kubzys Napisano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Składam nowy rower i mam ograniczony budżet. I nie mam kasy żeby na raz wydać 500 zł na tarczówki BB7 przód i tył. Więc najpierw kupię jeden hamulec, a później drugi. Czyli będę przez jakiś czas miał jeden hamulec tarczowy, a drugi V. I czy lepiej dać tarczę na tył a V na przód czy odwrotnie? I jaki rozmiar tarcz proponujecie dla mnie (na razie 50 kg) do XC czasem z szybszymi zjazdami? Czy 160 tył i 180 przód byłoby dobrze? Czy może dać obie tarcze 180? Albo 180 tył, a 160 przód? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 1 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Na przód daj mocniejszy hamulec na tył v'ka starczy. Pod taką wagę to BB7 wystarczą 2 tarcze 160 - te hample są bardzo mocne, więc spokojnie wystarczą, ew. tarczę 180 na przód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Przedni hamulec jest bardziej potrzebny w razie jakichś komplikacji na drodze , Więc avidki na przodzik v-ka na tył. Jak na 50kg to 160mm starcza poza tym BB7 bardzo ładnie hamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Tylko chodzi o to, że nie chcę od razu przyprawić amorka o luzy. A amorek to Raidon Air 2011. Możliwość szybszego złapania luzów jest raczej na tarczy niż na V i szybciej złapię chyba luzy na większej tarczy. A większa tarcza z tyłu (180) coś by pomogła czy z tyłu wystarczy byle co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 1 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Z tyłu wystarczyłoby Ci nawet 140. O widelec użytkowany z tarczą 160 raczej bym się nie martwił, przy tarczy 180 faktycznie po dłuższym czasie mogą pojawić się luzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubzys Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 No to wezmę 160/160. Gdyby nie wystarczyło (co jest niemożliwe) sprzedam tarczę 160 i kupię 180, bo to nie jest już tak duży koszt. Czyli na przód Avid BB7 160mm, a z tyłu na razie jakiś Vałek typu Tektro, a w przyszłości również BB7 160mm. Dzięki wszystkim za odp. Temat można chyba zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 1 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Wedle życzenia zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 ja mam bb7 na przedzie i z tyłu V-ki ale u mnie to konieczność bo nie mam w ramie miejsca na zacisk, tak jak koledzy piszą tarcza 160 dobrze dotarta przy moich 90 kg stawia rower na przednim kole Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.