ksawcio97 Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Witam! Mam problem : Co zrobić aby tylne hamulce nie skrzypiły? Mam hamulce V'braki. Chodzi mi oto, że w jednym miejscu gdy koło się przesuwa hamulce skrzypią. NIewiem co zrobić. Gdy je ustawię w pewnym miejscu to nieskrzypią. A gdy nacisnę na hamulec to zaraz skrzypią. Z góry dziękuję i czekam na szybką odpowiedź ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nanek3 Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Sprecyzuj pytanie, pewne miejsce, to znaczy że szczeki są rozwarte i nie dotykają obręczy? A skrzypią jak użyjesz hamulca w czasie jazdy, czy postoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksawcio97 Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Właśnie nie dotykają. Gdy używam w czasie jazdy to też skrzypią. Ale jak jadę i wogóle nie naciskam na żadne hamulce to mi w jednym miejscu piszczy a w inych nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 albo źle ustawione klocki albo z takiej mieszanki są zrobione że piszczą, nie napisałeś jakiej marki hamulce są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksawcio97 Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Niewiem bo gdy nimi poruszam to mi się przemieszcają na boki . Hamulce są marki Alhonga. Nigdy wcześniej nie piszczały. Niech mi ktoś pomoże to bardzo ważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nanek3 Napisano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 1.Regulacja hamulców jest prosta, odpinasz ramiona hamulca, żeby nie były złączone linką, spinasz obydwa gumką recepturką. Następnie regulujesz klocki tak, aby równo stykały się z obręczą, potem odpinasz gumkę, zapinasz linkę, potem musisz pokręcić takimi śrubkami u nasady ramion, aby klocki po puszczeniu dźwigni ustawiały się w równej odległości (podczas regulacji naprężenia, cały czas naciskaj i popuszczaj dźwignię hamulca, żeby widzieć kiedy będą dobrze podkręcone). Nowe klocki powinny załatwić sprawę, jeżeli nie szkoda Ci pieniędzy to kup klocki merida green. Jeżdżę po lesie, także często mam mokre obręcze, a ogółem tylko kilka razy mi zabrzęczały. Ogółem brzęczenie kół spowodowane jest tym, że klocki wprawiają obręcz w wibracje, odpowiednia częstotliwość wibracji to dźwięk. No i jak zapewne wiesz, miękkie elementy tłumią wibracja, a twarde przenoszą. Także te klocki powinny rozwiązać problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksawcio97 Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Dzięki bardzo za odpowiedź . Spróbuję to dzisiaj zrobić popołudniu i napiszę jak mi wyszło . Mam nadzieję że dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.