koziol Napisano 6 Sierpnia 2011 Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam Mam problem związany ze skokami napędu pojawiającymi sie przy mocnym naciskaniu na najcięższych przełożeniach przy niższych prędkościach. Objawy więc są typowe dla zożytego łańcucha/kasety/bębenka,z tym tylko ze w ciągu ostatnich 3 miesięcy zmieniłem prawie cały napęd ( w marcu cala tylna pista,w kwietniu kaseta/łańcuch). Niedawno zmieniłem też duży blat w korbie i kółka w przerzutce,jednak nadal nie pozbyłem się ów skoków... Dodam że cały napęd to XT m770. Ma ktoś może pomysł w czym może leżeć przyczyna? Koziol
mariuszpk Napisano 7 Sierpnia 2011 Napisano 7 Sierpnia 2011 Sztywne ogniwo w łańcuchu sprawdzałeś? Ja miałem taki problem. Cały dzień jazdy po górach bez najmniejszych problemów dopiero przy powrocie do domu, na szosie przy dużej prędkości strzelało mi co 5 obrót korby. Zmotywowało mnie to do zamontowania leżącego od jakiegoś czasu napędu 9 rzędowego ( nowy łańcuch, kaseta, korby). Przy testach nowego napędu znów ten sam problem. Przy skuwaniu jedno z ogniw znów stało się zbyt sztywne. Przy kręceniu korbami do tyłu nie było widać problemu. Dopiero sprawdzając każde ogniwo w ręku znalazłem jedno, które swobodnie pracowało tylko do ok 30 stopni. Mała zabawa skuwaczem rozwiązała sprawę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.