Skocz do zawartości

[korba] Nietypowa oś korby Truvativ Firex GXP

BIGAlus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zamieszczam zdjęcie osi mojej korby Truvativ Firex GXP, co to za dziwna oś z taką tulejką, czy to normalne?

dsc00004emz.jpg

Dzięki takiemu patentowi nie jest możliwe bezproblemowe zdjęcie całego suportu - prawe łożysko jest uwięzione między korbą a tą tulejką... tulejkę trzeba wybić przy użyciu większej siły. Ja kupiłem nowy suport, bo ten już się powoli sypał, a tu zonk, tulejkę musiałem wywalić, bo w nowym łożysku już była taka zintegrowana, która i tak była za długa, musiałem szlifować... Potem pojawił się luz na prawej korbie - luz między osią a korbą, który trzeba było zniwelować drugą podkładką między miską a korbą. Porażka jak dla mnie.

Napisano

Mówisz? Bo miski nie wyglądają jakby miały być z nią na stałe, są normalne - tylko, że obie są takie same (różnią się tylko gwintem), łożyska te same. Ona się tak jakby nabija na oś korby... A łożysko kupione pod GXP jest za szerokie i mi wyciska z drugiej strony oś... Bez prowizorki ani rusz.

Napisano

Wałek powinien wyglądać tak, jak na tym zdjęciu: klik

A po przemyśleniu, faktycznie to chyba jednak jest coś kompletnie dziwnego, a nie element suportu. Korbę kupiłeś nową czy już używaną i ta tulejka tam była?

Napisano

Korba jest oryginalna z tego roweru - Mongoose Teocali Elite, od nowości.

I niby tak wygląda jak na zdjęciu, ale jeszcze przychodzi tam ta tulejka.

Napisano

Rozumiem, że nikt wcześniej się z takim "czymś" nie spotkał? Według mnie to jest jakiś patent specjalnie dla tego roweru, Mongoose i Truvativ musieli się zgadać i tyle. :D

Napisano

Może ta tulejka Ci się zwyczajnie zapiekła? Spróbuj ją jakoś poruszać, nie wiem może WD-40 coś da. Potem drewienko i lekko młotkiem, bo skoro nie wygląda na przyczepioną na stałe to powinna zejść pod naporem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...