Skocz do zawartości

[rower] czy to dobry wybór waga/jakość ?

bikemaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Bikemaniak nie ma za co dziękować, wkońcu od tego jest forum :)

lepiej powiedz ile maksymalnie chcesz przeznaczyć na cały rower, a coś sensownego na pewno się wymyśli :)

(cały rower, ale w Twoim przypadku bez amorka tak :question: , a może jednak :question: )

określ cenę maksymalną

;)

Jejjjj, 3000zł :!!: za taką kasę możesz naprawde super rower zbudować :!!: :

- świetna rama

- świetny amor :evil:

- osprzęt klasy (SRAM X-7 ; LX/XT)

- kółka też niczego sobie, bo zapewne 517/717 + piasty w granicach 150zł

+ reszta.

a jak bez amorka, to wogóle miód marzenie, jeśli mowa o wszystkim innym.

Polecam Ci przestudiować cały ten temat :arrow: Rower do 3000zł , a będziesz wiedział o czym mówię :)

XC bez amorka, to nie XC :)

Wkońcu po co powstały amortyzatory :question: :) , po to, aby jazda była bardziej komfortowa, efektywna, itd., itd., a rowerek do XC bez amorka, to chyba SINGLESPEED (może inaczej się, to powinno napisać), ale on spełnia chyba inną funkcję w kolarstwie górskim :D

Bikermaniak, tak jak już pisałem :arrow: prześledz cały temat, który Ci podałem. Tam powinieneś doszukać się wszystkiego

a tak pozatym, to amorek beeeeeee, dlaczego :question:

Podaj powody :)

• Mod Team

Dziś pojeździłem trochę bez amora bo przy zmiane ramy musiałem oddać pożyczonego Suntoura XCC. Jazda bez amora to katorga dla palców i nadgarstków. Ręce po prostu odpadają. Chociaż kiedyś w MR pokazywali rowery zawodników i jakiś koleś miał bardzo lekki rower (MTB oczywiście) ze sztywnym, karbonowym widelcem. Ja jednak sobi takiej jazdy nie wyobrażam za bardzo.

Niewiem ale na amorze nie umię się odnaleźć jeździem na wielu Rs pilot ,Axel,Skareb, ja lubię jak czuję każda dziurę chętnie bym kupił amora bo fajnie wygląda no ale wygląd nie jeździ Heh dziwny jestem większość osób w xc na amorach a ja na sztywniaku z nie którymi cyklocholikami :(

Ale to ze ktos wymyslil amortyzator nie swiadczy ze rowerk ze sztywnym widelcem nie moze sluzac do sciagania sie w xc :wink: bez przesady...

Sam na koniec sezonu wzialem udzial w jednych zawodach i sztywny widelec spisal sie bdb. Odziwlo latwo sie przyzwyczailem do sztywnego. Komofrt na pewno jest mniejszy.

Nadal ludzie sciagaja sie na niektorych trasach ze sztywnym widelcem.

singilespeed to zupelnie to co innego i tego roweru na pewno w ten sposob nie mozna nazwac ;] ( singlespeed to rowerek bez biegow w skrocie mowiac )

Tylko ze taki klasyczny sztywny widelec zupelnie zmienia kat glowki ramy, rower skreca bardzo nerwowo... Sam jezdzilem bardzo dlugo na sztywniaku, poki jest w miare rowno, gladko - ok, ale wszelkie korzenie, kamieniste zjazdy, poprostu wyrywa kierownice z rak, trzeba ciagle hamowac, po chwili nie czuje sie palcow, dla mnie to watpliwa przyjemnosc...

xc bez amora sux

wogole ziom tak zakreciles z tym rowerem

ze lepiej by bylo jakbys nie skladal a kupil bo wyjdzie ci jakis mutant

jedne rzeczy dobre wybierasz a drugie z dupy :/

i z taka kasa to raczej nie na 'manie lekkosci' a na poczatkujaca crossowke

ps1 gdzie chcesz kupic tioge za 65zl ?? albo za inne cene ? po prostu chce wiedziec gdzie sa kiery tiogi

ps2 x-7 przerzutki i manetki za 320zl :D

ps3 rame mozesz kupic POISON za 500zl, waga 19- 1600g

heh mój kumpel jeździ w xc bz amora już 18 tysiaków i żyje ;] nie jeździ po bułki tylko bije v-maxy prędkości

uczestniczy w maratonach zawodach XC i tym podobne a tak pozatym temat zakładam po to żeby mi ktoś doradził z forum jak widzisz i przeczytałeś odpowiedzi innnych użytkowników to wiesz ze dużo części bede zmieniał:] np. altusy na sram rocket ramę chyba na Cube Acid :] i tym podobne ;)

W jedym z pierwszych maratonów Ligi BM (nie chce mi się szukać tej relacji - jak jesteś ciekawy - google) w tym sezonie kilku zawodników startowało na sztywnych widelcach - i oni jak najbardziej walczyli o wynik!

Cytuję Skrzynię co kiedyś napisał :) Jedni wola amory a drudzy sztywniaki co ja na to poradze że mi lepiej na sztywniaku na chama nie bede dawał amora bo rower składam dla siebie własnego komfortu jazdy a mi ze sztywniakiem lepiej :) NIC NIE PORADZĘ

O to konfiguracja roweru

RAMA Merida Matts Sport 500 18

STERY Tioga NS zintegrowane 84gr 129zł

ZACISK PODSIODŁOWY BBB The Strangler

SZTYCA Titec X-Wing

SIODŁO Velo prolite

Widelec sztywny nie lubię amorow

MOSTE Kbix

KIEROWNICA TIOGA 130gr 65zł

ROGI BBB albo Smica wszystko od $

CHWYTY AUTHOR AGR-F-136 28gr 13zł

manetki Sram Rocket albo gripy albo manetki

Klamki Avid FR5

HAMULEC PRZEDNI Avid SD 7

HAMULEC TYLNI Avid SD 7

KORBY Race Face Ride XC + suport FSA Platinum

ŁAŃCUCH Sram PC-58

KASETA SHIMANO Sram 5.0

PRZERZUTKA PRZÓD Shimano XT FD-M760

PRZERZUTKA TYŁ Schimano XT

PIASTA PRZEDNIA Schimano XT

PIASTA TYLNA Schimano XT

OBRĘCZ PRZEDNIA Remrex Grand Rock

OBRĘCZ TYLNA Remrex Grand rock

DĘTKI x 2 Maxxis Fly Weight 194gr 54zł

OPONY x 2 Panaracer Firex Xc pro -tYŁ Continrtal Expoler[chyba tak to się pisze]-PRZÓD

wiem wiem obręcze ale po sezonie czyli po 06 a przy początku 07 kupuje mavic crossmax 1999 or older :P

Ta konfiguracja już cgyba zachowa się na 100% wszystko zależy jeszcze od was bo sie liczę z waszym zdaniem inaczej bym tego postu nie napisa ł B)

No bikemaniak to już jest sprzęt bardzo pożądny a zarazem lekki jeszcze jak wymienisz te obręcze to rower bedzie marzeniem wieeeelu bikerów A tak pozatym to jak ja byłem na maratonie to wszyscy na amorach byli z tyłu a 2 gości na sztywniakach i jeden na Sidzie i osprzecie XTR z nimi dzielnie walczył o winik

ps. ci na sztywniakach mieli osprzęt XTR :) takze jeźdzą ludzie bez amorów

• Mod Team

Z tym centrowaniem nie byłbym taki pewien. Od paru osób słyszałem dobre opinie o Remerxach. Oczywiście są to może nienajlepsze obręcze ale całkiem wytrzymałe jak na tą cenę, a waga... no cóż... nie można zbyt wiele od nich wymagać :)

No bikemaniak to już jest sprzęt bardzo pożądny a zarazem lekki jeszcze jak wymienisz te obręcze to rower bedzie marzeniem wieeeelu bikerów A tak pozatym to jak ja byłem na maratonie to wszyscy na amorach byli z tyłu a 2 gości na sztywniakach i jeden na Sidzie i osprzecie XTR z nimi dzielnie walczył o winik

ps. ci na sztywniakach mieli osprzęt XTR ;) takze jeźdzą ludzie bez amorów

Dzięki wielkie mam nadzieje że to było szczere :Phttp://www.mymerida.hk.pl/ dział recenzje i obręcze jak widać Xsystoff ich nie centruje :P co chwile i jest zadowolony No rowerek za miesiąc powieniem już być w domku dalej odczep cie się od obreczy bo beda wymienione na crossmaxy :P czekam na opinie reszty osprzętu ???? :)

Może i macie racje co do sztywnych "amorków" :arrow: wkońcu każdy lubi co innego (ale ja i tak sobie nie wyobrażam zjazdu np. ze Śnieżki nawet z prędkością 20 - 30 km/h :P )

Nooo, teraz rowerek prezentuje się naprawde super Bikemaniak'u ;) :arrow: może napisz do Harfy Harrison i zapytaj się jaki rowerek mogą Ci (składany bez amora - zaznacz :!!: :) ) zasugerować za te 3000zł

(DENI gdybym widział Twoją ofertę zapewne kupiłbym u Ciebie komplet tego SRAM'a X-7 :) - koledze ostatnio kupowałem części do napędu - niezła cena :) )

hehe Bikemaniak ja terz nie lubię amorów przybywa nas trochę ;) rowerek fajny Gratulacje teraz tylko złoż i ciesz się jazdą

A powiedz mi dlaczego wybrałeś korbę Race Face Ride XC ona do lekkich nie należy a w wkońcu dałeś ten temat do Manni Lekkośći czyli lekkie komponety wsadzasz do swojego roweru ;);)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...