skorka Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam! Chciałbym się dowiedzieć jak przygotować organizm do pokonania 200 km na rowerze. Co prawda trenuje taekwondo od pół roku ale przez wakacje nie ma treningów. W lipcu byłem na tygodniowym obozie i na dwudniowym stażu wspinaczkowym. Nie jeździłem w tym roku z powodu braku czasu. Chciałbym zdążyć osiągnąć cel do końca sierpnia a nie chcę dostać zawału. Potrzebuję jakiegoś planu i rozgrzewki przed wyjazdem. Nie chodzi mi o jakiś morderczy wyścig tylko tak żeby pokonać trasę w powiedzmy 12 godzin z postojami. Zaplanowałem sobie trasę na Słowacji z pomocą programu cyklotrasy. Co powinienem wiedzieć o kraju jako rowerzysta? Co warto ze sobą zabrać?
Enfoque Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Warto ze sobą zabrać parę € i co jakiś czas wstępować do sklepu po dopalacze w postaci bananów, rodzynek, oczywiście najważniejsze jest nawodnienie - sama woda na 12h jazdy nie wystarczy, jeszcze w zależności od pogody... Proponuję poczytać coś o izotonikach, masz tego dużo tu, na forum. Chyba, że jedziesz z sakwami, to warto zapakować gotowe dania np. ryż z kurczakiem, owoce. Odnośnie samego "przełamywania barier", to bez treningu typowo kolarskiego będzie Ci ciężko tego dokonać, oczywiście nie jest to niemożliwe, ale z pewnością niekomfortowe - jeszcze w zależności od roweru jakim się wybierasz. Możesz mieć do czynienia ze skurczami/naciągnięciem mięśni, bo nie są one przyzwyczajone do specyficznych ruchów które wykonujesz jadąc bicyklem. Do tego dochodzi zadyszka, bo z tego co widzę sporty które uprawiasz mają mało wspólnego z wytrzymałością. To wszystko jest do przełknięcia - najgorzej będzie z czterema literami, nawet jeśli wybierzesz maksymalnie komfortowe siodło, mnie tyłek boli po każdym treningu ponad 100km mimo dobrych spodenek z wkładką, a wykonuję takie co najmniej 2 razy w tygodniu. Warto pojeździć by przygotować się do takiego dystansu, proponuję tygodniowo wyjechać minimum 20km dziennie, a w weekendy próbuj 50-70-90km. Zobaczysz po prostu jak znosisz takie obciążenie i wtedy zdecydujesz, czy jechać, czy nie. 12h na 200km to żaden wyczyn, zaledwie 16-17km/h, gorzej z cierpliwością i bólem mięśni/4 liter, to może naprawdę sprawić problem. "Must be" na taką trasę: - wygodne, wypróbowane wcześniej ubranie - dużo płynów - odpowiednie naładowanie węglowodanami już przeddzień wyprawy - uzupełnianie spalonych kalorii w możliwie jak najlepszy sposób (batony energetyczne - NIE ŻADNE SNICKERSY, izotonik, żele energetyczne, owoce o wysokim IG) - dokładny przegląd roweru - dowód osobisty (na Słowacji może być kontrola - nie jestem pewien czy jako uczestnik ruchu nie potrzebujesz kamizelki odblaskowej, ja mieszkam niedaleko przejścia gran. Barwinek i często jestem na Słowacji, ale nigdy nikt mnie nie zatrzymał) - telefon do mamy Na początek wybierz jak najbardziej płaską trasę, dla niektórych początkujących 300m podjazdu jest męczące jak 10km jazdy po blacie Powodzenia.
beskid Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Trzeba zacząć trening w taki sposób abyś przed wyjazdem mógł swobodnie zrobić 100-150 km. Jak to zrobisz to już od Ciebie zależy bo to właśnie Ty najlepiej znasz organizm. Mi na ten przykład aby się np. po zimie przygotować na taki dystans potrzeba 2 tygodni i 5 treningów. Dzień pierwszy 25-30 km kolejny po 2/3 dniach 45-50 następny 70, kolejny 90-110, ostatni ok 140-150. Co do Słowacji to porusza się po niej przynajmniej mi o wiele przyjemniej niż u nas. Jest tam o wiele lepsza kultura wśród kierowców i do tego te drogi - czasem w lesie są leprze niż u nas na głównych Zabierz standardowy zestaw serwisowy czyli imbusy, pompkę, dętki itp. nie jestem pewien czy jako uczestnik ruchu nie potrzebujesz kamizelki odblaskowej Nie ma absolutnie takiej potrzeby. Żadnych kontroli się też nie obawiaj bo generalnie Słowacy na rowerzystów nie zwracają nawet uwagi.
swinkanie Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Jeździłeś wcześniej trochę? Bo jak nie do będzie Cię tyłek bolał, ale da się to przeżyć. 12 godzin to dosyć optymistyczny czas przejazdu (wg. mnie) Talk może pomóc na ew. obtarcia. Spodenki z dobra wkładką się przydadzą, ale kiedyś okrążyłem tatry w takich najtańszych (talk pomógł). Jest sporo wątków o tym co trzeba zabrać ze sobą na wyprawę, ale skoro jedziesz jeden dzień to większość rzeczy jest niepotrzebna. Klucze, łatki, woda, coś do jedzenia (krem czekoladowy i chleb się u mnie sprawdza na mały głód). Przygotuj się na długie pedałowanie. Pogoda się może załamać to peleryna czy kurtka się przyda. 200 km to kawał drogi na jeden dzień, ale do zrobienia. Warunki nie będą sprzyjać to plany mogą się popsuć i trzeba mieć plan alternatywny w postaci drugiego dnia, jazdy w nocy... Ile masz podjazdów? Jedziesz na wschód czy zachód? Będziesz spał w namiocie czy hostelu/domu itd. Generalnie im większy masz budżet to mniej rzeczy musisz brać. Co do kraju to weź mapę, zobacz gdzie na trasie masz jakiś serwis/sklep rowerowy. Zerknij co masz po drodze to może przy okazji coś ciekawego zobaczysz. Co do treningu to się na tym nie znam. Ot zaciskam zęby i jadę ;-)
RooSha Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 Jako sportowiec na pewno o tym wiesz, ale mimo wszystko napiszę. Pamiętaj by przed rozpoczęciem trasy dobrze się rozciągnąć. Dużo pij, nawet wtedy gdy nie czujesz pragnienia. 200km i jak przewidujesz 12 godzin sprawi, że spalisz sporą ilość kcal, grubo ponad 5000kcal, więc weź jakieś jedzonko, które nie zajmuje dużo miejsca w plecaku a daje dużo energii. Co do treningu to proponuję kręcić po 20-30km dziennie, a w weekend robić dłuższą wyprawę. Po takim tygodniu i wyprawie ocenisz swoje możliwości, jeśli stwierdzisz, że jest ok to powtórz tak samo kolejny tydzień z tym, że zwiększ dystans weekendowej wyprawy. Jeśli nie tajemnica to gdzie planujesz start wycieczki? Mieszkam tuż przy granicy ze Słowacją i z chęcią przyłączyłbym się to drogi.
kapsell Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Jesli do tej pory nie jezdziles regularnie do nie dasz rady przejechac 200km "na raz", to ze masz malo czasu na poprawienie kondycji to jedno, a drugie to to ze bol tylka nie pozwoli ci ukonczyc trasy.
adams822 Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Jak mało jeździłeś w poprzednich sezonach i teraz chcesz te 200 km machnąć to się wydaje to mało prawdopodobne, musisz teraz sporo jeździć, bo coś się może zacząć dziać z łydką, udem lub kolanem i koniec jazdy.Zależy jeszcze jakie sobie tempo wybierzesz, samemu taki dystans by się bardzo dziwnie jechało, dobrze jest mieć kumpla który z tobą jedzie i może cię wziąć na koło lub pomóc jak coś się stanie. Ja bym proponował na początek robić przez jakiś tydzień po 50-60 km(lub zwiększać km codziennie, a jak nie będzie sił to robić przerwę na 2 dni i w kółko to samo, musisz przystosować organizm)Bo jak byś pojechał tak na sucho bez treningów to mogę się założyć, że skurcze by cie non stop łapały. Jesteś człowiekiem aktywnym fizycznie więc to może coś pomóc w pokonaniu tej trasy.Teraz trening trening...
RooSha Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Opowiadacie dziwne historie panowie. 200km to jak najbardziej do zrobienia dystans. W 2010 roku, kolega chciał ze mną pojechać na dłuższą trasę. Zrobiliśmy jakieś 120-130km i kolega nie miał większych problemów, a jechał bez żadnego przygotowania. Pamiętajcie, że skorka jest aktywny sportowo, więc jakąś kondycję ma.
skorka Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 Moja przewidywana trasa +/-: http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=Bia%C5%82y+Dunajec&daddr=Such%C3%A1+Hora,+Slovensk%C3%A1+republika+to:Jezioro+Orawskie,+N%C3%A1mestovo,+S%C5%82owacja+to:Doln%C3%BD+Kub%C3%ADn,+S%C5%82owacja+to:03222+Liptovsk%C3%BD+Trnovec,+Slovensk%C3%A1+republika+(Liptovsk%C3%A1+Mara+-+ubytovanie)+to:Bia%C5%82y+Dunajec&hl=pl&geocode=Ffle8QIdIlYxASm5synTLPAVRzEGGGb62nH5BA%3BFSJF8QIdkvgtASk3fL71SeoVRzGQC5fG0fcABA%3BFXnC8QId5jQqASl_JcURcsYVRzEgf_oQ0vcAKg%3BFcDe7gIdiGwmASlvwakwpLEVRzHACJfG0fcABA%3BFSgv7QIdC2ApASFHJ4Z76zYlvw%3BFfle8QIdIlYxASm5synTLPAVRzEGGGb62nH5BA&mra=ls&dirflg=w&sll=49.117254,19.45713&sspn=0.068199,0.154324&ie=UTF8&t=p&z=10&layer=t Cóż jeśli chodzi o naciąg to nie jest źle. Moje nogi są myślę całkiem w porządku bardziej obawiam się o część powyżej pasa Nie wiem jeszcze kiedy się wybrać ale jak narzazie pogoda sprzyja. Przed wakacjami w weekendy pracowalem a w tygodniu miałem 7 h roznych treningów( taekwondo, 3*wf). W lipcu tak jak powyżej natomiast obecnie troche sie zaniedbalem. Raczej robiłem trening siłowo-wytrzymałościowy. Mój rower to scott sportster ps
ProEvolution Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Podaj poprawny link do trasy. Sam jestem ciekaw. Po kliknięciu pokazują się tylko punkty Może to mój błąd jak tak to mnie poprawcie
skorka Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 Spróbuj z tym http://www.tinyurl.pl?jdHJsV7l. Tutaj plik z trasą http://www.wrzuc.to/XDTuHaX1I.wt. Do otworzenia jest potrzebny program cyklotrasy http://www.cyklotrasy.mtbiker.sk/download_serve/?file=cyklotrasy_full.exe&name=s%FAboru+Kompletn%FD+program+Cyklotrasy+2.24+SK Powinno być ok jak tylko usuniecie kropki na końcu linka
adams822 Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Proponuje wrzucić to tutaj, zobaczymy jaki jest profil tej trasy: http://www.gpsies.com/createTrack.do
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.