Skocz do zawartości

[spawanie ramy] -proszę o fachową pomoc

Paweeli07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ostatnio dopatrzylem sie pęknięcia nad suportem...rama jest warta tego żeby spróbować ją pospawać.

Zna ktoś w centralnej polsce miejsce gdzie podchodzą profesjonalnie do tematu spawania ram??

Z góry dziękuję za pomoc....

Napisano

Słyszałem, że spawanie ram nie jest takie proste...mówiono mi o cos o rozprężaniu spawów bo jeśli się tego nie zrobi to rama szybko pękie obok spawu.

dlatego myślałem że jest firma która sie w tym specjalizuje..dla jasności chodzi o ramę alu.

Napisano

Taa, wystarczy, że nie schłodzi ramy wodą po spawaniu, rama spokojnie ostygnie i będziesz miał odprężoną w procesie T4, Podejrzewam, że żadna z firm spawających ramy w Polsce nie ma pieca do odprężania ram w procesie T6

Więc po prostu ją pospawaj, jeśli znów ma pęknąć to żadne odprężanie nie pomoże, ponieważ albo ulega nadmiernym obciążeniom, albo została źle zaprojektowana.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Czy może mi ktoś polecić spawacza w okolicy Wałbrzycha - rama pękła w miejscu łączenia dolnej rury tylnego trójkąta do haka osi piasty (rower to 13 letni stalowy Giant Boulder 500)?

Z góry dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...