.