Skocz do zawartości

[bidon termiczny] jaki wybrać

karbeti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam bidon Ibera IB-WB2 i jestem bardzo zadowolony ,służy mi nie tylko na rower. Wcześniej miałem zwykłego polisporta ale nie miał on nic wspólnego z termiką :)

Napisano

Ibera na pewno długo trzyma temperaturę ale to bardziej termos niż bidon. Podejrzewam że nie da się z niego pić bezpośrednio podczas jazdy tylko płyn trzeba najpierw wlać do kubka a tak bym nie chciał. Zolexx a jak z trwałością bidonu, długo z niego korzystasz? nie rysuje się od koszyka? a wogóle w jakim koszyku go wozisz? Czy pasuje do uniwersalnych koszyków?

• 3 miesiące temu...
Napisano

Miałem (metalowy) "bidon" Barbieri Termica i odradzam:

1. Jest to zwykły termos, identyczny z tymi jakie stoją za 20 zł w hipermarketach tyle, że z "ustnikiem"

2. Nie pasuje do standardowych koszyków

Napisano

Tomas1982 nie masz problemu z wyciąganiem bidonu z koszyka podczas jazdy? Ja też korzystam z tego bidonu i tak ciężko siedzi w koszyku że trudno go wyciągać. Jest troszkę grubszy od bidonów 0,5l.

Napisano

To taki mój bidon wędrujący, rowery i koszyki się zmieniały a bidon pozostawał, w sumie to użytkuję koszyków o klasycznej obudowie (topeak i accent) i nie mam problemów. Fakt że bidon siedzi w nich mocniej niż inne a do tego silikonowa powierzchnia jeszcze zwiększa tarcie przy jego wyciąganiu, osobiście uważam to jednak za atut niż jakiś tam problem; nie muszę obawiać się o to że go zgubię ;)

Napisano

Plastikowy Barbieri Termica już do mnie dotarł i już wczoraj został przetestowany :) Krótko mówiąc - zdał egzamin. Po trzech godzinach wycieczki (przy temperaturze bliskiej zeru) woda nadal nadawała się do picia (nie odczuwałem dyskomfortu).

Minusy, jakie ma bidon:

- niestety cieknie trochę

- trzeba uważać przy wyciąganiu zębami ustnika - mi raz został w ustach ;)

To jednak mało istotne, gdyż swoją najważniejszą funkcję spełnia :)

Napisano

Ja posiadam bidon termiczny Elite http://roweryczesci.pl/200-bidon-termiczny-elite-.html i muszę przyznać ze po dwóch godzinach to napój ma temperaturę ok 18-20 stopni przy temperaturze 2 stopnie na dworze.

Mam podobne doświadczenia co poprzednik wyżej, mianowicie

- ustnik może zostać ale w tym kapslu który zabezpiecza go przed kurzem itp.

- cieknie, ale to rozwiązałem poprzez umieszczenie uszczelki i teraz trzyma aż miło

Podsumowanie na krótkie do 2 godzin zimowe wypady może być, choć wolałbym mieć pojemność 0,7 lub 1 litr.

Napisano

Pojemność jednego litra to już problem z koszykiem. Na taką pojemność chyba lepszy byłby termiczny bukłak. Co do pozostawania ustników w ustach to bezkonkurencyjne są bidony Camelbaka. Rewelacyjne rozwiązanie ustnika i bidon nigdy nie cieknie.

Napisano

Potwierdzam powyższe, camelback ma baaardzo dobrze rozwiązaną kwestię ustnika (przekręcany), do tego nic nie wycieka. Sorry Panowie ale jakby mi z bidonu ciekło to uznałbym że jest uszkodzony i go zwrócił do sprzedawcy. Nie wiem ile kosztuje ten co kupił bartkos, ale jeśli więcej niż 30 zł to bym się o swoje kłócił, jeśli mniej niż trzy dychy to bym go wywalił do śmietnika ...

Co z tego że spełnia funkcję termiczną? Stary termos babci też dobrze sobie by poradził a jednak nikt z nim nie śmiga na rower ...

:-)

Napisano

Z transportem 52 zł. Nie chce mi się bawić w zwroty itd. Nie jest to żaden straszny wyciek, tylko widzę, że jest mokre pod pokrywką, jak ją otwieram. Od zwykłego termosu to jednak się też trochę różni ;)

Napisano

Dużo i nie dużo, pokombinuj z jakaś uszczelką o której pisał Mathiu, teraz Ci nie przeszkadza ale jak Ci pocieknie jakiś słodki izotonik a potem dostanie to piachem spod kół to będzie na pewno estetycznie i smakowicie wyglądało ...

Mimo wszystko gratuluje zakupu, najważniejsze że Ty jesteś zadowolony ...

Napisano

Będę obserwował, jeszcze ewentualnie spróbuję mocniej dokręcić. Póki co używałem go tylko podczas jednej wycieczki, więc może da się jeszcze coś z tym zrobić. Z uszczelką dobry pomysł. Dobre też to, że zwykle czystą wodę wożę ;)

Napisano

Białego zafala kupiłem (dostałem w prezencie od dziewczyny) w Decathlonie. Cena: 39 pln

Niby wszystko fajnie i latem trzymał niską temperaturę dość długo (do 2h), ale miał tą wadę, że zaworek lubił przepuszczać, więc gdy sok malinowy albo izotonik, to miałem je na rękach.

bidon-zefal-arctica.jpg

Zgubiony / ukradziony podczas jednej z nierozsądnych nocnych wyjazdów, został zastąpiony przez szarego zwyklaka bTwin za 10 zł. Ten sprawuje się świetnie (ale nie termos).

Napisano

Od tego jest forum aby między innymi poradzić się przy zakupie jakiegoś sprzętu akcesoriów itd. Ja tak zrobiłem przed zakupem bidonu, żeby później nie wkurzać się, bo nie trzyma temperatury, bo cieknie itp. Do tej pory nie znalazłem na forum kogoś kto narzekałby na Camelbak Podium Chill. Dla mnie super.

Napisano

to już będzie 3 zima jak używam Elite Thermal Formicki - Bike - Bidon termiczny Elite Thermal 500ml

i musze powiedzieć, że to jedyny bidon jaki się sprawdził - co prawda podają, że trzyma 4 godz. a tak naprawdę to gorąca herbata

wytrzymuje ok. 2 godz. (gorąca - nie ciepła) a po 4 godz. nadal jest letnia a poza tym to typowy bidon i wchodzi w każdy koszyk

Camelbak Podium Chill to faktycznie rewwelacja ale bardziej sprawdza się w lecie do utrzymania zimnego izotonika niż w zimie do ciepłej herbatki

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...