Skocz do zawartości

[napęd] skoki przy większym obciażeniu

koziol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem związany ze skokami napędu pojawiającymi sie przy mocnym naciskaniu na najcięższych przełożeniach przy niższych prędkościach. Objawy więc są typowe dla zożytego łańcucha/kasety/bębenka,z tym tylko ze w ciągu ostatnich 3 miesięcy zmieniłem prawie cały napęd ( w marcu cala tylna pista,w kwietniu kaseta/łańcuch). Niedawno zmieniłem też duży blat w korbie i kółka w przerzutce,jednak nadal nie pozbyłem się ów skoków... Dodam że cały napęd to XT m770. Ma ktoś może pomysł w czym może leżeć przyczyna?

Koziol

Napisano

Sztywne ogniwo w łańcuchu sprawdzałeś? Ja miałem taki problem. Cały dzień jazdy po górach bez najmniejszych problemów dopiero przy powrocie do domu, na szosie przy dużej prędkości strzelało mi co 5 obrót korby. Zmotywowało mnie to do zamontowania leżącego od jakiegoś czasu napędu 9 rzędowego ( nowy łańcuch, kaseta, korby). Przy testach nowego napędu znów ten sam problem. Przy skuwaniu jedno z ogniw znów stało się zbyt sztywne. Przy kręceniu korbami do tyłu nie było widać problemu. Dopiero sprawdzając każde ogniwo w ręku znalazłem jedno, które swobodnie pracowało tylko do ok 30 stopni. Mała zabawa skuwaczem rozwiązała sprawę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...