Skocz do zawartości

[Cały napęd] Zostać przy 3x9 czy zmienić na 2x10

Dolat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

aktualnie posiadam napęd 3x9 Shimano XT, z wyjątkiem manetek (SLX).

W przyszłym sezonie prawdopodobnie będę musiał wymienić łańcuch, kasetę, zębatkę 32t w korbie, a także chciałem zmienić manetki na XT.

Kosztowałoby mnie to 600+zł i teraz nasuwa się moje pytanie, czy nie warto byłoby zakupić od razu nowego napędu 2x10 (w przyszłym sezonie)?

Prawdopodobnie gdybym zdecydował się na taką zmianą kupiłbym napęd XTka (2012) z wyjątkiem tylne przerzutki (dołożyłbym do XTRa).

Największe wątpliwości mam do tego czy na najmniejszym będę w stanie podjeżdżać pod strome góry tak jak teraz i czy nie będzie mi brakowało przełożeń na długich, łatwych zjazdach? Teraz mam standardową korbę XT z zębatkami 44-32-22 i kasetę 11-32. Przy zakupie 2x10 jakie wielkości zębatek miałbym wybrać?

Czekam i liczę na Waszą pomoc :)

Z góry dziękuję,

Dolat

To chyba nie taki problem policzyć sobie przełożenia i ocenić czy nie będzie za twardo? (ilość zębów z przodu / ilość z tyłu)

Ogólna opłacalność przy sprawnym napędzie jest moim skromnym zdaniem żadna, ale to już sobie poszukaj podobnych tematów.

Ps. Na przyszłość bierz manetki klasę wyżej niż przerzutke a nie odwrotnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...