MarcinN Napisano 19 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2006 Pytanie być może ma banalną odpowiedź, ale po to jest forum, żeby się pytać Tak jak napisane jest w temacie jakie to ma znaczenie? i czy w ogóle ma np. na opory toczenia itd.? Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Im węższa to mniejsze opory toczenia więc szybciej śmigasz i mniejszą siłę używasz jesli jest grubsza to większe opory, wolniej jedziesz i więcej siły używasz. 1,9 d0 2,1 to xc, 2,3 do 3,0 to enduro, fr i dh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 opory toczenia zaleza jeszcze od wzoru bieznika, wielkosci 'kostek'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Opisałem ogólnie więc nie czepiać się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 e, zadne czepianie, uzupelnienie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Kurde chyba źle ująłem pytanie, bo akurat to co mówicie wiem, tak więc może posłuże się przykładem: w rowerze koło przód 2.3/tył 2.1 - całkiem często można spotkać się z tym, że przednie koło jest większe. Dlaczego ludzie akurat tak ustawiają, a nie np. 2.1 przód/2.3 tył? Czy to zwiększa stabilność jeśli mamy więcej na przodzie czy co? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 1. Myślę, że jak opona jest szersza w terenie jest trochę większa przyczepność 2. Z przodu węższe a z tyłu szersze ponieważ przednia tylko zmienia kierunek a tylna napędza i łatwiej o utratę przyczepności a poza tym z przodu opona stawia opór powietrza a tylne koło chowa się w tunelu aerodynamicznym ramy :wink: Teraz kombinuje ale mysle ze to są bezpośrednie przyczyny Edit: hm Ty napisałeś, że z przodu jest szersze.. a to nie wiem, wiem że było na odwrót przód weższy.. Edit 2 : Juz wiem : Tylne koło to chyba 60, 70 czy ileś tam % oporów toczenia. W każdym razie jeżeli mamy dwie takie same opony to tylne koło stawia wiekszy opór. I teraz z tyłu 1.9 bedzie dawac taki sam opór jak np 2.1 z przodu (na tylne koło jest większy nacisk) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Ja słyszałem o tym że to się przydaje przy zjazdach czyli szersza oponka z przodu-lepsza przyczepność dlatego mozesz szybciej wchodzić w zakręty ale ile z tego prawdy to nie wiem :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Dzięki, mniej więcej o coś takiego mi chodziło, ale może ktoś coś jeszcze doda więc proszę nie zamykać tematu od razu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Z tego co mi wiadomo montują z przodu szerszą oponkę bo dzięki temu rower jest bardziej sterowny, łatwiej się go prowadzi poprostu szersza opona lepiej trzyma się nawierzchni i naprzykład na zakręcie nie ucieknie nam przednie koło, co mogło by być bardziej prawdopodobne przy cieńszej gumie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 20 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Jeszcze mi się tak wymyśliło, że chyba łatwiej jest wprawić w ruch cieńszą oponkę, a jak wiadomo rower ma napęd na tył Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Tak czy siak rozpędzasz oba koła.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teddo Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 Bywało, że producenci rowerów ze sztywnymi widelcami dawali na przód szerszą oponę aby w ten sposób minimalnie polepszyć amortyzacje koła. Poza tym wg. mnie szersza opona z przodu w zime zmniejsza ryzyko poślizgu i polepsza prowadzenie, co wytestowałem zresztą już w swoim rowerze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 20 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2006 szersza oponka z przodu-lepsza przyczepność dlatego mozesz szybciej wchodzić w zakręty hamowanie przednim kolem na pewno bedzie tez skuteczniejsze przy szerszej oponie - wieksza powierzchnia styku z podlozem - wieksze tarcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dex Napisano 22 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 O ile pamiętam z fizyki, co do tarcia tocznego nie ma znaczenia sama szerokość walca - siłę tarcia oblicza się bez jej uwzględniania (przy gładkiej powierzchni). Chociaż można tutaj powiedzieć, że szersza opona będzie miała więcej bieżnika, który "wgryzie" się w podłoże i sprawi, że przyczepność będzie lepsza. pisze to, ponieważ przyrównanie, np. w poprzednim poście, jest nie precyzyjne chyba nic nie namotałem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 22 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2006 O ile pamiętam z fizyki, co do tarcia tocznego nie ma znaczenia sama szerokość walca - siłę tarcia oblicza się bez jej uwzględniania (przy gładkiej powierzchni). Chociaż można tutaj powiedzieć, że szersza opona będzie miała więcej bieżnika, który "wgryzie" się w podłoże i sprawi, że przyczepność będzie lepsza. pisze to, ponieważ przyrównanie, np. w poprzednim poście, jest nie precyzyjne chyba nic nie namotałem ?? Z tego co mi się wydaje, to im większa przczepność tym trudniej się pedałuje, no i jeszcze opory powietrza dochodzą, więc w sumie chyba jednak ma znaczenie. W każdym razie im większa oponka tym trudniej się pedałuje, mam rację? Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duckbill Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 nie wiem jak to jest z punktu widzenia fizyki ale ja zamowilem sobie teraz oponke 2.3 i zamierzam uzywac jej na wiosne i na jesien kiedy jezt blotko jako opony napedowej... mysle ze za jakies dwa miesiace bede w stanie wiecej powiedziec jak to sprawdzilo... pamietam ze w tamtym roku na wiosne sporo po podmoklych terenach jezdzilem i bardzo brakowalo mi szerszej opony z agresywnym bierznikiem... w tym roku juz taka mam i zobaczymy czy pomoze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BART_osz Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 O ile pamiętam z fizyki, co do tarcia tocznego nie ma znaczenia sama szerokość walca - siłę tarcia oblicza się bez jej uwzględniania (przy gładkiej powierzchni). Chociaż można tutaj powiedzieć, że szersza opona będzie miała więcej bieżnika, który "wgryzie" się w podłoże i sprawi, że przyczepność będzie lepsza. pisze to, ponieważ przyrównanie, np. w poprzednim poście, jest nie precyzyjne szersza opona ma wieksze opory toczenia a to dlatego ze w miejscu jej styku z podlozem powstaja wieksze sily tarcia niz w przypadku takiej samej opony z takim samym bieznikiem ALE wezszej. Hamowanie na rowerze z szersza opona bedzie skuteczniejsze bo przy szerszej oponie mamy do czynienia z silami tarcia - dzialajacymi na wiekszej powierzchni. Obroc rower i zakrec kolem - przyloz reke - za pierwszym razem lekko, a za drogim mocniej - to mocniejsze przycisniecie mozna zalozyc ze zrownowazy wieksza sile tarcia ktora by sie wytwarzala przy szerszym kole - szybciej sie kolo zatrzymalo jak tarles reka o toczaca sie opone mocniej czy jak tarles o opone slabiej ?? Wiem ... pytanie tendencyjne Prosciej - przyloz kartke do toczacego sie kola - najpierw normalnie do samego bieznika - a potem zawin ja tak zeby kartka pocierala tez o boczne scianki opony ( to bedzie takie zasymulowanie szerszej powierzchni tarcia - niby szersza opona ) . Prawda ze szybciej sie zatrzymala jak tarles tez kartka bo bocznych sciankach ?? Na doswiadczenia mi sie zebralo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dex Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 faktycznie, to mi się całkowicie pomerdało - ferie mam dobrze, że ktoś to skorygował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 BART_osz od tych Twoich prób to bym sobie naskórek zdarł Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vovovoytek Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 Opony węższe szybciej się toczą głównie dlatego, że są lżejsze. Opony o tej samej wadze a różnej szerokości mają podobne opory toczenia. Dopiero przy większych prędkościach, gdy istotne stają się opory powietrza- opony wąskie wygrywają. Co do hamowania- to na grubych i ciężkich oponach nie zawsze zahamujemy szybciej-zależy to m. in. od. podłoża, bieżnika i tego, czy potrafimy zahamować z "ABS"em. Rower z grubymi oponami zazwyczaj będzie cięższy- a droga hamowania wydłuża się wraz z wzrostem masy układu hamującego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 No nie wiem czy z tą wagą to celnie trafiłeś, bo gdyby rower lżejszy miał cięższe opony to chyba by jechał szybciej(założenie że dwa rowery są prawie identyczne). Poza tym jak opona jest cięższa to jest chyba większa siła odśrodkowa i opona lepiej się kręci? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 MarcinN > wracaj do szkoły. Masa opony nie ma praktycznie żadnego wpływu na uzyskiwaną max prędkość pod torze PŁASKIM. Natomiast ma bardzo duży wpływ na przyspieszenie. a=F/m, więc a~1/m. Większe opory toczenia szerokich opon spowodowane są większą powierzchnią tarcia o podłoże a także większym oporem powietrza. Rower z grubymi oponami ma krótszą drogę hamowania, bo oponki stanowią tylko około 2% masy całego poruszającego się układu, a tarcie o podłoże o wiele większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 nie zawsze jest tak od razu hop siup ze szersze opony w mtb to lepsza przyczepnosc...a na blotko probowaliscie kiedys jezdzic w baaardzo szerokimi oponkami?Lub po innym podlozu np ubity snieg gdzie lepsze sa wezsze oponki gdyz sprawia to ze na kazdy klocek przypada wieksza sila nacisku mocniej wbijajaca go w miekkie podloze Chyba w bB pisalo ze opona o tym samym biezniku i takiej samej wadze ale wiekszed szerokosci ma mniejsze lub takie same opory toczenia w terenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 24 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Zgadzam się z przedmówcą - zacytuję tutaj fragment artykułu z MR styczeń 2006. "...na śliskiej, pokrytej śniegiem, liścmi lub błotem nawierzchni szerokie koła MTB nie zawsze radzą sobie zadowalająco, gdyż nie zawsze "dogryzają" się do twardego podłoża. Nacisk jednostkowy (kg/cm2) cieńszych opon przełajowych jest dużo większy niż opon MTB, a zatem pojawia się przyczepność potrzebna do napędu, manewrowania i hamowania" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.