wachu29 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Mam zamiar kupić nową korbę do szosy. w związku z tym mam prośbę o poradę jaką długość kupić 175 mm czy może mniejszą do tarcz 53/39. Dzięki z góry za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 zalezy jak dliga masz noge Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erico329 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Ja mam tarcze 53/39 a korbe mam 175 ,dlaczego twierdzisz ze do 53/39 powinna byc krotsza ? ;o pierwsze słyszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 11 Sierpnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Tarcze tarczami, zależy ile przekręcisz ale długość korby to sprawa dosyć umowna. Głownie zależy po części od wzrostu, wieku i preferencji osobistych. Dla młodych (więc zwykle niższych) zawodników preferuje się korby w okolicach 170mm czasem nawet mniej ponieważ mniej obciążają stawy, zmuszają do utrzymywania prawidłowego rytmu, preferują je także sprinterzy ponieważ można szybciej kręcić. Im dłuższa korba tym większa dźwignia i generujesz większą siłę nacisku szybkości kosztem kadencji. Do mtb lub CX 175mm jest długością jak najbardziej pożądaną, do szosy już nie koniecznie. Sam jeżdżę na 52/39 (ten jeden ząbek nie robi prawie różnicy) i 172,5 - jest ok, nie czuć wielkiej różnicy po przesiadce na 175mm (mam 182cm wzrostu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.