piotrek87 Napisano 24 Listopada 2011 Napisano 24 Listopada 2011 Wygląda nieźle, ale cena też niezła jak na bidon. Myślisz, że różni się czymś od tego http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=1567&&id_pod_kat=237&&id_kat=59 ?
Kubek76 Napisano 24 Listopada 2011 Napisano 24 Listopada 2011 Nie wiem czy ktoś ma taki bidon Elite Iceberg 650ml Miałem go na jednym wyjeździe i trochę jestem rozczarowany jak szybko napój się wychłodził. W opisie jest że utrzymuje wysoką temp przez max 2h. Przy 5st na zewnątrz po 1,5h już woda była, może nie kompletnie zimna ale chłodna tak na wyczucie 10-15st.
Mod Team michuuu Napisano 24 Listopada 2011 Mod Team Napisano 24 Listopada 2011 Bidon termiczny to nie termos więc nie licz na to że będziesz miał gorący napój w mroźny dzień. Utrzymuje temp. przez 2h to znaczy że woda nadaje się do picia i nie będziesz miał anginy.
marcinusz Napisano 24 Listopada 2011 Napisano 24 Listopada 2011 Nie wiem czy ktoś ma taki bidon Elite Iceberg 650ml Miałem go na jednym wyjeździe i trochę jestem rozczarowany jak szybko napój się wychłodził. W opisie jest że utrzymuje wysoką temp przez max 2h. Mam go i za taką cenę nie spodziewałem się więcej. Na godzinny trening przy ok. 0C jest wystarczający. Po 1,5h napój jest już zimny, ale wciąż niegroźny dla gardła. Po 2h jest już całkiem zimny, ale jeszcze da się pić. Ja jestem zadowolony, bo mam z czego pić przez ok. 1,5h jazdy. Zwykły bidon przy takich warunkach daje ciała po kwadransie... Podejrzewam że przy +15C utrzymałby wysoką temperaturę przez te "max. 2h" ;P
Punkxtr Napisano 24 Listopada 2011 Napisano 24 Listopada 2011 Szanowni, nie ma możliwości, aby plastikowy bidon (nawet, jeśli producent nazwie go "termicznym" i dołoży izolację) trzymał ciepło dłużej od prawdziwego, stalowego odpowiednika. Czysta fizyka, że zarymuję. Ja w zimie używam wspomnianego gdzieś wyżej Barbieri; swego czasu pokusiłem się nawet o mały teścik: http://punkxtr.blox....odkuj-buty.html Oczywiście ma on swoje wady, ale trzyma ciepło dużo dłużej, niż różnorakie mniejsze, bądź większe atrapy. Naprawdę warto dołożyć parę złotych więcej, a Wasze gardło Wam podziękuje :-) To w końcu inwestycja w Was samych i komfort jazdy. Oczywiście nie musi to być Barbieri. Niestety nasz polski rynek jest pod tym względem dość ułomny, bo dobrze sprzedają się rzeczy tanie; niekoniecznie dobre. Dlatego też w ofercie rodzimego dystrybutora próżno szukać bidonu termicznego Camelbak'a z prawdziwego zdarzenia: http://www.camelbak.com/Sports-Recreation/Bottles/Better-Bottle-Stainless-Insulated-5L.aspx Nawet pojemność jest sensowna. EDIT: Cholera, źle polinkowałem. Już wyedytowałem post, bidon trzeba sprowadzić z zagranicy ale to chyba niewielka wada.
bartkos Napisano 24 Listopada 2011 Napisano 24 Listopada 2011 Bidon termiczny to nie termos więc nie licz na to że będziesz miał gorący napój w mroźny dzień. Utrzymuje temp. przez 2h to znaczy że woda nadaje się do picia i nie będziesz miał anginy. Niekoniecznie. Jak sam sprawdziłem, Barbieri Termica trzymał ciepło jeszcze po 3h.
Mod Team michuuu Napisano 24 Listopada 2011 Mod Team Napisano 24 Listopada 2011 Napisz jaka temperatura powietrza. Ten wygląda poważnie: http://allegro.pl/stalowy-bidon-termiczny-650ml-contigo-20h-i1941067398.html ale ten przekonuje ceną: http://www.ebay.com.my/itm/Barbieri-Tankita-Inox-Bidon-Termica-/190562219295
piotrek87 Napisano 25 Listopada 2011 Napisano 25 Listopada 2011 Ja tam dalej nie wiem co wybrac, ale z tego co zauwazyłem po opiniach to zaden plastik nie daje rady. Najbardziej skłaniam się do Camelbaka Chill albo http://allegro.pl/listing.php/search?string=Elite+Nanogelite&sourceid=Mozilla-search Tutaj znalazłem ciekawe porównanie może kogos zainteresuje: http://download.bikeboard.pl/pdf/bidony02.pdf
bartkos Napisano 26 Listopada 2011 Napisano 26 Listopada 2011 Wszystko zależy od tego, ile pieniędzy chcesz na niego wydać. To zestawienie, które wkleiłeś, jest sprzed prawie 6 lat. Nie generalizuj, że żaden plastik nie daje rady Usilnie piszę, że plastikowy Barbieri Tankita przy temperaturze 1-2 st. C na zewnątrz trzymał mi napój zdatny do picia przez 3h Zresztą o Nanolite też myślałem. Metalowe są oczywiście często lepsze, ale - kasa...
piotrek87 Napisano 26 Listopada 2011 Napisano 26 Listopada 2011 Wszystko zależy od tego, ile pieniędzy chcesz na niego wydać. To zestawienie, które wkleiłeś, jest sprzed prawie 6 lat. Nie generalizuj, że żaden plastik nie daje rady Usilnie piszę, że plastikowy Barbieri Tankita przy temperaturze 1-2 st. C na zewnątrz trzymał mi napój zdatny do picia przez 3h Zresztą o Nanolite też myślałem. Metalowe są oczywiście często lepsze, ale - kasa... No ok, powtarzałem tylko zasłyszane komenatrze, ale skoro posiadasz takowy i sprawdziłeś to masz lepsze doświadczenie:) Ale jak sam napisalaes nie ma rozy bez kolcow, bo ten bidon cieknie.. Zamówilem camelbeka w koncu bo byl w sklepie z ktorego zamiawialem inne graty. Jak przetesuję to opiszę wrażenia.
Tomas1982 Napisano 26 Listopada 2011 Napisano 26 Listopada 2011 ... Zamówilem camelbeka w koncu bo byl w sklepie z ktorego zamiawialem inne graty. Jak przetesuję to opiszę wrażenia. I będzie Ci w dzieciach wynagrodzone Świetny wybór, na bank nie pożałujesz. Ja mam już dwa lata ten bidon i jest po prostu nie do zdarcia, nie chłonie zapachów więc nawet jak zapomnisz umyć po jeździe to jedna sesja w zmywarce lub ciepła woda i ludwik załatwiają sprawę. Nic nie cieknie, do tego silikonowa powłoka przekłada się bardzo dobrze na trzymanie w łapie i koszyku. Co do trzymania ciepła to jest wystarczające, zarówno latem i zimą i nie mam odczucia aby z uwagi na wykonanie z plastiku byłbym jakoś bardzo mocno skrzywdzony Pozdr,
Arkowiec1929 Napisano 26 Listopada 2011 Napisano 26 Listopada 2011 Ja posiadam bidon termiczny Elite http://roweryczesci....zny-elite-.html i muszę przyznać ze po dwóch godzinach to napój ma temperaturę ok 18-20 stopni przy temperaturze 2 stopnie na dworze. Też mam ten bidon. Jeśli wleje się do niego gorącą herbatę to tak jak mówisz zimą przez godzine będzie jeszcze ciepłe. Później się zaczyna robić takie letnie aż po około 2h już można powiedzieć , że jest zimne.
Darek14 Napisano 30 Listopada 2011 Napisano 30 Listopada 2011 Prawda jest taka, że przy mrozie plastikowe ZUPEŁNIE nie dają rady (miałem kilka różnych). Metalowy Barbieri trzyma ciepło o wiele lepiej (również miałem), ale jest to zwykły najtańszy metalowy termos (trochę się zdziwiłem jak zobaczyłem taki za około 19 zł w hipermarkecie) tyle, że z "ustnikiem" i do tego nie pasuje do standardowych koszyków. To już lepiej kupić za grosze zwykły termos , który jeszcze lepiej trzyma ciepło i po prostu jeśli się chce napić co jakiś czas się zatrzymać.
Mod Team michuuu Napisano 30 Listopada 2011 Mod Team Napisano 30 Listopada 2011 Może faktycznie termos z nierdzewki? Kwestia zatrzymania się na chwilę i odkręcenia termosu. Zimą raczej trasy dla podtrzymania formy i walki z sadłem więc dlaczego nie, czas nie goni. W decathlonie jest trochę tego, ceny od 30.- do 60,- w zależności od pojemności ,jadę sprawdzić średnicę czy będzie pasować do koszyka.
Darek14 Napisano 30 Listopada 2011 Napisano 30 Listopada 2011 W hipermarkecie za około 20 zł kupisz termos z IDENTYCZNYM -czyli również nie będzie pasował do standardowego koszyka. Radziłem sobie z tym owijając termos taśmą- korpusem jak Barbieri. Przy - 10 stopniach po dwóch godzinach jazdy, nie ma problemu zimnego napoju.
huana87 Napisano 11 Grudnia 2011 Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, Dostałam ostatnio w prezencie bidon aluminiowy taki jak na zdjęciu: Tylko... nie wiem jak z niego pić Nie posiada on ustnika, po odkręceniu nakrętki jest tylko gwint. Nie wiem, może jest to naturalna praktyka że ustnik dokupuje się osobno? Jestem laikiem w tej kwestii, ale wydaje mi się że taki bidon służy po to, aby pić z niego bezpośrednio a nie używać dodatkowo kubeczka Proszę o pomoc w rozwikłaniu tej zagwozdki
piotrek87 Napisano 11 Grudnia 2011 Napisano 11 Grudnia 2011 Bo to nie bidon chyba, tylko termos bardziej:) Odkrecasz i pijesz nic z tym nie zrobisz
Sandacz Napisano 11 Grudnia 2011 Napisano 11 Grudnia 2011 Podobno "z gwinta" najlepiej smakuje... Co prawda tu jest gwint wewnętrzny, a nie zewnętrzny, jak w "tradycyjnych " butelkach, ale to chyba ma drugorzędne znaczenie :-)
huana87 Napisano 11 Grudnia 2011 Napisano 11 Grudnia 2011 ale ten gwint jest aluminiowy.. ble...nie wezmę tego do ust. czyli zostaje mi przelewanie do kubeczka
Sandacz Napisano 11 Grudnia 2011 Napisano 11 Grudnia 2011 Ten bidon chyba przeznaczony jest do używania na sali fitness, gdzie korzystanie z kubka nie jest problemem. Na bicyklu trochę to niewygodne - nawet, gdyby zamiast kubeczka smoczek zakładać :-)
humorek Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 Witam Jako, że za oknem robi się już cieplutko (w słońcu 25C) odgrzeję trochę temat. Potrzebuję termiczny bidon na lato, przejrzałem cały temat i nie wiem jaki wybrać. Możecie podpowiedzieć coś sensownego za dobre pieniądze.
karbeti Napisano 16 Marca 2012 Autor Napisano 16 Marca 2012 http://www.bikestacja.pl/bidon-camelbak-termiczny-podium-chill-600ml-p-20203.html Polecam.
Sol Napisano 16 Marca 2012 Napisano 16 Marca 2012 Też polecam Podium. Może tylko dodam, że generalnie od żadnego bidonu nie ma co oczekiwać cudów w upały, ale Podium ma zaletę w postaci szczelności i doskonałego ustnika.
karbeti Napisano 16 Marca 2012 Autor Napisano 16 Marca 2012 Strasznie ciężko wchodzi w koszyk ale ogólnie godny polecenia. Dobry produkt nie tylko na rower.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.