Skocz do zawartości

[korba + suport] problemy z dlugoscia ....

storm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam taki problem z dlugoscia suportu i korba. Na początku aby zobrazować problem wrzucam FOTKE

Odległośc "czerowona"w mojej korbie (lx 04) jest bardzo mała. Zakupiłem suport długości 113 mm i okazuje się, że po przykręceniu korby "zielone końcówki" wchodzą tak daleko, że powierzchnią zieloną trą o mufe suportu (w ramie). Przerzutka na 1 rzut oka da rade. Ale pytanie brzmi czy jest sens spiłować trochę tego zielonego, bo wtedy teoretycznie powinno wszystko działać... ale .... czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na ten temat ?

Zalezy jak wiele spiłowac mysle że 1-2mm nic by sie nie stało. Lepiej zeby przerzutka na bank dała rade bo jak widac ten suport jest za krotki dla tej korby. Widziałem, że jak suport jest za krotki to koronka trze o tylne widelki ale tak nie.. ale to juz kwestia budowy ramy - szerokosci tylnych widelek.. Moim zdaniem lepiej było by jednak kupić suport np 115 niz piłować to co zaznaczyłeś na zielono. Jak jest za krotki suport moga byc problemy z przerzutką i duże przekosy na lancuchu tak samo jak jest za długi - mialem tak i nie polecam :) Niech się tez inni wypoweidzą co o tym myślą

Widzę, że kolega dał się nabrać na tą samą informację co i ja :blush: Kupiłem FC-M540 i do tego suport 113mm, który według importera miał pasować, a w rzeczywistości jeżdżę teraz bez najmniejszej zębatki, ponieważ gdybym ją założył, to bym spiłował ze 3mm ramy przy suporcie :D Niestety albo zmienisz suport albo pozbędziesz się najmniejszego blatu, przy czym takie przesunięcie korby powoduje złą pracę przerzutki (wiem, bo już musiałem własny system zmian przełożeń opracować, ale w tym sezonie najprawodpodobniej zmienię suport na właściwy :D ) i niestety jeżeli nie będziesz umiejętnie kontrolował przełożeń, to łańcuch będzie Ci spadał przy wskakiwaniu na największą tarczę. Jednym zdaniem- lepiej zmień suport :) Pozdrowerek FORUMOWICZE B):P

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...