TomoTonyHalik Napisano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Witajcie, Ostatnio przerobiłem swoją kolarkę na rower bardziej miejski: zamontowałem prostą kierownicę i zwyczajne klamkomanetki z MTB. Ponieważ chciałem zamienić manetki na inne (mam shimano tourney, czyli dość podła konstrukcja), zacząłem rozglądać się za alternatywą. Niestety większość manetek z wyższej półki to ustrojstwa obslugujące 8-mio czy 9-cio biegowe kasety. Pomyślałem więc, że zamontuję sobie kasetę 9-cio rzędową, ale z tego co się orientuję, nie będzie ona pasowała na piastę pod 7-mio biegi? (piasta shimano 600 Ultegra) Jeśli rzeczywiście nie, co w takim razie robić? Zostawić te badziewne przerzutki i aktualną kasetę, czy też zapolować na allegro na starsze modele deore (LX, XT) obsługujące 7 biegów? (czy w ogóle te już dość leciwe konstrukcje będą lepsze od nowszych ale tanich tourney'ów?) Kół chyba nie opłaca się zmieniać, jeśli mam małe fundusze i aktualny zestaw na piastach shimano 600 ultegra i obręczach mavic'a? (bo nie mam sumy ponad 400 zł przeznaczonej oddzielnie na same koła, a od takiej kwoty zdaje się można już kupić coś przyzwoitego) Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kar268 Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 No jeśli jest 7 to raczej nie da rady wcisnąć tam 9-tki. Czemuzaraz wymiana kół ? może wystarczy wymienić piastę. Koszt piasty 80 do 100zł +zaplecenie i wycentrowanie koszt 30zł. Do tego dojdzie koszt wymiany manetki na9 przełożeń. Albo można zrobić tak jak napisałeś czyli poszukać czegośstarszego ale z wyższej półki coś z grupy XT STX lub XTR. Pozdrawiam Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ja tam uwielbiam moje "grip-shifty" i polecam... te można bez problemu dorwać dla 7-miu biegów. Jakoś "klikacze" mi nie podchodzą. Pozdrówka! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomoTonyHalik Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Ja tam uwielbiam moje "grip-shifty" i polecam... te można bez problemu dorwać dla 7-miu biegów. Jakoś "klikacze" mi nie podchodzą. Gripshifty odpadają - nie byłem i nie jestem do nich przekonany, choć użytkowałem. Tylko klasyczne klikacze lub klikacze w klamkach są przeze mnie akceptowane. Podobnie odrzuciłem idee wymiany piasty - jeśli już będę wymieniał, to całe koła (od dawna się przymierzam do konkretnego modelu, ale mnie po prostu na razie nie stać), więc dokładanie pieniędzy do kół, które tak czy siak wymienię, prawdopodobnie w przeciągu najbliższego roku nie uważam za jakiś sensowny pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kar268 Napisano 6 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 No czyli może lepiej poczekać ten sezon pośmigać na obecnych a na nowy sezon nówki, bo tak to z jednej strony troszke szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 7 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja mam klamkomanetki alivio 8 przy wolnobiegu 7, i wszystko śmiga tylko że nie mam jednego skrajnego biegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomoTonyHalik Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Ja mam klamkomanetki alivio 8 przy wolnobiegu 7, i wszystko śmiga tylko że nie mam jednego skrajnego biegu Zgadza się, dowiedziałem się od znajomego, że kasety 7-ki i 8-ki mają takie same odstępy miedzy zębatkami (a więc taki sam łańcuch), zatem kaseta 8-mio biegowa jest zwyczajnie szersza. Przy 9-cio biegowych konstrukcjach jest ponoć inaczej, tj. są inne odstępy między zębatkami i przerzutka nie będzie odpowiednio działać. Nie chciałem kupować nic poniżej klasy Deore, a że wszelkie nowe produkty tego typu obsługują 9 biegów, będę się rozglądał chyba za antykami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.