Skocz do zawartości

[bagażnik na sztycę] - pod sakwy

hammurabi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Niestety jestem zmuszony do zakupu bagażnika do sakw na sztycę, bo standardowego nie mam jak założyć (mechaniczne tarcze, a dystansowanie mocowania za pomocą śruby z tuleją byłoby dużym problemem - zbyt duża odległość)

Planuję wozić po leśnych ścieżkach z 1,5-2 l wody, kanapki, coś przeciwdeszczowego dla 2 osób i podstawowy zestaw serwisowy. W sumie waga nie powinna chyba przekroczyć 5kg.

Moje pytanie jest następujące: czy taki bagażnik będzie dobrym rozwiązaniem? sakwy mam płócienne, z usztywnianymi plecami. Długość ok 30cm, więc nie będą wystawać.

Pytanie bierze się z zasłyszanych teorii, że bagażnik sztycowy źle wpływa na sztycę i ramę; z drugiej strony jeżeli się nie przekracza dopuszczalnej masy oraz ma sztycę o sensownej grubości do tego nie wysuniętą za bardzo z ramy, to nie powinno to stanowić problemu.

Będę bardzo wdzięczny za opinie.

Napisano

Myślę że na taki ciężar da radę , w razie czego mam podobny , nawet ze zdjęcia wydaje Mi się solidniejszy i mogę go odstąpić dosłownie za parę złotych .

Pozdrawiam geodan

Napisano

Jeżeli będziesz woził na bagażniku nieduże obciążenie to się sprawdzi. Niegdyś miałem bagażnik na sztyce lecz przesadzałem z obciazeniem i niestety rama nie wytrzymała :)

Napisano

Powinien pasować ale do wożenia przedmiotów o których piszesz powinieneś moim zdaniem poprostu rozważyć zakup plecaka z bukłakiem.

A tak to co, za każdym razem kiedy zachce ci się pić będziesz otwierał sakwy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...