Skocz do zawartości

[opony] Jakie znaczenie ma różnica rozmiarów szerokości opon?

MarcinN

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem czy taka odpowiedx juz padła ale dodam jeszcze że przednia opona jest tą "prowadzącą" i im jest grubsza tym rower pewniej jedzie ale z wiekszymi oporami. Dla mnie opimum to 1,95 i 2,1. Własnie takie mam moja tylna to Specialized Fast track pro która świetnie łaczy małe opory z dobra przyczepnościa w terenie (ale wiadomo każdy chwali swoje :D ).

• 2 tygodnie później...

U mnie fabrycznie z przodu była szersza.

Może jeszcze w swoich rozważaniach powinniście wziąć pod uwagę to, że dla nas rowerzystów nie ważne jakie co opory stawia , ale to ile mocy musimy zużyć , aby poruszać się w danym terenie z założoną prędkością . W nowym katalogu Shwable czytałem o Niemcu, który w pracy magisterskiej przeprowadzał, testy z ciśnieniem w oponach podczas jazdy w terenie. Wyszło mu, że mimo niższego ciśnienia (większych oporów) w terenie rowerzysta z odpowiednio niższym ciśnieniem zużywa mniej mocy z uwagi na lepszą przyczepność. Po prostu nie można patrzeć na to tylko z jednej strony , a dobór opon, to zawsze jakiś kompromis. Każdemu do szczęścia potrzeba czego innego :blush:.

Jak to jest u mnie: (jeżdzę głównie w terenie xc) IMHO

Przód grubszy, i mniejsze ciśnienie - lepsze możliwości trakcyjne, lepsza przyczepność.

Tył cieńszy, wieksze ciśnienie - lepsze zachowanie się w błocie (cieńszej) opony napędowej. Stosunek rozłożenia masy na rowerze jest taki, że trzeba trochę więcej zapodać jej ciśnienia. (znowu kompromis)

Sprawy natomiast zupełnie inaczej wyglądają na asfalcie. Idealnego rozwiązania poprostu nie ma.

Uogólniajac latem na asfalcie: wieszy rozmiar = lepsza przyczepność, większe opory toczenia (chyba wartośc stała dla każdych warunków).

W terenie już sprawa wygląda inaczej w błocie, śliskim, zimą (błoto i śnieg preferuję cieńsze opony).

Stąd moim zdaniem taka szeroka rozmiarówka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...