Skocz do zawartości

[Rama] Jaka rama do Downhillu?

Giera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Zamierzam rozpocząć przygodę z DH. Chcę do przyszłego sezonu złożyć rower i zaczynam od ramy, później amor, na koniec cała reszta. Zastanawiam się nad paroma ramami: Duncon Pussy i NS Surge. Moja waga to 80kg, a wzrost 180cm. Która rama lepiej się nada, może macie inne propozycje w cenie do 800zł? :)

Napisano

Siema,

te ramki co podałeś nie nadają się do downhillu, to hardtaile, które bardziej się nadają do ulicznych tricków, czy tam slopestyle.

Jeśli przez DH rozumiesz zasuwanie w dól po korzeniach i kamulcach ;) to potrzebujesz ramy z tylnym amortyzatorem, czyli tzw. fulla.

O czegoś w tym rodzaju:

vip_absolut_sx.jpg

albo takiego:

vip_meta6.jpg

W tej cenie to będzie baaardzo ciężko coś znaleźć niestety. Ale lepiej dołożyć trochę kasy niż się zabić na jakimś kiepskim sprzęcie.

Napisano

Ale z tego co wiem na początek lepiej jest nauczyć się jeździć w DH właśnie hardtail'em... Inaczej nie podawałbym ich jako przykładów w ogóle :)

Napisano

nie zmienia się konia w pół drogi :P

lepiej uczyć się na czymś co się nie popsuje, szukaj jakiejś niezniszczalnej ramy fulla na początek

Napisano

Niezniszczalny full do 800zł? Panowie zejdźcie na ziemię.

Meta i Absolut to też świetne przykłady ram zjazdowych.....

Do 800zł szukaj Surge 2010, Cockera, albo taniej Bitcha, DM DS, Pitbulla a dołóż w lepszy osprzęt.

Napisano

Niezniszczalny full do 800zł? Panowie zejdźcie na ziemię.

Meta i Absolut to też świetne przykłady ram zjazdowych.....

Do 800zł szukaj Surge 2010, Cockera, albo taniej Bitcha, DM DS, Pitbulla a dołóż w lepszy osprzęt.

niezniszczalny tzn np na stalowej ramie

Napisano

Jedyne co mi przychodzi na myśl to Sekim, który z damperem będzie ważył pewno powyżej 5 kilo a to już sporo. Gdzie i tak za 800zł ciężko będzie wyrwać coś z jakimkolwiek damperem, nie mówiąc o porządnym a koniec końców i tak będziemy mieli 6 czy 7 letnią ramę która do jazy po bułki nie służyła.

Więc lepiej inwestuj w dobre ht a jak będzie kasa to myśl o Fullu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...