bikezaglebie Napisano 21 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 Jestem ciekaw bardzo gdyż mam zamiar w tym sezonie wspomóc swoją kondycję kreatyną i białkiem, co myślicie o stosowaniu odżywek ?? czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 21 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2006 ja w zyciu nie bede nic stosował, do wszystkiego dojde naturalnie, ciekawe czy branie odzywek ma jakies skutki za 20-30 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 ciekawe czy branie odzywek ma jakies skutki za 20-30 lat. wspomóc swoją kondycję kreatyną Kreatyna zwiększa siłę a nie wytrzymałość :rolleyes2: bo zwiększa jedynie przyrost mięśni a to może ci pomóc jedynie gdy będziesz dużo ćwiczył(w tym przypadku pójdzie ci w nogi). Skutki natomiast będą niekorzystne, bo kreatyna niszczy mocno wątrobę. Jeśli chcesz wzmocnić swoją wytrzymałość to jedź np w Tatry albo inne góry i tam trenuj Co do białka to podobnie jak kreatyna wspomaga tylko przyrost mięśni, co może ci tylko pomóc na podjazdach... ale i tak bez dobrej kondycji nic nie zdziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Ja tam nic nie stosuje i nie mam zamiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Kreatyna jest potrzebna kulturystom, bo to im zależy na dużej masie mięśniowej. Na rower z odżywek polecałbym ewentualnie coś antykatabolicznego, np HMB albo BCAA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikemaniak Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Ja terz nic nie stosuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duckbill Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Nic nie brałam, nie biorę i brać nie zamierzam.... Jak chcesz dobrze poćwiczyć to lepiej kup sobie pulsometr i kontroluj trening wydolnościowy w strafach FZ (fitness-zone) i PZ (performance-zone)... myślę że będzie to lepszy pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karolcia Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 ja jak na razie niebiore zadnych odzywek i niezamiezam raz moja kolezanka na jakims maratonie wziela odzywki i stwierdzila ze smakuja jak krem do twarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Nie biorę ,nie uznaje...nie będe się wyniszczał ,skoro podobne efekty można uyzyskać dzięki dobrze dobranej diecie i treningowi :035: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twiggy Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Nigdy nie brałem i jakoś mnie nie ciągnie do takich specyfików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Ja tam zajadałem się kiedyś kreatyną i odżywkami białkowymi ale przestałem bo to wszystko tak naprawdę gó*no warte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikezaglebie Napisano 22 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 No skoro gówno warta, smakuje jak krem itp..to chyba wyperswadowaliście mi to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duckbill Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 No skoro gówno warta, smakuje jak krem itp..to chyba wyperswadowaliście mi to No i dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 A ja chciałem sprostować co nieco. Widziałem że część z was pisało "nie chcę się wyniszczać". Mylicie odżywki i dozwoloną (!) suplementację ze sterydami, czyli tzw "koksem", któe faktycznie po ich odstawieniu mająnegatywny wpływ na nasze ciało. Dozwolone odżywki nie wpływają negatywnie na nasze ciało, wręcz przeciwnie. Intensywny trening siłowy polega na niszczeniu włókien mięśniowych. Organizm po treningu potrzebuje czasu na regenerację czyli odbudowę i wzmocnienie zniszczonych włókien. Ale aby budować, trzeba mieć materiały budulcowe, np białko, które możemy dostarczyć przez odpowiednio dobraną dietę. Jednak nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiednią ilość białka z samej diety. I tutaj pomocne są właśnie odżywki białkowe. BCAA i HMB to antykataboliki, zmniejszają one straty (spalanie białek) w trakcie wysiłku. Dostarczając odpowiednich aminokwasów z zewnątrz sprawiamy, że organizm nie spala tych, które znajdują się w naszych mięśniach. Nie tracimy więc niepotrzebnie masy mięśniowej. Mam nadzieję że wyjaśniłem część wątpliwości. Pomimo tego uważam że w amatorskim kolarstwie dodatkowa suplementacja nie jest potrzebna, chyba że chcemy zrzucić zbędną masę tłuszczową, wtedy przydaje się L-karnityna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikezaglebie Napisano 22 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 nie wiem czy to co robię można nazwać amatorstwem...ale wolę kupić sobie korby nowe niż wydawac na odżywki po głębszym przemyśleniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Dla mnie nie ma zanczenia czy szkodliwe czy nie po prostu nie bede tego łykał.Aż tak mi nie zalezy na wyniku np maratony.Poza tym szkoda kasy i wogóle niepotrzebne mi to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Zgadzam się a tak wogóle, moim zdaniem najlepszą odżywką, najlepszym wzmocnieniem jest dobre nastawienie do tego co robimy Chcieć znaczy móc i to jest prawda. Jeśli tylko mocno wierzysz w to, co chcesz osiągnąć, osiągniesz to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pacmen_89 Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 Ja też nigdy nie brałęm niczego i nie będę..Nie ma to jak dojśc do formy przez swój wysiłek niż wspomagać się jakimiś środakami !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DENI Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 ' date='22.01.2006, 07:41' post='148894']Kreatyna zwiększa siłę a nie wytrzymałość :rolleyes2: bo zwiększa jedynie przyrost mięśni a to może ci pomóc jedynie gdy będziesz dużo ćwiczył(w tym przypadku pójdzie ci w nogi). ZLE !!! KREATYNA ZWIEKSZA WYTRZYMALOSC , A NIE SILE !!! uzywana jest w kulturystyce ,ale tez np. we wspinaczce skalnej Ja tam zajadałem się kiedyś kreatyną i odżywkami białkowymi ale przestałem bo to wszystko tak naprawdę gó*no warte. gowno warte ? najlepsze pewnie jest wd.... nie wiem co dokladnie i jak stosowales ale odzywki wspomagaja organizm i poprawiaja osiagi a glownych celem odzywek jest dostarczenie organizmowi niezbednych substancji do jego odbudowania po ciezkim treningu i dostarczenia energii na nastepny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Ja tam zajadałem się kiedyś kreatyną i odżywkami białkowymi ale przestałem bo to wszystko tak naprawdę gó*no warte. tez kiedys popijalem odzywkowe koktajle - ale w moim wypadku efekt byl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puma [JFK] Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 KREATYNA ZWIEKSZA WYTRZYMALOSC , A NIE SILE !!! TO dziwne że biorąc kreatynę znacznie zwiększa się ilość wyciskanych kg na ławeczce... tutaj nie ma znaczenia wytrzymałość tylko SIŁA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Pogodzę was. Kreatynę stosują głównie kulturyści, po to, aby zwiększyć przyrost masy mięśniowej. Przy odpowiednim treningu i dobrze dobranym dawkowaniu kreatyny wyniki (czyt. wzrost masy mięśniowej) są lepsze niż bez stosowania suplementacji. A dzięki większej masie mięśniowej jesteśmy w stanie więcej "wycisnąć", więc pośrednio owszem, kreatyna może pomóc w zwiększeniu siły. Kreatyna sama z siebie nie zwiększy nam siły - potrzebny jest do tego systematyczny i odpowiedni trening na siłowni. Peace! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCT Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Kończąc temat kreatyny polecam link: http://www.twojadieta.info/artykul/kreatyna/ A wracając do tematu samej suplementacji, czy dozwolonego wspomagania. Najlepiej byłoby najpierw dowiedzieć się czegoś o samych dostępnych środkach. Parę lat temu ściągałem z netu dla ćwiczących kolegów pewne specyfiki, było ich zatrzęsienie. Poza tym, każdy liczący się producent wypuszcza kilka rodzajów środków i okazuje się, że samej kreatyny w sklepach jest bardzo dużo. Potrzeba sporo czasu, żeby znaleźć te najlepsze, przydaje się przeglądanie for itp. Jak już człowiek zorientuje się w tej dżungli trzeba znaleźć takie, które się nam, rowerzystom przydadzą. Trochę to czasochłonne ale w perspektywie czasu zażywanie środków może okazać się przydatne. Wiadomo, że podstawą jest systematyka. Środki te robione są dla ludzi i sam znam wiele osób, akurat ze sportów siłowych, którym dozwolona suplementacja bardzo pomogła. Oczywiście nie od razu, ale patrząc z perspektywy czasu i zakończenia kilku cyklów treningowych są zadowoleni i widzą postępy, czasami nawet spore Osobiście jeśli bym miał odpowiednią ilość pieniędzy i jakiś konkretny cel, który chciałbym zrealizować z pewnością siegnąłbym po suplementy. Jednakże ponieważ traktuje rowerowanie zupełnie amatorsko ogranicze się do batonów i napojów w czasie wyścigów I to chyba wszystko z mojej strony w tym temacie. Jeśli ktoś ma wyznaczony cel, środki, odpowiednią wiedzę i plan oraz cierpliwość to suplementacja jak najbardziej jest dla niego. Na pewno mu nie zaszkodzi a odpowiednio dozowana pomoże. A co do "smakuje jak krem" nie wiem co jadłeś, ale współczuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skrzynia Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Zacytuję swój post o kreatynie; była mowa na ten temat tutaj oraz tutaj. Brałem kreatynę, ale w treningu siłowym, a nie typowo kolarskim. W siłowym się sprawdza, w wytrzymałościowym - różnie. "Kilka lat temu grupa naukowców ze Szwecji, Wlk Brytanii oraz Estonii testowała preparaty kreatynowe na biegaczach. Po okresie uzupełnienia zapasów kreatyny biegacze wykonali sesję treningową składającą się interwałów 4x1000m przy maksymalnym poziomie wysiłku. W porównaniu do wyników sprzed badania, biegacze, którym podawano preparaty kreatynowe, poprawili swój połączony czas na odcinku 4000m średnio o 17sek. Jednocześnie grupa otrzymująca preparat kontrolny - placebo, uzyskała wynik niższy o sekundę. Stosunkowe korzyści, jakich doświadczyli stosujący kreatynę biegacze, rosły w miarę, jak postępował eksperyment. Przyjmujący kreatynę sportowcy odczuwali mniejsze zmęczenie i byli szybsi pod koniec treningu. Należy jednak pamiętać, że w kilku innych badaniach przeprowadzonych na pływakach i kolarzach nie znaleziono żadnych korzyści związanych z przyjmowaniem preparatów zawierających kreatynę"; "W okresie Szczytu najlepiej jest unikać tego związku, gdyż związana z retencją wody rosnąca masa ciała może być trudna do zredukowania przed ważnymi wyścigami" "Biblia Treningu" IMO w okresie budowania siły jest OK, stosowałem kilka cykli i siła wzrasta, ale w treningu "rowerowym" nie poprawi znacznie osiągów, więc chyba nie warto. Moim zdaniem zamiast tego lepiej zadbać o dietę i regenerację (odpowiednia ilość snu + ew. jakiś antykatabolik) Polecam też lekturę tego tematu. tez kiedys popijalem odzywkowe koktajle - ale w moim wypadku efekt byl W moim również najlepsze pewnie jest wd.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Jeśli chodzi o odżwyki na rower, to przydatne mogą być odżywki tzw "carbo". Zawierają one węglowodany i wszystkie minerały które tracimy wraz z potem. Węglowodany to źródło energii, a magnez, sód, potas służą uzupełnieniu tego, co wypociliśmy. Carbo można sobie przygowotać do bidonu i popijać w trakcie jazdy. Chyba jest to wygodniejsze niż nawienie się w rozpakowywanie batonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.