Skocz do zawartości

[oświetlenie] 2 słabsze lampki czy 1 lepsza ?

sebaxgh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam się nad kupnem lampki do przodu i nie wiem czy wybrać 2 słabsze czy 1 lepszą. Kumpel kupił sobie taką lampkę KLIK i świeci bardzo fajnie jak za takie pieniądze, więc zastanawiam się czy kupić coś takiego x2 czy jakąś jedną lepszą, np. KLIK czy może coś innego ? Maksymalnie mogę dać 200zł, ale coś tańszego mile widziane. Dodam jeszcze że dużo jeżdżę po lasach i ścieżkach rowerowych więc chciał bym widzieć wystające korzenie itp. jak jadę w nocy.

Z góry dzięki za pomoc :)

Napisano

ja mam z przodu lampki mactronica scream i smart jak na ostrzegawczą smart w zupełności wystarcza a do jazdy po ciemku scream daje rade acz-kol-wiek bede szukał czegoś większego

Napisano

Ta PETZL dość słaba i nie sprawdzi się jako "latarka". Co do scream'a to czytałem że ta X2000 świeci mocniej i jest tańsza więc nie wiem na co się zdecydować :wacko:

Napisano

To się w ogóle nie nadaje do oświetlania drogi. Słaba dioda i do tego słabe zasilanie bo z AAA.

Czołówka niestety w konkretnej cenie ale godna uwagi:

http://sklep.taterni...-xp-p-3121.html

Tak samo jak wyżej nie nadaje się. To jest tylko 150lm i to w trybie boost, który długo nie można używać bo spalisz emiter. Normalnie ma 85lm.

Ta latarka na XM-Lbędzie chyba najlepszym wyborem. Oczywiście te 800lm można wsadzić między bajki ale ok.500lm to już bardzo dobre oświetlenie na rower.

Napisano

Ja kolego mam lampkę firmy KROSS i jest bardzo dobra, b. mocno i daleko świeci, a na tył mam zwykłą 3 diodową i taki zestaw polecam w 100%.....pozdrawiam.

fota lampki przód...

28dc5a6a727b215bm.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Ja kolego mam lampkę firmy KROSS i jest bardzo dobra, b. mocno i daleko świeci, a na tył mam zwykłą 3 diodową i taki zestaw polecam w 100%.....pozdrawiam.

fota lampki przód...

28dc5a6a727b215bm.jpg

masz moze fotki jak swieci ta lampka?

Napisano

http://www.ssc.pl/bontrager2011/oswietlenie_ION2.html

Ja polecam tą.

Zasilana bateriami aaa, trzy tryby (dwa ciągłe i jeden strobo), uchwyt na kierownicę z gumką, uniwersalny do każdej średnicy, lampkę można obracać wokół osi, więc jest możliwość wybrania miejsca padania wiązki przed rowerem. Mała i lekka. W stosunku do iona 1 bardzo duża różnica. Świeci bardzo podobnie do mactronica white egg.

2 lampki czy jedna - przy dwóch możesz ustawić dwie niezależne wiązki i oświetlać (choć słabiej) większe pole przed rowerem. Wiele osób ostrzej jeżdżących w nocy w terenie uważa że lepiej mieć dwie lampki - o wąskim kącie świecenia na kasku i o szerokim na kierownicy i że taki zestaw jest lepszy niż jedna mocna na kierownicy.

Napisano

Bierz bez zastanowienia tą, którą podałeś w 2 linku, czyli http://allegro.pl/latarka-cree-xm-l-t6-xml-820lm-aku-2-lad-hit-i1748137678.html

XM-L T6 to świetna dioda. Będziesz po stratach mieć między 700 a 800 lumenów. Nie kupisz mocniejszej rowerowej latarki w tej cenie z tak dobrą diodą. Z resztą poczytaj o latarkach budowanych na tej diodzie.

Bajki piszesz - bez start, niewiele latarek na 1x18650 wyciągnie więcej jak 500 lumenów :icon_cool:

Dioda a aplikacja i działanie to zupełnie dwie różne rzeczy + do tego dochodzi selekcja ledów użyta w latarce :down:

Napisano

ja na twoim miejscu wziął bym tą: https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=8677 ,

po 1- mactronic lepszy od no name

po 2- może te no name są o wiele mocniejsze, ale za to szybko aku zżerają

po 3- na baterie jest bardziej uniwersalna, bo w trasie możesz wymieniać je do woli, a aku może masz 2,3 sztuki max

po 4- jest ona optymalna w porównaniu z noise i scream

Napisano

Słaba, za słaba.. po co mi o wiele gorsza firmowa ? Żżerają tyle ile dioda potrzebuje, a nie mam zamiaru co półtorej godziny kupować nowych baterii..

A zapomniałem dodać że lampka już jest zamówiona. Temat do zamknięcia.

Napisano

Roxim RX-5 na 4xAA NiMH wytrzymuje na pełnym ogniu 4-5 godzin. Jeżeli chcesz intensywnie eksploatować to aku Li-XXX nie jest zbyt szczęśliwym wyborem, bo jak mu spadnie wydajność, to będzie problem. Akurat 18650 jest w miarę dobrze dostępne, więc nie będzie tragedii być może. Musisz także wziąć poprawkę na to, że ogniwa Li-XX kiepsko zachowują się w niskich temperaturach. A z resztą... Skoro kupiłeś - sam ocenisz. Chętnie przeczytam opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...