chase1 Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Witam Jako że ostanio uszkodziłem stare hfx'y (szkoda gadać - moja wina), szukam jakichs innych hampli w ich miejsce. W oko wpadly mi BR BL M596; miałem kiedyś M575 (w sumie to nadal przedni jezdzi w innym rowerku) i byłem bardzo zadowolony. Co o nich myslicie ? - moze sa gdzies w necie przeoczone przeze mnie recenzje / opinie użytkowników ? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpmis Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Ja na nich jezdze wprawdzie nie dlugo bo 4 miesiace na tarczach 180 xt przod i tyl wprawdzie model.wczesniejsze ale jestem zadowolony latwo ustawic tarcze. za to nie polecam tarczy xt jedna pokrzywila sie na jednym zjezdzie nie wytrzymala nawet dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chase1 Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 model wczesniejsze - czyli ktore dokladniej ? ja zastanawiam sie wlasnie nad tym modelem 2012 - jestem ciekaw czy klamka bedzie tak sztywna/twarda jak w starszych - czy moze praca bedzie przypominala m575 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiekvip3 Napisano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Ja od tygodnia mam hamulec Deore BR-M595, jest to model 2011. Jeździłem wcześniej tylko na lipnych Giant Root, więc nie porównuję ich do innych modeli. Dla mnie Giant - Deore to jak Ziemia - Niebo Deore o wiele lepsze, bardzo dobra modulacja, moc hamulca (na każdej nawierzchni tylnim hamulcem blokuje koło używając dwóch palców). Mam jak na razie tylko tył zmieniony - z przodu jeszcze Root'y i nie mogę się przyzwyczaić, z jaką siłą muszę hamować, żeby się zatrzymać. Bardzo fajna w tym modelu jest regulacja odległości dźwigni od kierownicy. Banalny montaż - ustawienie w stosunku do tarczy, skoro taki laik jak ja sobie poradził Używam orginalnych klocków dołączonych do zestawu, tarcza no-name (jakaś 160 mm którą dodają do rowerów Giant i hamulca Root). W czasie deszczu jak nie rozgrzana tarcza to potrafi trochę popiszczeć, ale wystarczy przytrzymać chwilę klamkę i ustaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpmis Napisano 4 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 dokładnie mam te Mój odnośnik a płaciłem za nie po 245zł na przód i chyba 260 tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damador Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 kupilem okazyjne na aledrogo komplet 596 za dobra cene i szukam tarcz - XTki jak widze sie niezbyt nadaja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kpmis Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 ja jedna skrzywiłem na pierwszym zjeździe wymieniłem i jeżdżę dalej może trafiłem jakąś wadliwą bo jak na razie po wymianie jest wszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponczyslaw Napisano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Witam, Dzisiaj odpowietrzałem drugim sposobem pompowaniem klamki hamulce m596 z wykorzystaniem dostępnych środków kupiłem zestaw do kroplówki i dwie strzykawki no i posiadałem olej mineralny do hamulców. (ciekawe czy ktoś stosował zamiennik w postaci olejku do opalania lub inne pochodne kosmetyczne) Foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 31 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Żadnych zamienników kosmetycznych! Chyba ze chcesz sobie zniszczyć hamulce. Stosować można tylko; oryginalny olej Shimano, olej mineralny Finish Line oraz płyn LHM+, przy czym ten ostatni pogarsza pracę hamulca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomke1 Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Są jeszcze inne firmy które produkują olej mineralny do Shimano Ja mam Alligator'a i sobie chwalę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponczyslaw Napisano 31 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 To był żart ja LHM+ bym nie stosował nawet, ktoś pisał ze jest lipny. To już lepiej kupić litra shimano i sprzedać na allegro w strzykawkach i można jeszcze zarobić. Myślałem ze ktoś pochwali pomysł i realizacje przedstawioną na zdjęciach, a zaczęli krytykować pomysł z olejkiem do opalania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 4 Października 2011 Udostępnij Napisano 4 Października 2011 posiadam hamulce m596 od 2 dni i są to moje pierwsze hamulce tarczowe. sila jest jak dla mnie bardzo duza (50kg). tarcze mam 16cm i po dluzszym zjaździe mozna sie nieźle opażyc. jedyne co mi sie nie podoba to klamka ,która wystaje znacznie ponad kierownice ,co naraża ja na uszkodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kon19on Napisano 30 Października 2011 Udostępnij Napisano 30 Października 2011 Cześć, obecnie przymierzam się do zalożenia hydraulików, czytałem dość sporo recenzji na temat m596 i wydaje się to bardzo optymalny model. komplet bez tarcz (p+t) można juz kupic za 399zł. w najnowszym MR jest ich recenzja, dość lakoniczna ale w połączeiu z forum daje to jakiś punk widzenia. - klami są regulowane imbusem, czyli można ustawiać odległość od kierownicy ( nie ma ustawiania punktu hamowania jak w XT SLX ) - łatwe jednokierunkowe odpowietrzaie - tarcze minimum 180, mniejsze sie nagrzewaja za bardzo - system servo wave - czyli nie będą piszczeć, okladziny oddalone od samej tarczy, styk dopiero jak hamujemy. podobno jest to najbardziej dopracowany element nowej grupy deore, i testerzy z MagazynyRowerowego bardzo zachwalają M596. A z własnego doświadczenia wiem że M595 był już całkiem spoko przy większych tarczach. po Wś będę montował przód to mogę dać więcej informacji ile mnie to kosztowało i jakie wrażenia z jazdy. nie jest to XT czy XTR ale na pewno lepiej niż soczki3 czy 5. ( a no i trzeba wymieić podobno klocki odrazu, bo standardowo są żywiczne ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chase1 Napisano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2011 powiem tak moje kupilem swego czasu (chwile po moim pierwszym poscie w tym temacie) w przeliczeniu za ok 350zl i jestem z nich mega zadowolony (jezdzi mi sie na nich lepiej niz na avidach 3 i 5 i w sumie pokusil bym sie o stwierdzenie ze lepiej niz na ninach - choc to moze byc kwestia klockow) wlasnie - oryginalne zywiczne klocki sa rewelacyjne i jak bede je zmienial to kupie 2'gie takie same. hample dzialaja u mnie z tarczami 203/185mm - generalnie polecam wszystkim ktorzy poszukuja nowych hamulcow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.