Qrius Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam Wczoraj wybrałem się na krótką przejażdżkę z kumplem. Na samym początku pechowo zerwałem spinkę. Nie mając zapasowej wsadziłem samochód do roweru i podjechałem do decatchlonu. Na stanie mieli niestety spinki tylko do kaset 9-cio i 10-cio rzędowych. W związku z tym miły pan z serwisu spiął mi łańcuch bez spinki w efekcie czego łańcuch skrócił się o dwa ogniwa. Pierwsze to zerwana spinka, drugie musiał ściągnąć aby skuć łańcuch. Przejechałem tak ok 15 km i nic strasznego się nie działo. Przekos na największej koronce nie jest chyba też dużo większy. Pytanie brzmi czy coś mogę zniszczyć w napędzie? Kupić spinkę i tak kupię (teraz dwie - drugą na zapas), ale i tak pozostanie kwestia jeszcze jednego ogniwa (a może jazda z dwoma spinkami?) Zdecydowany też jestem zakupić drugi, inny łańcuch - i teraz pytanie jaki? Rower to Merida Matts 20-V 2010 na budżetowym napędzie. Łańcuch CN-HG40, kaseta CS-HG30-8 11-32, korba SR CW-XCC-T102-PBG 42-34-24 CG, przerzutka Acera-X. Czy łańcuch Srama będzie kompatybilny z tym napędem? W ogóle jaki polecilibyście łańcuch do tego napędu? Niekoniecznie najtańszy, taki jak ten dotychczasowy, ale też bez szaleństw - wiem że sam łańcuch z górnej półki nie zdziała cudów przy obecnym napędzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Masz jak się domyślam 8 rz. napęd. Czy ze spinką czy bez nic złego się nie stanie bo osobiście nigdy ze spinek nie korzystam. Zapinam raz i tyle a odpinam przy wymianie na nowy. Sram będzie bez problemu kompatybilny jak choćby ten PC-830. wiem że sam łańcuch z górnej półki nie zdziała cudów przy obecnym napędzie Jest do takiego efektu potrzebna też bardzo dobra kaseta. Ja używam obecnie CN-HG91 ale to już większy wydatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qrius Napisano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedź i propozycję tego Srama. A jak wyglądają w ogóle łańcuchy Srama w konfrontacji z Shimanowkimi w tym samym przedziale cenowym? Są w ogóle jakieś różnice? Czy ten Sram PC-830 będzie lepszy niż mój obecny CN-HG40 Shimano. Ten droższy łańcuch też mógłbym kupić, tylko czy jest w ogóle sens? Czy będą jakieś zauważalne różnice w działaniu napędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoshi Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 drozsze lancuchy maja lepsza zywotnosc ( rozciaganie sie ). nie odczujesz zadnej zmiany na lepsze kupujac drozszy lancuch nie zmieniajac reszty napedu. osobiscie uzywam lancucha shimano z powerlinkiem. sram czy shimano? ile ludzi tyle opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qrius Napisano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Ha, no to widzisz - akurat będzie mi mijał 1k km, więc nawet nie będę kombinował z przedłużaniem żywotności obecnego, tylko kupię nowy. Czy w takim razie ten Sram PC-830 będzie w porządku, czy jednak polecicie jakąś alternatywę? Czy do tego czasu zakupienia nowego łańcucha (przez internet) jazda bez dwóch ogniw wpłynie negatywnie na napęd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Nic się nie stanie z napędem a czy Shimano czy SRAM lub jeszcze coś innego to już ryzyko wyporu. Osobiście od zawsze jestem wierny Japończykom i nigdy się nie zawiodłem. Jest jeszcze tańsza propozycja od tego HG91 i jest to CN-HG50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProjeC19 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 drozsze lancuchy maja lepsza zywotnosc ( rozciaganie sie ). To jest prawda, ale jeżeli się go czyści i amruje odpowiednio o czym również nie zależy zapominać Nie czyszczony i zbyt rzadko smarowany łańcuch będzie się szybciej zużywał Ja również nie posiadam spinki od 9 lat i jest ok nawet ostatnio rozpinałem łańcuch i nie chciało mi się szukać tego pina zaznaczonego więc rozpiałem pierwszy lepszy i nic się nie dzieje nadal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qrius Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Sprawa zakończyła się jednak kupnem nowego łańcucha. Mój wybór padł na Sram PC-850 - w zestawie znajduje się spinka. Miał być PC-830, ale nie było go na stanie w tym momencie. Przed jego założeniem wyczyściłem kasetę. Pierwsze co zaobserwowałem to cichsza i szybsza praca napędu względem łańcucha, bądź co bądź, prawie trzy razy tańszego (wcześniej CN-HG40). Biegi wchodzą też jakby precyzyjniej. Jak się więc okazało, piszę to dla potomnych, innych żółtodziobów takich jak ja, nawet przy tanim napędzie można podnieść nieco komfort jego pracy wymieniając chociażby łańcuch na taki z "półki wyżej". Oczywiście dla przypomnienia, rower porusza się głównie po asfalcie, a ja nie szaleję po lasach, łąkach, oceanach, ale mimo tego i tak uważam zakup za co najmniej udany. Dzięki więc za wszystkie udzielone rady, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.