Skocz do zawartości

[Hamulec przedni] Tektro-pisk podczas hamowania

Lucas707

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam Kellys'a Salamandera 2009 od 1,5 roku. Jak dotąd sprawował się świetnie, lecz od pewnego czasu gdy hamuję przednim hamulcem wydobywa się z niego pisk jak z 40-letniego składaka. Nie dzieje się to zawsze, ale często. Byłem już w serwisie na małym przeglądzie; gośiu coś tam zrobił i w tym dniu kiedy rower odbierałem wszystko było git. No ale następnego jadę do sklepu hamuję przed swoją bramą i........ pisk! Co mam zrobić? Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję.

Napisano

Temat piszczących hamulców jest zawsze trudny bo powodów może być wiele.

Jeśli to hydrauliki to klocki mogły się zabrudzić olejem i piszczą,

mogły się też zeszklić i także może to powodować uciążliwy pisk.

Ja Ci radze wymienić klocki na nowe, stare się nie stracą zawsze mogą być na zapas.

Napisano

Tyle, że to są V-ki. Gość z serwisu mówił, że to od wilgoci, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo przecież po przeglądzie rower stał w garażu <_<

Napisano

A v-ki to podobnie jak w moim drugim rowerze :) z przodu wyją a z tyłu nie choć wszystko jest ustawione jak należy i czyste. Podejrzewam że problemem może być w złym kącie klocka w stosunku do obręczy. Słyszałem od niektórych osób że może pomóc ustawienie klocka tak żeby przy hamowaniu jego przednia część dotykała obręczy wcześniej niż pozostała. Istotne też jest z jak twardej gumy zrobiony jest klocek bo jeśli są dość twarde to może być z tym problem. Ja po prostu to ignoruje bo ślęczałem nad moimi v-kami kilka dni próbowałem na wszelkie sposoby i tak z tego nic mi nie wyszło :( Na szczęście mam jeszcze rower na hydraulikach i tam mi nic nie piska :)

Polecam pobawić się klockami a nóż się uda :)

Napisano

Ja mam taki swój sposób, że przed każdą jazdą przecieram od wewnątrz zaciski papierem ściernym. Niestety, ten sposób wystarcza na ok.5 hamowań, a potem znowu piszczy. :wallbash:

To może najlepiej będzie kupić nowy zestaw? Tylko pytanie: V-ki czy tarczówki? Nie jeżdże dużo w terenie, więc super Avidy Juicy 7 nie są mi potrzebne, ale właśnie nie wiem, czy Avid produkuje V-ki.

Napisano

To może najlepiej będzie kupić nowy zestaw? Tylko pytanie: V-ki czy tarczówki? Nie jeżdże dużo w terenie, więc super Avidy Juicy 7 nie są mi potrzebne, ale właśnie nie wiem, czy Avid produkuje V-ki.

Avid SD7 - 150 zł za komplet, i będą chodziły idealnie, do tego możesz dokupić sobie jakieś klocki, ale proponuje pierw zetrzeć oryginalne z sd7

Napisano

Dzięki bardzo :thanks: , a tak przy okazji, to wiecie może czy montowanie takiego kompletu jest łatwe i można zabierać się do tego samemu(nie jestem specem, ale coś potrafię zrobić), czy lepiej pójść z tym do serwisu?

Napisano

Spróbuj nim więcej hamować, używać tylko jego cały czas, szczególnie hamuj lekko na długich zjazdach aby był jak najdłużej na granicy popiskiwania i przejdzie po paru dniach. Mi pomogło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...