Skocz do zawartości

[Opona] Zmiana na inne

dragonek323

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Przeglądam tematy użytkowników i każdy ma inny problem wiec i ja mój opisze. Mam zamiar zmienić opony w moim rowerze. Jeżdzę głównie po asfalcie chociaż wiadomo, że jakiś dołek czy szuter się trafi. Moje koła to Weinmann ZAC 2000 26 cali. Do tego czasu miałem opony typu MTB 26x2,0 lecz chce je zmienić na coś typu "slik" 26x1,5. Ważne żeby nie przebijały się dętki za szybko :). Prosił bym o pomoc w doborze takich opon. Cena wiadomo, im mniej tym lepiej. Myślę, że 100 zł za dwie sztuki wystarczy. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Napisano

Jeszcze mam pytanie odnośnie szerokości. Jaka opona będzie najbardziej optymalna do tych kół? Myślałem nad tymi: Koła lecz nie rozumiem ich rozmiaru :icon_redface:. Jak patrzeć na takie rozmiary i jak wiedzieć który rozmiar jest prawidłowy? Chodzi o te 700x**C.

Pozdrawiam

Napisano

Nie. Ty potrzebujesz opony oznaczonej 26xXX np. 26x1.5 (oznaczenia w calach) dodatkowo możesz znaleźć oznaczenia wg. ETRTO w milimetrach XXx559 np. 40-559 (to też 26x1.5)

Napisano

Rozumiem. Więc czy lepiej teraz jest kupić 1,95 Link czy 1,5 Link ? Na której będzie się szybciej i lżej jeździło(asfalt) ? Może coś jeszcze innego? Lżejszego bądz trwalszego?

Oraz jakie najlepsze dętki :)

Napisano

Witam. Osobiście używam opon Schwalbe Furious Fred 26*2.00 i muszę powiedzieć ze na asfalcie pracują znakomicie. Niestety cena nie mieści sie w granicach jakich chciałbyś zakupić opony ale jeśli poczekasz miesiać :thumbsup: to na pewno uda Ci się odłożyć na kąplet. :thumbsup: :thumbsup: Pozdrowionka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...