CR7 Prezes Napisano 26 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Spoko tyle że ja chce mieć tarcze 160mm. raczej Mam Axela Elite producent i zdecydowana większosc serwisantów zaleca tarcze 160 i odradza większa bo amor moze zacząc łapać luzy. Chodź nie wiem moze 180 to jest jakis pomysl ale jednak wole zostac przy bezpiecznym 160. Czy Deore (prosze nie pisac tymi literkami i numerkami bo ja nic z tego nie łapie) dobrze sie spisze na zjazdach przy sporej predkosci (mówie o dobrym hamowaniu nie o blokadzie koła bo na zjeździe to zablokowąc koło jest zdecydowanie łatwiej). Jak z modujacją w Deore to jest bardzo ważne żeby hamplel nie działał w trybie 1/0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIC Napisano 26 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 203mm do XC świetny wybór LOL. Raz, że pewnie amor złapie zaraz luzy, 2 że ciężkie, 3 że są za mocne jak na XC. Czlowieku podalem go jako przyklad!!! Jest mase takich hampli na 160mm a cena powinna byc prop. nizsza jak cos to wymiana samej tarczy - nie majatek... Ja tez bym w zyciu nie zalozyl 203 do XC ale moca nie pogardze szczegolnie w gorach To jak sie przymierzasz to poszukaj na rowerowej grupe dyskusyjna na google ogloszenia - jeden kolo mial do sprzedania soczyste 7 nowke za 400zl. Wedlug mnie za ta cene swietna okazja. Link do goscia wstawialem tez w temacie dotyczacym aukcji na allegro Oooo to poszukam Pamiętaj że na allegro ćżesto mozna zanleźć hample które w sklepach kosztują po 500 a na allegro wolają 300. bo albo zaesżłoroczny albo lekko używany albo śmigany Dlatego trzeba kupowac od sklepow np. Bikestacja A czy Deore 555 nie jest przypadkiem wyzsza wersja 525??? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82874593 za 250zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czaja188 Napisano 27 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Tak. Jest wyższą wersią 525. Odchudzona tylko.A 535 jest nowym hamplem. Ma nową konstrukcje i wygląd. 555 jest najwyższym ale nie najlepszym modelem. Najlepsze są 525/535. Z tym że 535 jest lżejsza od 525. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CR7 Prezes Napisano 27 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 I wszystko jasne Tamta Aukcja z deore za 250 to jeszcze skoczy do 300 bo jeszcze 4 dni do końca aukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Tektro AURIGA miałem okazję się przejechać na rowerku z tymi hamplami Imo bardzo dobrze zaprojektowane klamki- Wygodne (mało wygodna regulacja odległości klamki od kierownicy, ale to robi się raz ) czułość i modulacja na bardzo przyzwoitym poziomie zaciski mają dwa tłoki. Regulacja w trzech płaszcyznach kluczem imbusowym tarcza przód i tył 160 - wystarczjące do XC Imho za 600 zł komplet przód i tył jest ceną do zakceptowania za hydraulika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Za 400zl dostaniesz avida jucy 5. W jucy 7placisz za zabaweczke czyli pokretelko regulacji skoku klamki co nie jest potrzebne przy hydraulikach... Jesli juz kupowac to avic jucy carbon ze wzgledu na wage... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 11 Maja 2006 Udostępnij Napisano 11 Maja 2006 Szczerze mówiąc to zimą bardzo poważnie myślałem o założeniu przyzwoitych Hydraulicznych tarczówek do swojego roweru Przymarzające linki w pancerzach czy lód na obręczach :angry: po za tym modulacja i skuteczność hydraulików to jest to o co należy walczyć IMHO naprawdę warte tych paru gram więcej Zresztą zobacz na maratonach ile ludzi startuje z tarczówkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta_kac Napisano 12 Maja 2006 Udostępnij Napisano 12 Maja 2006 staaaary.... deore hydrauliczne to jeden z najlepszych produktów shimano w tej klasie cenowej. bez porównania z innymi hamulcami na tarczę 160mm (z małymi wyjątkami ale to już inna bajka).. powiem Ci tak: jest totalnie niewymagający obsługi (przejechałem na nim 1500km i będę teraz klocki wymieniał, do tej pory nie dotknęłem go żadnym narzędziem bo nie było takiej potrzeby), jest mocny diablo ale ma rewelacyjną modulację, dodam że mam go na manitou axel i choć ja zajeżdżam ten hampel totalnie bo tylko skwierczy pod moimi ponad 80 kilogramami, pozwala na delikatne hamowanie stopniowo aż do zblokowania koła na asfalcie! (odpowiednia technika pozwala uniknąć OTB, opona idzie ślizgiem z pół metra piszcząc tylko jak auto) a szczerze mówiąc jeszcze ani razu nie zrobiłem OTB przez przypadek nawet jak się wystraszyłem i gwałtownie chwyciłem za klamkę, amor pochłania pierwszy gwałtowny blok i tylko delikatnie idzie tyne koło w górę... w górach sprawdza się wyśmienicie, brud nie zmniejsza siły hamowania, od wilgoci trochę tarcza pierdzi ale to standard.. w zasadzie idealny hamulec "uniwersalny" bo prócz DH dualu i free to nadaje się do wiekszości stylów jazdy.. i stary nie patrz na używki, bierz SH M525 rocznik 04 albo 05 i gnaj! Pamietaj ze axel ma montowanie post mount wiec jesli zacisk bedzie mial też post mount to przy chęci powiększenia tarczy będziesz mógł zmienić tylko na 203 bo ten sposob mocowania uniemozliwia rozsuniecie srub na taka odleglosc zeby umozliwic montaz tarczy 180... a ja sie trzymam wersji ze idealny dla Ciebie bedzie M525 i tam tarcza inna niż 160 w ogóle nie jest potrzebna! Jesli by okazal sie za slaby to zmieniasz klocki, ja jutro jade kupic klocuszki BBB, zobaczymy czy sa takie jak je malują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 17 Września 2007 Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Czy taka http://www.allegro.pl/item242421637_hamule...luise_nowy.html Magura Luise z 2004r. z tarczą z 2002 za 299zł to dobra opcja dla gościa ~76kg z przeznaczeniem do maratonów? Zważyłem na dwóch wagach i 408g wyszlo. Mógłby ktoś zarzucić linkiem do jakiegoś adaptera, żeby to pasowało do R7, bo nie kumam czaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczo Napisano 17 Września 2007 Udostępnij Napisano 17 Września 2007 No to Rasta Kac ciekawe rzeczy prawicie, że do Post Mount nie da się tarczy 180 mm założyć, chyba muszę powiedzieć mojemu hamplowi, że jego się tam założyć nie da bo biedak przykręcony za pomocą adaptera jest... PS Mam Avidy 5 (z przodu 185mm, tyłu 160mm) i muszę powiedzieć, że bardzo z nich zadowolony jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 17 Września 2007 Udostępnij Napisano 17 Września 2007 buczo, spójrz na daty i się puknij w czoło, i zamiast im odpisz lepiej mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buczo Napisano 17 Września 2007 Udostępnij Napisano 17 Września 2007 A mi się wydawało, że tu się gorąca dyskusja toczy ;D Ech, jak to się czasem może człowiek pomylić... A o Magurkach niestety nic nie wiem (znaczy się nie jeździłem, nie mam informacji z pierwszej ręki) więc nie będe szerzył plotek i pogłosek, bo je to mozna garściami na forum znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 To jak, napisze ktoś coś o tej Luizie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Musisz szukać takiego zacisku Z adapterem będziesz musiał założyć większą tarczę, ale tego nie jestem do końca pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdan Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Będzie dobra. Mój kolega ujeżdża je we freeridzie (i to bynajmniej nie louise fr;) ) i dają radę, więc w XC też dadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pebe.pl Napisano 19 Września 2007 Udostępnij Napisano 19 Września 2007 ja sie wlasnie zastanawiam miedzy BB7 a LX z dc. Avid na pewno jest silniejszy tyle ze ta waga...co sadzicie o tych hamplach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 19 Września 2007 Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Czyli wychodzi, że ta Magurka nie pod mojego amora. Dzięx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.