Skocz do zawartości

[Napęd] Dziwne piszczenie przy przełożeniu 3x9

ekogroszek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio pojawił się u mnie następujący problem: gdy jadę szybciej przy przełożeniu 3x9 (pisząc 3 mam na myśli tą największą zębatkę) CZASAMI słychać takie piśnięcie przy pedałowaniu, myślałem że to łańcuch daje znać żeby go przesmarować, przesmarowałem czerwonym FL ale problem nadal się powtarza... Nie wiem co to za piszczenie ale jest dość głośne, krótkie i co jakiś czas... Dzisiaj zauważyłem że pojawia się również przy zmianie z przełożenia 8 na 9. Przerzutki deore tył i alivio przód, łańcuch jakieś 500 km shimano HG53, przerzutki dobrze wyregulowane. Czasami zdarza się również, że jak powoli jadę i zmieniam z przodu z 3 na 2 to łańcuch patrząc od góry zeskakuje poprawnie na 2 ale u dołu zostaje na 3, tak się krzywi i zawiesza, trzeba wtedy cofnąć pedałami, nie wiem czy jasno to opisałem:)Miał ktoś może podobny problem.

a nie czysciles ostatnio napedu? moze piasty lub wlasnie przerzutke (kółeczka). Jesli nie to wyczysc i nasmaruj i po pewnym czasie powinno ustac to piszczenie, tez tak mialem po czysczeniu bębenka, nasmarowalem ale zanim sie smar ladnie rozprowadzil jeszcze chwile piszczalo, zazwyczaj jak jechalem po rownym terenie i pedalowalem tak na pograniczu miedzy ciągnieciem a luzem (w sensie delikatnie)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...