Lucas707 Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam Posiadam Kellys'a Salamandera 2009 od 1,5 roku. Jak dotąd sprawował się świetnie, lecz od pewnego czasu gdy hamuję przednim hamulcem wydobywa się z niego pisk jak z 40-letniego składaka. Nie dzieje się to zawsze, ale często. Byłem już w serwisie na małym przeglądzie; gośiu coś tam zrobił i w tym dniu kiedy rower odbierałem wszystko było git. No ale następnego jadę do sklepu hamuję przed swoją bramą i........ pisk! Co mam zrobić? Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję.
CzikO Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Temat piszczących hamulców jest zawsze trudny bo powodów może być wiele. Jeśli to hydrauliki to klocki mogły się zabrudzić olejem i piszczą, mogły się też zeszklić i także może to powodować uciążliwy pisk. Ja Ci radze wymienić klocki na nowe, stare się nie stracą zawsze mogą być na zapas.
Lucas707 Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Napisano 2 Sierpnia 2011 Tyle, że to są V-ki. Gość z serwisu mówił, że to od wilgoci, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo przecież po przeglądzie rower stał w garażu
CzikO Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 A v-ki to podobnie jak w moim drugim rowerze z przodu wyją a z tyłu nie choć wszystko jest ustawione jak należy i czyste. Podejrzewam że problemem może być w złym kącie klocka w stosunku do obręczy. Słyszałem od niektórych osób że może pomóc ustawienie klocka tak żeby przy hamowaniu jego przednia część dotykała obręczy wcześniej niż pozostała. Istotne też jest z jak twardej gumy zrobiony jest klocek bo jeśli są dość twarde to może być z tym problem. Ja po prostu to ignoruje bo ślęczałem nad moimi v-kami kilka dni próbowałem na wszelkie sposoby i tak z tego nic mi nie wyszło Na szczęście mam jeszcze rower na hydraulikach i tam mi nic nie piska Polecam pobawić się klockami a nóż się uda
Lucas707 Napisano 3 Sierpnia 2011 Autor Napisano 3 Sierpnia 2011 Ja mam taki swój sposób, że przed każdą jazdą przecieram od wewnątrz zaciski papierem ściernym. Niestety, ten sposób wystarcza na ok.5 hamowań, a potem znowu piszczy. To może najlepiej będzie kupić nowy zestaw? Tylko pytanie: V-ki czy tarczówki? Nie jeżdże dużo w terenie, więc super Avidy Juicy 7 nie są mi potrzebne, ale właśnie nie wiem, czy Avid produkuje V-ki.
rybciasum Napisano 4 Sierpnia 2011 Napisano 4 Sierpnia 2011 To może najlepiej będzie kupić nowy zestaw? Tylko pytanie: V-ki czy tarczówki? Nie jeżdże dużo w terenie, więc super Avidy Juicy 7 nie są mi potrzebne, ale właśnie nie wiem, czy Avid produkuje V-ki. Avid SD7 - 150 zł za komplet, i będą chodziły idealnie, do tego możesz dokupić sobie jakieś klocki, ale proponuje pierw zetrzeć oryginalne z sd7
Lucas707 Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 Dzięki bardzo , a tak przy okazji, to wiecie może czy montowanie takiego kompletu jest łatwe i można zabierać się do tego samemu(nie jestem specem, ale coś potrafię zrobić), czy lepiej pójść z tym do serwisu?
rybciasum Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 myślę że założenie ok, nie wiem jak z regulacją potem, bo ja zawsze mam z tym problem, może dlatego że mam tanie vki jakieś ?
Lucas707 Napisano 5 Sierpnia 2011 Autor Napisano 5 Sierpnia 2011 A jaki dokładnie jest problem z tą regulacją?
Authorek Napisano 5 Sierpnia 2011 Napisano 5 Sierpnia 2011 Spróbuj nim więcej hamować, używać tylko jego cały czas, szczególnie hamuj lekko na długich zjazdach aby był jak najdłużej na granicy popiskiwania i przejdzie po paru dniach. Mi pomogło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.