Skocz do zawartości

[hamulce hydrauliczne] HS-11 cieknie na klamce

Jeremiach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam hamulce hydrauliczne HS-11 rok 2011 w rowerze CUBE Overland.

Niedawno miałem upadek, dokładnie rzecz ujmując przeleciałem przez kierownice.

W przewrotce ucierpiała klamka hamulca przedniego.

Po paru dniach zaczęła cieknąć oraz odczuwam mniejszą siłę hamowania.

Teraz pytanie, czy takie uszkodzenie (mechaniczne) podlega gwarancji, jest szansa na naprawę?

Jeśli nie czy we własnym zakresie mogę zmienić tylko klamkę?

Jakie to będą koszta?

Możecie polecić jakiś serwis na śląsku (Bieruń, Tychy, Oświęcim)

Uszkodzenie mechaniczne nie podlega gwarancji. Co do naprawy to zależy gdzie cieknie bo jeśli od strony przewodu można pokusić się o wymianę oliwki uszczelniającej. Jeśli ucierpiał tłoczek i uszczelka wewnątrz klamki to w grę będzie wchodzić raczej tylko wymiana na nową klamkę. Normalną rzeczą jest jeśli klamka cieknie to układ się zapowietrzył i słabo hamuje. Jak masz trochę dusze majsterkowicza to pewnie dasz radę sam wymienić klameczkę a cenę to poszukaj na alledrogo :]

Uszkodzenie mechaniczne nie podlega gwarancji. Co do naprawy to zależy gdzie cieknie bo jeśli od strony przewodu można pokusić się o wymianę oliwki uszczelniającej. Jeśli ucierpiał tłoczek i uszczelka wewnątrz klamki to w grę będzie wchodzić raczej tylko wymiana na nową klamkę. Normalną rzeczą jest jeśli klamka cieknie to układ się zapowietrzył i słabo hamuje. Jak masz trochę dusze majsterkowicza to pewnie dasz radę sam wymienić klameczkę a cenę to poszukaj na alledrogo :]

Zgadza się cieknie na cylinderku w klamce.

Domyślam się że wystarczy odkręcić tylko przewód od klamki jest pod gumową osłonką która jest założona na przewód, nie wiem jak się odpowietrza.

Te hamulce są z roku 2011 ciężko dostać klamkę na allegro, ogólnie ciężko z dostępnością. Chyba że ktoś ma info gdzie mogę dostać samą klamkę?

Dokładnie ściągasz gumową osłonę na przewodzie przy klamce i odkręcasz tam tą nakrętkę. Najlepiej jak wymienisz również oliwkę żeby na 100% nie ciekło po wymianie. Co do odpowietrzenia nie będę Ci tego tu opisywać bo na forum już były opisywane tego typu rzeczy :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...