kubzys Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam. Mam pytanie co do amorka w temacie, Raidona Air 2011 z piwotami, dokładnie takiego jak TU Czy jest możliwość wykręcenia piwotów, żeby amor wyglądał tak jak TU ? Pozdrawiam
premier2 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 same pivoty najprawdopodobniej da się wykręcić. Jednak zostaną po nich gniazda i nie da się ukryć, że jest to wersja pod v-brake. Słyszałem o próbach szlifowania, szpachlowania i malowania amora, jednak uważam, że jest to opcja dla samobójców, bo nikt nie zagwarantuje, że nie osłabimy amora na tyle, że nie połamie się na jakimś zjeździe.
Yoshimitsu9 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 @premier2, Jeżeli obetne pivoty to pęknie mi amortyzator ? ;P Słuchaj jeżeli zrobisz to z głową to proszę bardzo.jakieś szpachlowanie nie wchodzi w grę.
premier2 Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Nie twierdzę, że na 100% pęknie. Ale jest to ingerencja w golenie amora. Ja wolałbym nie ryzykować, ale w końcu jest demokracja . Poza tym - sądzisz, że sprzedawca/producent przyjmie Twoją argumentację w razie jakiejkolwiek awarii?
kubzys Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Napisano 1 Sierpnia 2011 A wykręca się je jak? Do środka piwota wkłada się np klucz ampulowy i się wykręca czy jak? A chodzi wam o odcięcie samych metalowych piwotów czy może odcięcie ich razem z tym białym kawałkiem łączącym je z dolnymi goleniami? Nie chcę tego robić, ale się z ciekawości pytam
rzymo Napisano 1 Sierpnia 2011 Napisano 1 Sierpnia 2011 Mocowanie pivotów do goleni można odciąć, ale ciężko to zrobić estetycznie (najłatwiej w przypadku czarnych goleni, łatwiej zamaskować ew. niedokładności). Zrobiłem tak kiedyś w Manitou R7, amor jeździ do dziś i nic mu nie jest.
Rulez Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 A wykręca się je jak? Do środka piwota wkłada się np klucz ampulowy i się wykręca czy jak? Nie, tam gdzie jest spłaszczony zakłada się klucz płaski 11 mm i wykręca.
fankus Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Dodam, że musi to być dobry klucz bo ja swój objechałem i sprawę olałem . Dość znacznej siły należy użyć.
Wonsky Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Ja zawsze odkręcałem francuzem, szło gładko i bez problemów
kubzys Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Napisano 2 Sierpnia 2011 Dzięki. Więc już wiem, jak to zrobić i na pewno nie tymi kluczami z reala za 14,99 Trzeba będzie poszukać kilku już zardzewiałych, mocnych, kutych kluczy.
Rulez Napisano 2 Sierpnia 2011 Napisano 2 Sierpnia 2011 Można też szczypcami morse-a http://www.narzedziak.pl/topex-szczypce-zaciskowe-morse-a-32d855-250-mm.html
Luk33 Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Czy ktoś może wie, jaki gwint mają piwoty w Raidonnie ? Wydawało mi się, że w amortyzatorach jest M8, a w ramach M10. W moim przypadku wygląda to tak, że średnica gwintów jest identyczna, ale odległość pomiędzy ząbkami jest inna.
Bombell Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Średnicę łatwo zmierzyć suwmiarką i będzie wiadomo czy M8 czy10. Do mierzenia gwintów potrzebne są grzebienie. Ale masz w zasadzie dwie opcje skoku gwintu albo 1 lub 1,25
Luk33 Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Średnicę łatwo zmierzyć suwmiarką i będzie wiadomo czy M8 czy10. Do mierzenia gwintów potrzebne są grzebienie. Ale masz w zasadzie dwie opcje skoku gwintu albo 1 lub 1,25 Dzięki za odpowiedz. Właśnie ten skok gwintu mi nie pasuje. Nie wiedziałem o ich rodzajach. Rama będzie się zgadzać M10x1,25. Niestety amortyzator M10x1,00. Niestety bo zamówiłem zaślepki Amoeba.
RafalSBK Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 ujep (utnij, urwij zdemontuj - sugerowałbym tylko takich synonimów używać na forum te piwoty gumówką cienką tarczką do metalu (1mm lub jak uda ci się dostać to 0,8mm - nie przegrzewają materiału) tak żeby kawałeczek został a resztę delikatnie i powoli kolistymi ruchami zeszlifuj lamelką na gumówkę (najlepiej p100) i użyj gogli ochronnych opiłki ciężko się wyjmuje z oka jeżeli nie miałeś nigdy szlifierki kątowej w ręce to olej tego posta i na pewno da się to zrobić estetycznie tylko trzeba trochę umiejętności i wprawy
PoleK Napisano 26 Września 2011 Napisano 26 Września 2011 Ten Gwint sprawdz przykładając jeden do 2... moze to kolor daje takie zludzenie, najlepiej byloby zmierzyc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.