zaymon Napisano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Witam, Już prawie jestem przekonany na zmiany w swoim rowerze - prosiłbym jeszcze o wasze doświadczenia z takich modyfikacji. Chce zmienić swoją korbą Deore LX (44x33x22) na Sram X-9 (42x28) lub X-7 (42x28) http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PDNAZ2=mechanizmy-korbowe-MTB-trekkingowe&WSZDZ=T&S1=PRODUCENT&ESID1=53010020&PD=53010529&PRODUCENT=SHIMANO&S1=PRODUCENT&ESID1=53010077&PD=53010529&PZTA=0&PRODUCENT=SRAM Obecnie jeżdżę na kasecie Sram PG-980 (11-34) Manetki Sram X0 grip, przerzutki SLX przód, tył X-9, łańcuch Sram PC-991 Nurtuje mnie kilka pytań: 1. Nie wiem czy dobrze liczę - w porównaniu do 2x9 i 3x9 - 42x11 to ekwiwalent 44x13 (8 bieg), 28x34 to 22x26 (3 bieg) 2. Czy taka konfiguracja sprawdzi się też górach dla średnio-zaawansowanej osoby? - na razie 22x34 bardzo rzadko używałem, czasem 22x30. Trudno mi zdecydować bo obecnym rowerem jeszcze nie byłem w górach. Na razie jeżdżę po "nizinnych pagórkach" 3. Czy konieczna/zalecana jest wymiana przedniej przerzutki na 2 rzędową? chce zostać przy gripach 4. Co z przykosami łańcucha? Czy nie ma dużych naprężeń? 5. Czy przerzucenia biegów jest bardziej sprawne? 6. Jak z trwałością takiego rozwiązania? Co do zalet już czytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Ad1 Przełożenie 42/11 jest twardsze niż 44x13 (niż 44x12 też ). 28x34 jest nieznacznie lżejsze od 22x26. Ad2 Ciężko powiedzieć nie znając Ciebie i terenów, po których jeździsz. Musisz po prostu sprawdzić w praktyce i będziesz wiedział, czy Ci to pasuje, czy też nie. Ad3 Nie ma takiej potrzeby. Ad4 Przekosy oczywiście większe niż przy 3x(coś). U siebie mam jedną zębatkę z przodu i nie ma tragedii Ad5 Bardziej sprawne w stosunku do czego? Sensem 2x(coś) jest mniejsza potrzeba używania przedniej przerzutki. Ad6 To samo co z większą ilością rzędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaymon Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 dzięki za info! Ad1 Przełożenie 42/11 jest twardsze niż 44x13 (niż 44x12 też ). 28x34 jest nieznacznie lżejsze od 22x26. no tak matemytka to musze się zastanowić ponownie nad korba 42/28 vs 39/26 bo 39x11 to cos pomiedzy 44x12 a 44x13 a jeszcze jedno co z łańcuchami - 9rzedowe wystarczają? Czy wogole mozna stosować 10rzedowe w takim konfigu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 15 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 A może spróbuj tylko wymienić blaty w swojej Deore? Ja tak zrobiłem w SLX. W miejsce środkowej tarczy poszła 42, a na młynek 26. Przerzutka przednia spokojnie ogarnia przeskok 16 zębów. Z kasetą 11-34 będziesz miał bardzo uniwersalnie dobrane przełożenia. 26x34 odpowiada przełożeniu 22x28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaymon Napisano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Przyszedł czas na podzielenie się wrażeniami z jazdy po 2 tygodniowych testach. Nie jest Specem - po prostu będzie to opinia zapalonego amatora, które wciągnął się od roku poważanie w MTB. Konfig: korba SRAM x9 (39/26) + kaseta Sram PG 980 (11-34) + manetki Gripshift Sram X0 + łańcuch PC 991 + przerzutki X9 tył i SLX front (na 3 blaty) co do biegów: - przełożenie 39 na 11 w zupełności wystarcza na płaski teren, szosa - nie znaczących odczuwam braków - pewne braki są przy długich i płaskich zjazdach - jednak dla mnie do XC jest to sprawa mało istotna - przy moim full-u i na 44-11 można by wtedy dokręcić mocniej - przełożenie miękkie 26-34t wystarcza spokojnie na podjazdy - nawet na strome górki - jednak trzeba się przyzwyczaić w niektórych sytuacjach do twardszego podjazdu, ale jest to kwestia techniki i przyzwyczajenia (testy na "górkach" koło Poznania). Ciekaw jestem jak 26-34t spiszę się prawdziwych górach - niedługo wybieram się w Kocie Góry - zdam relację. - częściej wykorzystuje środkowe koronki kasety Subiektywne wrażenia z jazdy : - wydaje mi się że rower lepiej się zbiera, przyspiesza - sama korba waży o 180g mniej od poprzedniczki - potrafię lepiej, szybciej dobrać odpowiednie biegi - mniej błędów przez złe dobrane przełożenia - bardziej płynna jazda w terenie - jakoś tak przyjemniej Przy korbie została przerzutka SLX na 3 blaty - z regulacją gripshiftów nie było problemów - biegi zmieniają się dobrze - jednak czuć, trochę gorszą kulturę pracy przy przerzucaniu. Być może po zmianie na przerzutkę x9 na 2 blaty będzie idealnie. p.s. Czy manetka Gripshift X0 z mikroindeksem będzie współpracowała z przerzutką SRAM na dwa blaty (X7 lub X9)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.