Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano XT tylna - problem z regulacją

krzys3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w końcu kupiłem rower. złożyłem go, i tylną przerzutkę staram sie wyregulować.

1- ustalam zasięg jej pracy śrubkami

2. mocuję linkę

3. i przy manetce reguluję naciąg. niestety jak już uda mi się zrobić płynne przełożenie z 9 na 1 zębatkę to nie wraca z 8 na 9.

i już nie mam pojęcia bo tak siedzę nad tym. Nie chcę iść do serwisu żeby mi to zrobili bo chcę sam się nauczyć.

wycentrowałem koło, naprostowałem tarcze, ale tej przerzutki nie mogę przejść.

jest jeszcze jedna śrubka na przerzutce ale domyślam się że służy ona do ustawiania naciągu łańcucha. (załącznik)

w takim razie co robię źle lub co powinienem zrobić?

post-137559-0-94041100-1312127318_thumb.jpg

mot4ba - dzięki.

jutro jade do pracy i we wtorek przyjade po rower. wtedy spróbuje jeszcze regulować wysokość przerzutki od kasety.

nie wiem jak technicznie, ale fizycznie przerzutka ma raczej dobrą konstrukcję. śmiga bardzo dobrze, tylko kwestia regulacji. rower jest nowy także mogę zwalić tylko na nieumiejętność regulowania.

mam podobną konstrukcję w SLX też nowa i w weekend ją regulowałem, żeby schodziła na 9 to musisz odkręcić troszkę śrubę H i popuścić lekko linkę, moja prawidłowo wyregulowana czyli biegi działają nie jest ustawiona w linii z koronką na której jest łańcuch, jeśli bym próbował ją ustawić w linii to biegi nie będą działać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...