Skocz do zawartości

[oświetlenie] 2 słabsze lampki czy 1 lepsza ?

sebaxgh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

na zimno Li-Ion zachowują się lepiej od NiMH ;).

Może sama chemia działa lepiej, ale bateria li-ion potrzebuje jeszcze dość precyzyjnego nadzoru napięcia w zakresie 2.7-4.2V. Precyzyjne układy do pomiaru napięcia w szerokim zakresie temperatur są zbyt drogie, by stosować je w komercyjnym sprzęcie. Pracowałem przez parę lat z bateriami Li-xx. Są bardzo wrażliwe na spadki napięcia poniżej 2.7V. Delikatne wielokrotne rozładowywanie ich poniżej tego napięcia, powoduje sukcesywny spadek pojemności. Głębsze rozładowanie może spowodować, że bateria już się nie podniesie.

Napisano

Dlatego standardem są pcb zabezpieczające w pakietach lub lampki z obsługą pomiaru napięcia i odcinające zasilanie gdy napięcie spada poniżej 3,2-3,0V na ogniwo. Obecnie sa to groszowe sprawy i o ile nie kupuje się specjalnie "gołych" ogniw lub producent nie przyciął na cenie (kilkanaście centów) - to wszystkie posiadają stosowne zabezpieczenia :icon_mrgreen:

Napisano

Dokładnie tak jest. Przy takim odcięciu jednak trochę zapasu w baterii zostaje. Szczególnie na tym punkcie wyczuleni są modelarze, którzy starają się wykorzystać każdą mAh. Tutaj też można by polemizować z jakością zabezpieczeń, gdyż producent producentowi nie równy. Ja jak tylko mogę kupuję renomowane baterie, bo z low-costami miałem już nie jedno przejście...

Napisano

Mam już latarkę, wczoraj w nocy ją testowałem i powiem wam że ładnie daje :D dobrze oświetla wszystko co mam przed i obok siebie. dzisiaj w nocy może jakieś fotki zrobię :icon_cool:

• 2 tygodnie później...
Napisano

podbiję temat dopóki jest w miarę aktualny - również zamierzam kupić lampkę w podobnej cenie. Na razie jestem za tą latarką którą kupił sebaxgh, jednak jako że chciałbym ją i tak przymocować do kasku zapytam, czy w danym przedziale cenowym da się kupić czołówkę która świeci [przynajmniej] tak jak ta latarka? Np. dostępne na allegro Petzl Tikka XP2 czy Tikka Plus 2? (w przypadku modeli niedostępnych na allegro proszę o linki)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Miał już ktoś z Was styczność z lampką Roxim RX5 ??

Szukam porównania pomiędzy wyżej wymienioną lampką(250 zł) a Magicshine MJ-808 (tę kupić za około 320zł).

Miał już ktoś z Was styczność z lampką Roxim RX5 ??

Szukam porównania pomiędzy wyżej wymienioną lampką(250 zł) a Magicshine MJ-808 (tę kupić za około 320zł).

Magicshine MJ-872 kosztuje ponad 400zł, a to już dla mnie trochę za dużo, ale jeśli opłaca się to dopłacę. Dlatego proszę o pomoc w wyborze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...