Skocz do zawartości

[hamulce]SLX i XT 2012 jakie różnice w konsrukcji?

niutek

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście nie miałem z nimi styczności, ale znalazłem opis tego co zostało zmienione w XT:

"Konstrukcja żywcem przeniesiona z XTR, dla szerszego odbiorcy. Nowy zacisk z powiększonymi 22 mm ceramicznymi tłokami połączono z lekkimi klamkami, dzięki czemu uzyskujemy 25% większą siłę hamowania. Nowe spowalniacze wyposażono także w technologie Ice. Tarcze których konstrukcja również została zapożyczona z modelu XTR, będą oferowane w wersjach Centerlock i na 6 śrub.

WagaL: BL-M785 > 266g, BR-M785> 242g"

źródło: velonews.pl

Poszukaj na forum moich wpisów nt. nowych SLX'ów czyli modelu BR-M666 (wątek w tym dziale i drugi w testach)

A różnica pomiędzy nowymi XT a nowymi SLX bo chyba o to pytasz to :

- kolor, napis :)

- pewnie minimalnie waga

- XT mają regulację FreeStroke

- XT mają śrubkę mocującą klocki a SLX sprzączkę

I to chyba tyle.

Też się między nimi wahałem ale dołożyłem do lepszych tarcz kupując SLX'y.

Poszukaj na forum moich wpisów nt. nowych SLX'ów czyli modelu BR-M666 (wątek w tym dziale i drugi w testach)

A różnica pomiędzy nowymi XT a nowymi SLX bo chyba o to pytasz to :

- kolor, napis :)

- pewnie minimalnie waga

- XT mają regulację FreeStroke

- XT mają śrubkę mocującą klocki a SLX sprzączkę

I to chyba tyle.

Też się między nimi wahałem ale dołożyłem do lepszych tarcz kupując SLX'y.

ta śrubka free stroke do regulacji czego?

Free Stroke czyli na polski Wolny Skok :)

A po rowerowemy to regulacja skoku jałowego.

Regulacja w starszych XT (775) też już była i spokojnie znajdziesz na forum wypowiedzi że różnica po regulacji była znikoma lub nie odczuwalna.

Wątek dotyczy porównania nowych modeli, a odnośnik do M775 był tylko w kwestii poczytania sobie o FreeStroke, który we wszystkich poprzednich modelach Shimano nic nie dawał albo prawie nic.

A co do problemu z M666 to ciekawe, niczego takiego nie zauważyłem, ale zwykle na zjazdach mam jednak jeden palec na dźwigni i oddalona mam na maksa od kiery więc pewnie mogłem problemu nie zauważyć nawet.

Z ciekawości potestuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...