Paweeli07 Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 ostatnio dopatrzylem sie pęknięcia nad suportem...rama jest warta tego żeby spróbować ją pospawać. Zna ktoś w centralnej polsce miejsce gdzie podchodzą profesjonalnie do tematu spawania ram?? Z góry dziękuję za pomoc....
Rulez Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Zamiast profesjonalnego spawacza ram, poszukaj po prostu profesjonalnego spawacza - wystarczy. Może tu, jeśli spawa przewody układów klimatyzacji, powinien bez problemu poradzić sobie z ramą : http://www.panoramapolskichfirm.info/katalog-firm/uszugi/inne-uszugi/rubacha-marek-spawanie-aluminiowych-czelci-samochodowych.html No chyba , że to rama stalowa lub tytanowa ...
Paweeli07 Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Napisano 3 Sierpnia 2011 Słyszałem, że spawanie ram nie jest takie proste...mówiono mi o cos o rozprężaniu spawów bo jeśli się tego nie zrobi to rama szybko pękie obok spawu. dlatego myślałem że jest firma która sie w tym specjalizuje..dla jasności chodzi o ramę alu.
Rulez Napisano 3 Sierpnia 2011 Napisano 3 Sierpnia 2011 Taa, wystarczy, że nie schłodzi ramy wodą po spawaniu, rama spokojnie ostygnie i będziesz miał odprężoną w procesie T4, Podejrzewam, że żadna z firm spawających ramy w Polsce nie ma pieca do odprężania ram w procesie T6 Więc po prostu ją pospawaj, jeśli znów ma pęknąć to żadne odprężanie nie pomoże, ponieważ albo ulega nadmiernym obciążeniom, albo została źle zaprojektowana.
parabellum Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 Czy może mi ktoś polecić spawacza w okolicy Wałbrzycha - rama pękła w miejscu łączenia dolnej rury tylnego trójkąta do haka osi piasty (rower to 13 letni stalowy Giant Boulder 500)? Z góry dzięki!
Darek14 Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 W Toruniu jest firma (BioBike), która wytwarza ramy i na pewno -o ile to jest możliwe- pospawali by ją profesjonalnie.
parabellum Napisano 25 Sierpnia 2011 Napisano 25 Sierpnia 2011 A coś bliżej mojego miasta? Nie musi to być koniecznie spawacz specjalizujący się w ramach, ale ktoś, kto zrobi to rzetelnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.