Skocz do zawartości

[hamulce] Shimano M596

chase1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jako że ostanio uszkodziłem stare hfx'y (szkoda gadać - moja wina), szukam jakichs innych hampli w ich miejsce.

W oko wpadly mi BR BL M596; miałem kiedyś M575 (w sumie to nadal przedni jezdzi w innym rowerku) i byłem bardzo zadowolony.

Co o nich myslicie ? - moze sa gdzies w necie przeoczone przeze mnie recenzje / opinie użytkowników ?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Napisano

Ja na nich jezdze wprawdzie nie dlugo bo 4 miesiace na tarczach 180 xt przod i tyl wprawdzie model.wczesniejsze ale jestem zadowolony latwo ustawic tarcze. za to nie polecam tarczy xt jedna pokrzywila sie na jednym zjezdzie nie wytrzymala nawet dnia

Napisano

model wczesniejsze - czyli ktore dokladniej ?

ja zastanawiam sie wlasnie nad tym modelem 2012 - jestem ciekaw czy klamka bedzie tak sztywna/twarda jak w starszych - czy moze praca bedzie przypominala m575

Napisano

Ja od tygodnia mam hamulec Deore BR-M595, jest to model 2011.

Jeździłem wcześniej tylko na lipnych Giant Root, więc nie porównuję ich do innych modeli. Dla mnie Giant - Deore to jak Ziemia - Niebo :D Deore o wiele lepsze, bardzo dobra modulacja, moc hamulca (na każdej nawierzchni tylnim hamulcem blokuje koło używając dwóch palców).

Mam jak na razie tylko tył zmieniony - z przodu jeszcze Root'y i nie mogę się przyzwyczaić, z jaką siłą muszę hamować, żeby się zatrzymać.

Bardzo fajna w tym modelu jest regulacja odległości dźwigni od kierownicy.

Banalny montaż - ustawienie w stosunku do tarczy, skoro taki laik jak ja sobie poradził :D

Używam orginalnych klocków dołączonych do zestawu, tarcza no-name (jakaś 160 mm którą dodają do rowerów Giant i hamulca Root). W czasie deszczu jak nie rozgrzana tarcza to potrafi trochę popiszczeć, ale wystarczy przytrzymać chwilę klamkę i ustaje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

ja jedna skrzywiłem na pierwszym zjeździe wymieniłem i jeżdżę dalej może trafiłem jakąś wadliwą bo jak na razie po wymianie jest wszystko ok

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam,

Dzisiaj odpowietrzałem drugim sposobem pompowaniem klamki hamulce m596 z wykorzystaniem dostępnych środków kupiłem zestaw do kroplówki i dwie strzykawki no i posiadałem olej mineralny do hamulców. (ciekawe czy ktoś stosował zamiennik w postaci olejku do opalania lub inne pochodne kosmetyczne):D

Foto

• Mod Team
Napisano

Żadnych zamienników kosmetycznych! Chyba ze chcesz sobie zniszczyć hamulce. Stosować można tylko; oryginalny olej Shimano, olej mineralny Finish Line oraz płyn LHM+, przy czym ten ostatni pogarsza pracę hamulca.

Napisano

To był żart :D

ja LHM+ bym nie stosował nawet, ktoś pisał ze jest lipny. To już lepiej kupić litra shimano i sprzedać na allegro w strzykawkach i można jeszcze zarobić.

Myślałem ze ktoś pochwali pomysł i realizacje przedstawioną na zdjęciach, a zaczęli krytykować pomysł z olejkiem do opalania :D

• 1 miesiąc temu...
Napisano

posiadam hamulce m596 od 2 dni i są to moje pierwsze hamulce tarczowe. sila jest jak dla mnie bardzo duza (50kg). tarcze mam 16cm i po dluzszym zjaździe mozna sie nieźle opażyc. jedyne co mi sie nie podoba to klamka ,która wystaje znacznie ponad kierownice ,co naraża ja na uszkodzenia

• 4 tygodnie później...
Napisano

Cześć,

obecnie przymierzam się do zalożenia hydraulików, czytałem dość sporo recenzji na temat m596 i wydaje się to bardzo optymalny model.

komplet bez tarcz (p+t) można juz kupic za 399zł.

w najnowszym MR jest ich recenzja, dość lakoniczna ale w połączeiu z forum daje to jakiś punk widzenia.

- klami są regulowane imbusem, czyli można ustawiać odległość od kierownicy ( nie ma ustawiania punktu hamowania jak w XT SLX )

- łatwe jednokierunkowe odpowietrzaie

- tarcze minimum 180, mniejsze sie nagrzewaja za bardzo

- system servo wave - czyli nie będą piszczeć, okladziny oddalone od samej tarczy, styk dopiero jak hamujemy.

podobno jest to najbardziej dopracowany element nowej grupy deore, i testerzy z MagazynyRowerowego bardzo zachwalają M596.

A z własnego doświadczenia wiem że M595 był już całkiem spoko przy większych tarczach.

po Wś będę montował przód to mogę dać więcej informacji ile mnie to kosztowało i jakie wrażenia z jazdy.

nie jest to XT czy XTR ale na pewno lepiej niż soczki3 czy 5. ( a no i trzeba wymieić podobno klocki odrazu, bo standardowo są żywiczne )

Pozdrawiam

Napisano

powiem tak

moje kupilem swego czasu (chwile po moim pierwszym poscie w tym temacie) w przeliczeniu za ok 350zl i jestem z nich mega zadowolony (jezdzi mi sie na nich lepiej niz na avidach 3 i 5 i w sumie pokusil bym sie o stwierdzenie ze lepiej niz na ninach - choc to moze byc kwestia klockow)

wlasnie - oryginalne zywiczne klocki sa rewelacyjne i jak bede je zmienial to kupie 2'gie takie same.

hample dzialaja u mnie z tarczami 203/185mm - generalnie polecam wszystkim ktorzy poszukuja nowych hamulcow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.