Skocz do zawartości

[piasta] Coś sie dzieje

CR7 Prezes

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z przednią piastą.

Sprawa wyglada nastepująco: kiedy obracam kołem ono niemal natychniast sie zatrzymuje, wiem że powodów moze być wiele ale zobaczyłem jeszcze ze jeśli słapie sie za gumki bo bokach piasty (Alivio pod tarcze) to czuć że wenątrz cos ostro lata. Obawiam sie ze paista jest do wymiany jęsli tak to podajcie prosze jakis serwis na terenie Wawy gdzie przeplatanie ejst w miare tanie.

Jak rozbierzesz piaste weź jaka szmatke wszystko w niej wytrzyj, kulki wsyp do słoika, nalej tam beznzyny lub wody z mydłem pomieszaj, wylej kulki (nie na piaske ! :wink: ) najlepiej na szmatke, przetrzyj ładnie zeby sie świeciły konusy i miski tez potraktuj benzyna i zobacz czy nie ma zadnych ubytków na konusie misce lub kulkach. Jak wszystko jest w dobrym stanie weź troche smaru (ja zawsze pakuje tone dwieście) i złóż wszystko. Jezeli kulki lub konusy maja ubytki możesz kupic nowe dużo niekosztuja, ale ile - teraz niepamietam. Gożej jak miski w piaście maja ubytki. teraz mam piasty Deore i Lx i nie mialem z nimi zadnego problemu a moje poprzednie piasty to jakies g. wiec nie wiem czy miski da sie w tych lepszych (normalnych) piastach wymieniac czy nie, wiem ze w no-name'ach nie :blush:

Ja czesto na śrubki czy tego podbone rzeczy wale Finish line wiem że jest do łańcucha ale jest bardzo dobry. Mam zamiar kupic cos specjalnie do śrub, suportu itp.

Ale z tematu suportu zeszlismy na smary, wszystko sprawdziełm w korbie nasmarowałem i nadal skrzypi. :025:

O sorry to nie ten temat :) co do piasty postanowiłem ja wymienić. :)

• 1 miesiąc temu...

A jaki smar stały stosujecie do łożysk itp drobiazgów w piastach i suporcie np?

Nie trzeba myć kulek. Po co? Żeby odtłuścić? :angry2:

Jak kulki będą miały wrzery to je wymień. Podobnie z bierzniami. Niestety bierznia wewnątrz piasty jest niewymienna, ale one najrzadziej ulegają uszkodzeniu.

Co do smaru - byle gęsty. Ja używam smaru z rafinerii Jedlicze :angry2: Wg mnie jest najlepszy. Miałem niby dobry biały smar, ale on po sezonie...wysechł i piasta pracowała na sucho.

Teraz używam tylko piast na łożyskach maszynowych. Całkowicie bezobsługowe.

• Mod Team
Nie trzeba myć kulek. Po co? Żeby odtłuścić?

To po co w ogóle rozbierać? Jak serwisować to dobrze czyli wygrzebać wszystko, wytrzeć, wypłukać stary smar i nasmarować świeżym. Poza tym jak chcesz zobaczyć wżery na brudnych od smaru kulkach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...