Skocz do zawartości

[do 1600] MTB uniwersalny, konkretne modele

Zikson

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Staję oto przed zakupem roweru, miałem do tej pory Deltę, modną 5-8 lat temu, z amortyzatorem z tyłu :)

Chciałem kupić coś konkretnego, trwałego, z dobrym osprzętem do 1600 maxxxx absolutnie, ani złotówki więcej nie mogę dać.

Wybrałem dwa modele, a raczej jeden, z 2010:

http://allegro.pl/merida-matts-tfs-100-v-od-merluk-i1746137119.html

i 2011:

http://allegro.pl/merida-matts-tfs-100-v-2011-merluk-i1735748442.html

Niewielka różnica w osprzęcie, chociaż ja się na tym średnio znam, dlatego proszę o pomoc Was.

Który lepszy?? Czy lepiej dorzucić 100zł więcej i mieć nowy model??

Czy może polecicie coś innego w tej cenie? Krossy nie wchodzą w grę, nie ma rozmiaru ramy na mnie :/

Wzrost 188 cm, waga 77 kg.

Rozmiar dobrałem sobie 20"

Dodam że częściej będę jeździł po asfalcie, aczkolwiek po to aby dojechać do lasu, w jakieś trudniejszy teren. Myślę więc że MTB będzie dobrym wyborem.

Napisano

Zasadnicza różnica 2010 do 2011 to amor o mniejszym skoku i gorsza piasta ale lepsza tylna przerzutka, chyba 2011 lepiej kupić. W tej cenie to Unibike Evolution króluje. Przy 20" to się tak nie upieraj bo to rożnie wypada u rożnych producentów. Trzeba mierzyć ale jeśli z meridy 20" podeszło to z Uni 19" raczej będzie odpowiednie.

Napisano

Slaby wybor, za ta kwote mozesz miec lepszy rower-lepszy osprzet. Popatrz na unibike evolution lub krossa a2,a4, rozmiar zawsze da sie dobrac, a numerkami nie zawsze trzeba sie przejmowac, bo w praktyce zawsze dobierzesz wlasciwa rame. Skoro bedziesz jezdzil po asfalcie bierz 21' np u krossa(chociaz widzialem krossy 20', wiec problemu bys nie mial z doborem. Ja tez mam ciut za duza rame i ciesze sie ze taka wzialem bo na asflacie lepiej mi sie na niej jezdzi i szybciej.

Napisano

Czyli chcecie powiedzieć że taki Kross A2 jest lepszy od tej Meridy??

Level A2

Znalazłem takie cudo, na Vbrejakch, lepsze od tej Meridy?? Level Vbrejk

Niestety 19" na mnie za małe raczej, tak jak mówie, więcej na asfalt.

Jeden minus mają hydrualiki, nie jestem do nich zbyt przekonany... Nie potrzebny mi w umie taki bajer, chyba że podacie mi konkretny argument że są naprawdę dobre :)

W mojej małej mieścinie nie mam za bardzo gdzie dokładnie pomierzyć rozmiar ramy, dosiąść i dopasować. Mówicie o Unibajku, ale znaleźć takie coś w cenie do 1600 to sztuka. Na necie jak widzę ciężko. Jutro się wybiorę do dealera Meridy i może skoczę do sąsiedniej miejscowości, mają Krossy, jak myślicie, można się targować??

Ile można wyżebrać na Krossa A4 lub A2 z 2011?? I czy pchać się w hydrauliczne czy nie??

Napisano

Właśnie tych hydraulików się boję, ja to uważam za zbędny bajer jak dla mnie, nie mam zamiaru jeździć po górach, w deszcze raczej też nie. Tym bardziej że później można zainwestować i zainstalować tarczówki. A naczytałem się że Meridy mają świetne ramy podobno...

Unibike mogę łyknąć tylko z 2010

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2010.html

Napisano

Merida ma swietne ramy, ale czym sie rozni ich rama od Unibike za ta kwote? Praktycznie niczym, dlatego nie warto w tym przedziale przeplacac, takie moje zdanie.

Napisano

Byłem dziś u dilera Meridy i Unibike i mają mi jutro dać znać jak z ceną i dostępnością Evolutiona.

Tymczasem znalazłem ciekawą opcję:

http://www.t-bike.pl/go/_info/mod1.php?id=2855&item=1#menu

Kross Level A2 na vbrejkach. Z tego co mi mówił sprzedawca, ponoć Krossy lubią serwis...

Jak ma się on do tej Meridy 100V Bo cena chyba taka w miarę, zostało by coś na dodatki...

Napisano

Nie bierz krossow z 2011roku, za slabo wypadaja pod wzgledem osprzetu, a co do serwisu to bajka, bo rownie dobrze mozna kupic merid czy nawet speca i tez moze cos sie posypac jak trafisz na felerny egzemplarz, dlatego warto kupic mniej znane marki bo oferuja wyzszej klasy osprzet (tak tak znow polece Unibike) dzieki, ktoremu zyskujemy troche bezawaryjnosci- bynajmiej tak z teorii, im wyzsza klasa osprzetu tym mniej awarii, ale nie zawsze.

Napisano

Słuchajcie, z Unibike jest problem z ramą, nie ma mojego rozmiaru, w sklepach internetowych też ciężko.

Dowiedziałem się że ta Merida od merluka w płomienie jest z 2008 za 1449 zł a z 2011 mam za 1529zł którą lepiej wybrać? czy rocznik ma aż takie duże znaczenie?? Nie ukrywam że wolałbym tańszą...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...