Skocz do zawartości

[hamulce] Trzeszczące hamulce

ksawcio97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem : Co zrobić aby tylne hamulce nie skrzypiły? Mam hamulce V'braki.

Chodzi mi oto, że w jednym miejscu gdy koło się przesuwa hamulce skrzypią. NIewiem co zrobić. Gdy je ustawię w pewnym miejscu to nieskrzypią. A gdy nacisnę na hamulec to zaraz skrzypią.

Z góry dziękuję i czekam na szybką odpowiedź :)!

1.Regulacja hamulców jest prosta, odpinasz ramiona hamulca, żeby nie były złączone linką, spinasz obydwa gumką recepturką. Następnie regulujesz klocki tak, aby równo stykały się z obręczą, potem odpinasz gumkę, zapinasz linkę, potem musisz pokręcić takimi śrubkami u nasady ramion, aby klocki po puszczeniu dźwigni ustawiały się w równej odległości (podczas regulacji naprężenia, cały czas naciskaj i popuszczaj dźwignię hamulca, żeby widzieć kiedy będą dobrze podkręcone).

Nowe klocki powinny załatwić sprawę, jeżeli nie szkoda Ci pieniędzy to kup klocki merida green. Jeżdżę po lesie, także często mam mokre obręcze, a ogółem tylko kilka razy mi zabrzęczały.

Ogółem brzęczenie kół spowodowane jest tym, że klocki wprawiają obręcz w wibracje, odpowiednia częstotliwość wibracji to dźwięk. No i jak zapewne wiesz, miękkie elementy tłumią wibracja, a twarde przenoszą. Także te klocki powinny rozwiązać problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...