lolek15 Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam W najbliższym czasie mam zamiar kupić jakieś hamulce hydrauliczne. Wybór padł na Formule rx lub avida e. 5. Przeczytałem chyba wszystkie wątki na forum dotyczące tych hamulców, ale mam kompletny mętlik w głowie, dlatego proszę o pomoc w wyborze. Jeżdzę xc i ważę jakieś 87kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 RX'y lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 @lolek15, sprawdź ceny części czyli uszczelek do zacisku i klamki zanim kupisz. Do elixira pełen zestaw do klamki to 100 PLN a zacisk to 50 PLN (tłoczki+uszczelki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumas Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 @lolek15, sprawdź ceny części czyli uszczelek do zacisku i klamki zanim kupisz. Do elixira pełen zestaw do klamki to 100 PLN a zacisk to 50 PLN (tłoczki+uszczelki) Jak jest z częściami do juicy 5 i 7 ? Długo jeszcze będą dostępne? Może pasują z nowych modeli? Chodzi o uszczelki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 @kumas, nie łaska użyć googla? O dostępność części pytaj u dystrybutora a nie na forum. Nie wydaje mi się, żeby był problem z gratami do modelu hamulca który sprzedał się w tysiącach egzemplarzy. Jeżeli boisz się o przyszłość to możesz sobie kupić części na zapas w każdej chwili. Juicy i Elixir to dwa różne hamulce - wystarczy spojrzeć na klamkę. W kwestii zacisku trzeba sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kumas Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Z tego co wiem dystrybutor jakieś części do juicy na dzień dzisiejszy posiada. Zastanawiam się właśnie nad kupnem juicy 5 lub 7. Z tego co się dowiedziałem od kilku użytkowników nowych elixirów z serii 5 i R(Takie mieli) są to strasznie awaryjne hamulce,które będą wymieniać. Stąd mój wybór na starsze wersje mniej awaryjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek15 Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 No właśnie w tych elixirach najbardziej martwi mnie ta awaryjność. Formula ma opinie niezawodnej, tylko znowu z częściami większy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enduroriderPL Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja póki co żadnej awarii nie miałem: wszystkie części mam oryginalne. Poza tym kupując nowe hample jest gwarancja i dobrze pamiętać o tym, że każdy hamulec się psuje ale informacje o tym są wprost proporcjonalne do ilości sprzedanych egzemplarzy. Jak ma się zepsuć to i tak się zepsuje bez względu na producenta i model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Ja wziąłbym rx, bo jednak co formula to formula i zastanowiłbym się jeszcze nad magura louise. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deF Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Może to Ci pomoże w wyborze: BikeRadar test E5 BikeRadar Test zbrioczy (jest Formula RX) Co prawda to bardziej test przełożenia siły klamka-tłoczek, ale daje jakiś obraz. Mnie do Formuli zniechęca cena – osobno się kupuje zacisk, osobno kit tarcza+adapter, cena za przód 180 mm to jakieś 730 zł (cennikowo), za te pieniądze można mieć komplet Elixirów 5 na oba koła. Osobiście bym stawiał na Avida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 z tego co wiem, to kolega kupił już nowe RX za 799zł. Nic lepszego za tą cenę nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek15 Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Tak jak już napisał Andrew, kupiłem Formuly. Dziękuje serdecznie wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytania. Można na Was liczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.