chomiczon Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam, Zakupiłem jakiś czas temu RS Tora SL Coil. Niestety przeleżał troche w szafie zanim znalazł się w nowym rowerze. Od początku ma przypadłość głośnej pracy. Objawia sie to tylko podczas szybkiego powrotu z ugięcia. Słychać dość głośne "gwizdanie" coś jakby przeciskanie powietrza z odrobiną oleju. Przy zmianie stopnia tłumienia (królik <-> żółwik) zmienia się tylko rodzaj dźwięku. Przy żółwiku jest bardziej intensywny. Przejechałem na nim około 700km i zmieniłem olej z myślą że to pomoże. Niestety bez efektu, jedynie tłumienie powrotu jakby lepiej zaczęło działać. Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń wewnątrz amorka. Macie może jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ten typ tak ma Paradoksalnie ten dźwięk występuję właśnie w amorach sprężynowych a nie powietrznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timon92 Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ten dźwięk występuje we wszystkich amortyzatorach, to po prostu dźwięk przepływającego oleju w tłumiku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasGCE Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Jak zostało napisane, ten dźwięk to olej hulający w tłumiku. Tak samo było w moim starym sprężynowym RS J3 ze skokiem 80 mm i tak mam teraz w RS Tora 302 Solo Air ze 120 mm. Oba mają taki sam system tłumienia. Po prostu trzeba się z tym zżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomiczon Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ech, nie pocieszacie mnie Czy u Was jest to az tak głośne? Jak jade przez korzenie w lesie dość szybko to nieźle daje do pieca, dzwięk pewnie słychać pareset metrów dookoła. Coż pojezdze troche i zainwestuje za jakis czas w inny amorek. Nie znalazłem opcji edytuj wieć dopisze w następnym poście. Mam jeszcze rower z RS Judy3. Konstrukcja samego amortyzatora jest identyczna, różnica to średnica goleni. W J3 przepływ oleju daje całkiem inne dzwięki. Delikatny szumek bez głośnego piszczenia. Czy rzeczywiście ten typ tak ma ze bardzo głośno piszczy przy szybkim powrocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Moja Tora też własnie na to zachorowała. Było ok, cicho i po 65km jej się odwidziało i zaczęła hałasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.