Faraday Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam Czy możliwe jest bardzo dokładne wyczyszczenie i posmarowanie kasety i całej przerzutki bez zdejmowania łańcucha? Chodzi mi przede wszystkim o kółka w przerzutce na których cały czas jest osadzony łańcuch.
Schwinn Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 łańcuch czyszczę http://allegro.pl/zestaw-do-czyszczenia-lancucha-barbieri-sprawdz-i1746795087.html a kasetę http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=9143134 Jestem zadowolony potrafi ładnie wymyć
mklos1 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Nie ma szans. Bynajmniej ja nie znam takiego magicznego sposobu. Można sobie wyobrazić sposób, aby moczyć łańcuch po kawałku, ale więcej z tym problemu niż ze zdjęciem. Osobiście używałem urządzenia do czyszczenia łańcucha. Zmywa powierzchowny brud, ale nawet jak już się dobrze przeczyści, to słychać jak jednak łańcuch chrzęści. W ogólności... działa nieźle, ale nie daje tak dobrych efektów jak zdjęcie i porządne (najlepiej dwukrotne) wypłukanie w benzynie ekstrakcyjnej czy rozpuszczalniku. I tak chyba będę teraz robił.
Faraday Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Napisano 2 Sierpnia 2011 Pisałem o czyszczeniu kasety i przerzutki, nie wspominałem nic o łańcuchu, który by the way czyszczę maszynką
oxalis Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Aby wyczyścić kasetę bez zdejmowania łańcucha wystarczy zdjąć koło, i już możesz sobie czyścić kasetę do woli. W przypadku kółek przerzutki, jedyny skuteczny i szybki sposób żeby je dokładnie umyć bez zdejmowania łańcucha jaki przychodzi mi do głowy, to po zdjęciu koła odkręcić te dwa imbusy, którymi są one przymocowane do wózka i też masz już wolny dostęp do nich i możesz je swobodnie wyczyścić. Trochę zabawy może być przy składaniu, wózka z powrotem do kupy, ale co tam, grunt że się da
mklos1 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Pisałem o czyszczeniu kasety i przerzutki, nie wspominałem nic o łańcuchu, który by the way czyszczę maszynką Jeżeli kaseta będzie tak brudna, że nie da jej się wyczyścić na sucho, tylko będziesz musiał użyć odtłuszczacza, uważaj, aby nic się nie dostało do wnętrza napędu. Ja kiedyś byłem nieuważny i skończyło się to pełnym serwisem (trzeba było ponownie nasmarować wolnobieg i wianki piasty).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.