Skocz do zawartości

[Mazury] wakacje z kolarką

Enfoque

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Wraz z rodzicami mamy ochotę opuścić Podkarpacie i mniej więcej tydzień pobyć nad mazurskimi jeziorami. Prowadzę trening więc warunkiem mojego uczestnictwa w takim wypoczynku było wzięcie roweru szosowego :P Zwiedziliśmy wspólnie całą Polskę i prawie pół świata, a na Mazurach zawitaliśmy tylko raz i to przelotnie - wstyd, dlatego nie mam w ogóle wiedzy odnośnie regionów przystosowanych do jazdy takim rowerem, do tego przydałoby się jakieś jeziorko dla rodziców, ładna okolica.

Odnośnie zakwaterowania - ważne, byśmy mieli dostęp do własnej kuchni, wszędzie blisko, jakieś zabytki (niekoniecznie), chwytliwa okolica, jeziorka, kilkanaście km od większego miasta, by w razie brzydkiej pogody gdzieś wyskoczyć. Idealny byłby mały domek na 2/3 osoby z miejscem na rower, kuchnią - u nas w Bieszczadach jest tego sporo, także jestem pewien, że coś się znajdzie. Problem w tym, że tylko cyklista zna problemy drugiego cyklisty - musi być gdzie jeździć. Mamy znajomego który stale bywa na Mazurach i twierdzi, że drogi są w fatalnym stanie do tego dość wąskie i 90% spotykanych rowerów to MTB, ale ja mu nie wierzę :D

Dlatego błagam o jakieś propozycje, z chęcią pojeżdżę z kimś z tych stron i postawię Isostara za pomoc :P

Pozdrawiam.

drogi są w fatalnym stanie do tego dość wąskie i 90% spotykanych rowerów to MTB

Niestety musisz uwierzyć. Pochodzę z Ełku i jest kiepsko jeśli chodzi o drogi.

W sprawie domku raczej nie pomogę choć szukałbym w okolicach Ruciane-Nida (nie wiem dokładnie jak to się odmienia ;) )

Mazurskie rogi mają swój urok - wąskie, poniemieckie ale i poniszczone. No ale skoro trenujesz to pewnie Ci mówili, że lekko nie będzie ;) Hmm... A ten znajomy nie ma jakichś źródeł/kontaktów odnośnie domków? I jeszcze jedna sprawa - do kiedy musisz mieć jakieś info bo ani słowa o terminie nie napisałeś. Może coś się uda załatwić w okolicach Pisza ale potrzebuję 2-3 dni by zasięgnąć języka.

Ten znajomy jeździ najczęściej do Mikołajków służbowo i nocuje w hotelach, dlatego nie ma pojęcia. Po wpisaniu frazy "domki letniskowe Mazury" wyskakuje tego naprawdę setki, dlatego coś się znajdzie na bank. Wstępnie termi 8-9 sierpień, czyli za tydzień, pobyt mniej więcej na 6-8 dni. Dzięki za zaangażowanie ulvgar :)

Fajnie gdybyście napisali jakieś ciekawe miejscowości, ja potrzebuję kawałka szosy o długości 40km w jedną stronę i to mi wystarczy :P

Tak jak wspomniałem wcześniej celowałbym w Ruciane-Nida, do Mrągowa około 40km, podobnie do Mikołajek. Do Olsztyna już 90km.

Masz fajne jeziorko połączone ze Śniardwami.

A na szosę na 100% mogę polecić odcinek Ruciane-Pisz (prosty i dość dobry asfalt) a dalej już do Białej Piskiej nie pamiętam jaka nawierzchnia jest

Tu masz trasę na 35km, ale równie dobrze możesz zrobić pętlę Mrągowo-Ruciane-Pisz

http://maps.google.pl/maps?saddr=Trasa+58&daddr=Moniuszki&hl=pl&ll=53.649115,21.819534&spn=0.304432,0.632401&sll=53.653592,21.555176&sspn=0.608802,1.264801&geocode=FTK7MgMdHMdIAQ%3BFRYFMgMdXodQAQ&mra=me&mrsp=1,0&sz=10&z=11

Co do tras to w/w trasa z Pisza do Rucianego trochę niebezpieczna. Ale za to można pojechać gladkim asfaltem z Pisza przez Wejsuny do Rucianego.Trasa fajna, malo ruchliwa. Można wybrać się również z Piasza do Mikołajek przez Orzysz. Osobiście nie sprawdzałem ale podobno jest położony nowy asfalt i można objechać jezioro Nidzkie bez problemu.

A co do miejscowości to Ruciane i okolice powinno ci odpowiadać. Do ok. 50 km będziesz miał Szczytno, Pisz, Mrągowo, Mikołajki.

Sory za bledy.Pisane na szybko telefonem ;)

Pisz-Orzysz daaawno nie jechałem ale zawsze był dramat - dziura na dziurze.

Orzysz-Pisz - jechałem miesiąc temu i nie ma nowego asfaltu, jest sporo zakrętów i wąsko ale nadal lepiej niż Pisz-Orzysz

@adixtra, dlaczego Pisz-Ruciane jest niebezpiecznie? Jest ciut szerzej niż na tej trasie co wymieniłeś, jest to bardzo prosty odcinek z bardzo dobrża widocznością a ruch jak pamiętam nie był ogromny.

Z Pisza do Orzysza jest ładny asfalt (Pisz-Maldanin-Jeglin-Kociołek Szlachecki-Gaudynki-Orzysz). Co do drogi do Rucianego to nie jest wcale ciężko spotkać samochody, które jadą powyżej 150km/h, poza tym sporo ciężarówek i sytuacji kiedy trzeba mimowolnie zjechać na pobocze. Trasa którą podałem przez Wejsuny jest spokojniejsza i asfalt nowy. Od znajomego wiem że trasa wokół jeziora Nidzkiego jest w ok.80% w świetnej jakości (Ruciane Nida-Karwica-Wiartel ,dokładniej musiałbym się spytać).

Sam jeżdżę na mtb, więc wolę lasami(dlatego średnia znajomość tras asfaltowych).

• Mod Team

Proponuję np Mrągowo lub Biskupiec. Ceny nie są tak zabójcze jak w dużych portach śródlądowych. Resztę wymagań też spełniają. A może szarpniesz się na np Suwalszczyznę? poleciłbym np takie miejscowości jak Serwy, Płaską. Jest klimatycznie, jest Kanał Augustowski, są jeziora, jest ładna prosta droga na Litwę, regionalna kuchnia itd.

Wszystko wyjdzie w praniu, rodzice uparli się na Mikołajki, znaleźli b. ładny domek i okolice. Jak patrzę na mapę, to średnio do Rucianej-Nidy jest 20km, Orzysza 30km, Pisza 40km, Mrągowa 25km.

Jak z ruchem na tych ulicach, jest wzmożony, uczęszczają tędy TIRy? Bo ciekawie byłoby na przykład objechać Śniardwego (:D) a nie wiem czy jest to wykonalne, dystans wyszedłby super, bo coś ponad 100km? A widoczki zaiste przepiękne i widzę dużo lasów, już się nie mogę doczekać.

Jakby ktoś był chętny pokazać mi okolice i pośmigać na szosówkach mój tel: 784-242-464, e-mail: rotfel@gmail.com

Dzięki za pomoc, napiszę jak było, na miejscu będziemy w czwartek pod wieczór :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...