Skocz do zawartości

[korba][tunning] jakie doświadczenia z 2x9 SRAM

zaymon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Już prawie jestem przekonany na zmiany w swoim rowerze - prosiłbym jeszcze o wasze doświadczenia z takich modyfikacji.

Chce zmienić swoją korbą Deore LX (44x33x22) na Sram X-9 (42x28) lub X-7 (42x28)

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2.html?PDNAZ2=mechanizmy-korbowe-MTB-trekkingowe&WSZDZ=T&S1=PRODUCENT&ESID1=53010020&PD=53010529&PRODUCENT=SHIMANO&S1=PRODUCENT&ESID1=53010077&PD=53010529&PZTA=0&PRODUCENT=SRAM

Obecnie jeżdżę na kasecie Sram PG-980 (11-34)

Manetki Sram X0 grip, przerzutki SLX przód, tył X-9, łańcuch Sram PC-991

Nurtuje mnie kilka pytań:

1. Nie wiem czy dobrze liczę - w porównaniu do 2x9 i 3x9 - 42x11 to ekwiwalent 44x13 (8 bieg), 28x34 to 22x26 (3 bieg)

2. Czy taka konfiguracja sprawdzi się też górach dla średnio-zaawansowanej osoby? - na razie 22x34 bardzo rzadko używałem, czasem 22x30. Trudno mi zdecydować bo obecnym rowerem jeszcze nie byłem w górach. Na razie jeżdżę po "nizinnych pagórkach"

3. Czy konieczna/zalecana jest wymiana przedniej przerzutki na 2 rzędową? chce zostać przy gripach

4. Co z przykosami łańcucha? Czy nie ma dużych naprężeń?

5. Czy przerzucenia biegów jest bardziej sprawne?

6. Jak z trwałością takiego rozwiązania?

Co do zalet już czytałem.

Ad1

Przełożenie 42/11 jest twardsze niż 44x13 (niż 44x12 też ;)).

28x34 jest nieznacznie lżejsze od 22x26.

Ad2

Ciężko powiedzieć nie znając Ciebie i terenów, po których jeździsz. Musisz po prostu sprawdzić w praktyce i będziesz wiedział, czy Ci to pasuje, czy też nie.

Ad3

Nie ma takiej potrzeby.

Ad4

Przekosy oczywiście większe niż przy 3x(coś). U siebie mam jedną zębatkę z przodu i nie ma tragedii ;)

Ad5

Bardziej sprawne w stosunku do czego? Sensem 2x(coś) jest mniejsza potrzeba używania przedniej przerzutki.

Ad6

To samo co z większą ilością rzędów.

dzięki za info!

Ad1

Przełożenie 42/11 jest twardsze niż 44x13 (niż 44x12 też ;)).

28x34 jest nieznacznie lżejsze od 22x26.

no tak matemytka to musze się zastanowić ponownie nad korba 42/28 vs 39/26 :)

bo 39x11 to cos pomiedzy 44x12 a 44x13

a jeszcze jedno co z łańcuchami - 9rzedowe wystarczają?

Czy wogole mozna stosować 10rzedowe w takim konfigu?

• 2 tygodnie później...

A może spróbuj tylko wymienić blaty w swojej Deore? Ja tak zrobiłem w SLX. W miejsce środkowej tarczy poszła 42, a na młynek 26. Przerzutka przednia spokojnie ogarnia przeskok 16 zębów. Z kasetą 11-34 będziesz miał bardzo uniwersalnie dobrane przełożenia.

26x34 odpowiada przełożeniu 22x28.

• 1 miesiąc temu...

Przyszedł czas na podzielenie się wrażeniami z jazdy po 2 tygodniowych testach. Nie jest Specem - po prostu będzie to opinia zapalonego amatora, które wciągnął się od roku poważanie w MTB.

Konfig: korba SRAM x9 (39/26) + kaseta Sram PG 980 (11-34) + manetki Gripshift Sram X0 + łańcuch PC 991 + przerzutki X9 tył i SLX front (na 3 blaty)

co do biegów:

- przełożenie 39 na 11 w zupełności wystarcza na płaski teren, szosa - nie znaczących odczuwam braków

- pewne braki są przy długich i płaskich zjazdach - jednak dla mnie do XC jest to sprawa mało istotna - przy moim full-u i na 44-11 można by wtedy dokręcić mocniej

- przełożenie miękkie 26-34t wystarcza spokojnie na podjazdy - nawet na strome górki - jednak trzeba się przyzwyczaić w niektórych sytuacjach do twardszego podjazdu, ale jest to kwestia techniki i przyzwyczajenia (testy na "górkach" koło Poznania). Ciekaw jestem jak 26-34t spiszę się prawdziwych górach - niedługo wybieram się w Kocie Góry - zdam relację.

- częściej wykorzystuje środkowe koronki kasety

Subiektywne wrażenia z jazdy :

- wydaje mi się że rower lepiej się zbiera, przyspiesza - sama korba waży o 180g mniej od poprzedniczki

- potrafię lepiej, szybciej dobrać odpowiednie biegi

- mniej błędów przez złe dobrane przełożenia

- bardziej płynna jazda w terenie

- jakoś tak przyjemniej :)

Przy korbie została przerzutka SLX na 3 blaty - z regulacją gripshiftów nie było problemów - biegi zmieniają się dobrze - jednak czuć, trochę gorszą kulturę pracy przy przerzucaniu.

Być może po zmianie na przerzutkę x9 na 2 blaty będzie idealnie.

p.s. Czy manetka Gripshift X0 z mikroindeksem będzie współpracowała z przerzutką SRAM na dwa blaty (X7 lub X9)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...