Skocz do zawartości

[Hamulec tarczory] jeden z klockow wygina tarcze

Qatooo83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam rower z hamulcami tarczowymi TEKTRO NOVELA mam go dopiero 3 dni i teraz zauwazylem ze jeden z klockow po nacisnieciu hamulca wygina tarcze. Mysle poprostu ze sie rozregulowal bo przecierz 3 dniowy rower ma chyba do tego prawo ale jestem nowicjuszem i moge sie mylic. Co mam zrobic? przedni jest ok tarcza po nacisnieciu hamulca nawet nie drgnie (no moze minimalnie) ale to chyba normalne bo z tylu to jednak wydaje mi sie ze troche za bardzo. Jesli mialbym go wyregulowac to jak? ktora srobke przegrecic? Zauwazylem tez ze to klocek "ruchomy" wygina ta tarcze czyli trzebabyloby klocek "staly" troche przyblizyc do tarczy zeby wyginanie jej sie zmniejszylo?

z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

PS. sory za ortografie

Musisz kręcić śrubą która mocuje hamulec do ramy roweru, wtedy ten stały klocek się przesunie w stronę tarczy gdyż część ruchoma hamulca tarczowego zawsze jest od strony zewnętrznej. I jeśli jest to rower z dobrej półki to tarcza mimo ze sie wygina w czasie hamowania nie powinna wygiąć się :)

Od strony koła powinna być śruba, która po dokręceniu zbliży "nieruchomy" klocek do tarczy, przez co powinna się mniej odginać.

Edit. Widzę że już ktoś mnie ubiegł. Możesz użyć szczelinomierza z wartością od 0,5 do 1,0 [mm], wtedy ustawisz lepiej niż "na oko".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...