crasti Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam Mojego Unibike Flite mam niecałe 2 tygodnie. Wczoraj czy przedwczoraj, zauważyłem, że przednia tarcza ma lekki luz - rusza sie do przodu i do tyłu, na boki jest sztywna i jest ok. Wszystko było w porządku do puki hamulec nie przestał hamować tylko zaczął zwalniać. Tarcza strasznie szybko się nagrzewa. I teraz moje pytanie - Czego to może być przyczyną i jak to ewentualnie naprawić ? Podkreślam, że to nowy rower. Jeszcze wczoraj wszystko grało a dzisiaj taki klops ;/. Proszę o pomoc i z góry dziękuje. EDIT: Hamulec jaki mam to SHIMANO ALIVIO M575 - Hydrauliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mot4ba Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Dokręć te 6 śrubek trzymające tarcze. Wtedy tarcza przestanie się ruszac. A jeśli siła hamowania nie wzrośnie to może zapowietrzył ci się hebel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crasti Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 w 2 tygodniowym rowerze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 w 2 tygodniowym rowerze ? a własnie dlaczego wymyślono przeglad gwarancyjny??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Pewnie luz na śrubach, gorszy styk z piastą może powodować gorsze odprowadzanie ciepła, nic nie kombinuj tylko do sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crasti Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Problem w tym, że rower kupiłem przez internet ( atrakcyjniejsza cena ) ze sklepu w Białymstoku a ja jestem z Wrocławia Chyba nic innego mi nie zostaje jak miejscowy serwis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Dokręć te śruby, to żadna filozofia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 No to dokręć śruby ...jeśli masz taki klucz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Miałem to samo, ruch przód, tył i taki dziwny dźwięk jak to się działo. Tarcza na centerlock. Po zdjęciu koła okazało się, że jest ona dokręcona ręką, a powinno być bodaj 10nm(głowy nie dam, jest tam napisane). Tarcze na centerlock dokręcasz kluczem do kaset, a na śruby to wiadomo Dodam, że u mnie też tak było w nowym rowerze, tylko innej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enozhd Napisano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Dokręć śrubki to tarcza przestanie się ruszać. Jak dalej spowalnia tylko to zobacz czy czasem tarcza nie jest pomazana jakimś smarem lub czymś podobnym. To samo obejrzyj na klockach. Jeśli wszystko oki to weź pod uwagę, że skoro jest to nowy hamulec, nowe klocki, nowa tarcza to zestaw musi się jeszcze dotrzeć by hamować na 100% swoich możliwości. Nie wiem jak jeździsz, ale zakładając że jeździsz rekreacyjnie to może to trochę potrwać zanim dotrzesz hamulec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crasti Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Tarcza jest przymocowana na nity. Dokręcić trzeba było tam przy piaście. Byłem u lokalnego serwisanta - za 5 zeta dokręcił mi i problem zniknął Dziękuje wszystkim za pomoc ! TEMAT DO ZAMKNIĘCIA ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Skoro była na nity to masz system center lock z adapterem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.