Skocz do zawartości

[Tylna przerzutka] Problem z regulacją.

lostek815

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Regulacja przerzutki... niby prosta rzecz, odpowiednio ustawić prowadnik za pomocą H i L, naciągnąć linkę, pokręcić śrubą baryłkową i gotowe. Jednak mi zawsze coś nie pasuje. Chodzi konkretniej o to, że odkręcam śrubę trzymającą linkę, wykręcam trochę śrubę baryłkową, potem napinam linkę i dokręcam. Następnie sprawdzam jak chodzi łańcuch. Jeśli słyszę, że próbuje się wdrapać wyżej to wkręcam śrubę baryłkową. Przerzutka działa, biegi zmieniają się idealnie, ale... No właśnie. Zawsze jest jakieś ale. Niby wszystko jest idealnie, jednak zawsze wydaje mi się, że słychać jakieś dźwięki, których nie powinno być. Wydaje mi się, że np. łańcuch lekko ociera o wyższą bądź niższą zębatkę. I mam tak zawsze, obojętnie czy dokręcę bądź wykręcę śrubę baryłkową. Jak już wspomniałem, biegi zmieniają się jak należy, nic samo nie przeskakuje. Czy takie lekkie dźwięki są normalne? Może wydaje Wam się to głupie, ale ja po prostu mam manię. Podczas jazdy dosłuchuje się różnych dźwięków i przeszkadza mi to.

Czy mam próbować dalej? Da się idealnie ustawić aby nie było słychać, że łańcuch w ogóle jest czy nie? A może mam iść do psychiatry leczyć paranoję? xD

Napisano

Każdy kto dba o rower to ma tak, żeby chodził bez skrzypień otarć itp.

Chodzi konkretniej o to, że odkręcam śrubę trzymającą linkę, wykręcam trochę śrubę baryłkową, potem napinam linkę i dokręcam.
To mnie zastanawia ja naciągam linkę na wkręconej baryłce później ewentualnie wykręcam ją (ona bardziej wtedy napina linkę). Poza tym bardziej zająłbym się ustawienia łańcucha za pomocą śrubek L i H. Masz to wszystko w poradniku. Nie koniecznie dźwięki te wynikać muszą ze złego ustawienia przerzutki.
Napisano

L i H mam idealnie. Co do baryłki to w większości poradników jest, żeby napinać linkę przy baryłce odkręconej nawet do połowy. Bo jak napinasz mocno, to po co potem jeszcze bardziej napinać odkręcając baryłkę? Wtedy łańcuch by wskakiwał sam na wyższy bieg. A tak to napinam linkę ręcznie i jeśli potem się okazuje, że jest za bardzo napięta i łańcuch za bardzo ociera o wyższy bieg to wkręcam baryłkę czym luzuję linkę i niby jest ok, ale no właśnie... zawsze mi coś nie pasuje.

Napisano

No fakt niby tak radzą :P no ja może jeden obrót zostawiam :P Ale kiedyś słyszałem jeszcze taką radę, żeby przy napinaniu linki odepchnąć przerzutkę w stronę szprych i naciągnąć linkę :P A jaka to przerzutka w ogóle??

Napisano

SHIMANO Alivio M410

Ale to generalnie drobne hałasy są dopuszczalne czy to oznacza iż jest coś nie tak? No bo obojętnie czy przekręcę baryłkę o odrobinę w tą czy tą stronę, albo czy zrobię to mocniej to nie potrafię zniwelować tych hałasów. A chciałbym wreszcie pojeździć na rowerze, a nie codziennie pod blokiem ustawiać przerzutki xD

Napisano

Jeżeli robisz tak jak jest w poradniku to musi być ok i nie ma bata :D Może dźwięk pochodzić z czegoś innego :P No nie wiem ja bym się tak tym nie przejmował pojeździj trochę może masz w miarę nowy napęd i musi się dotrzeć dobrze ze sobą:P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...