Skocz do zawartości

[licznik] Sigma BC 1009 STS Problem po wymianie baterii

grindz0ne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Posiadam od roku tą sigmę i przyszedł miesiąc temu czas na wymianę bateryjek w nim oraz nadajniku.

Wymieniłem je na Maxell CR2032 3 V 3zł sztuka w kiosku.Po włożeniu licznik odpalił lecz nie chce wchodzić do Menu 1 i jak wciskam u dołu przycisk w trakcie jazdy to pokazuje na chwilę opcję po kilku sekundach wyskakuje migający napis "SYNC RESET" i tak co chwilę :wallbash: a przebiegu całkowitego w ogóle nie mogę sprawdzić i na ten przycisk jak by nie reagował. Pierwszy mój licznik bezprzewodowy i takie sytuacje...Czy ktoś może mi wyjaśnić co jest problemem czy może coś źle skonfigurowałem ?? <_<:rolleyes::whistling: Dzięki z góry za odpowiedź.

Jeszcze dodam że co dziwne liczy mi prędkość jazdy i wyświetla Dystans przebiegu z trasy ale nie da się go wyzerować...

We wcześniejszej wersji sigmy mam podobny problem zawsze, gdy baterie są słabe, albo niewystarczająco mocno dociśnięte. Podczas naciśnięcia zmiany funkcji licznik się resetuje... Może wystarczy, jeśli mocniej dokręcisz ich klapkę z tyłu (jeśli taka jest w tym modelu). Mnie pomogło włożenie pomiędzy tę przykrywkę a baterie złożonego kawałka papieru, który dodatkowo je dociskał. Może to być jednak też wina słabych baterii (może kupiłeś jakieś wybrakowane...).

Wczoraj bawiłem się z przekładaniem tych baterii itp...w ogóle jedna przy kole miała nalot rdzy...co mi się nigdy z baterią Sony nie zdarzyło... :icon_mrgreen: Jedynie przez chwilę działało ok tzn. mogłem sobie pogrzebać w ustawieniach a jak chciałem zresetować Trip Distance to mrugał długo reset i nic nie wyzerował...później po czasie wchodząc w menu Czas całkowity itp....Wyskoczyło znów "Sync Reset" :down::wallbash:<_<

• 2 tygodnie później...

Wczoraj bawiłem się z przekładaniem tych baterii itp...w ogóle jedna przy kole miała nalot rdzy...co mi się nigdy z baterią Sony nie zdarzyło... :icon_mrgreen: Jedynie przez chwilę działało ok tzn. mogłem sobie pogrzebać w ustawieniach a jak chciałem zresetować Trip Distance to mrugał długo reset i nic nie wyzerował...później po czasie wchodząc w menu Czas całkowity itp....Wyskoczyło znów "Sync Reset" :down::wallbash:<_<

Mam taki sam licznik. Wydaje mi się, że nie ma możliwości skonfigurować go niepoprawnie. Sprawdziłeś datę ważności nowej baterii? Może poprostu jest przeterminowana. Rdza na baterii jest niepokojąca. Powody mogą być dwa. Nieszczelna przykrywka, nieszczelna bateria. Oczyść styki, może być kontakt o większej rezystancji, który powoduje błędy.

• 1 miesiąc temu...

Tracę już naprawdę cierpliwość do tego licznika... :wallbash: Kupiłem dziś baterie SONY takie same co były wcześniej przed wyładowaniem...i ciągle co jakiś czas wyskakuje migający napis...SYNC Reset... :confused: Nie wiem może oddam do zegarmistrza ?? Licznik był kupowany jakieś 2 lata temu nowy.Bo raczej wątpię by ktoś się zajmował profesjonalnie naprawami liczników Sigma... :D ??

Z naprawą liczników Sigmy jest ten problem ze obudowa jest sklejana aby zachować wodoszczelność (sigma 906 na 100% jest klejona a 1609STS tez na taką wygląda).

Kiedys padła mi przewodowa Sigma 906 (uszkodził sie rezonator) po naprawie śmiga do dziś w rowerku żony ale ...

Rozebranie i poskładanie obudowy mimo że jest trudne bez jej uszkodzenia, jest możliwe.

Jednak licznik raczej na 100% nie jest juz wodoszczelny i obudowa nie jest już tak dokładnie spasowana.

Ja sie upieram ze masz coś z guzikiem MODE 1 a nie z bateryjkami.

Pozdro

Wczoraj ! napisałem do Sigma i dziś z rana dostałem wiadomość żebym przesłał cały licznik z sensorem i zostanie sprawdzony w Niemczech a natychmiast prześlą nowy. Uczyniłem to dziś i czekam tylko na nowy licznik :thumbsup::rolleyes:

Wczoraj ! napisałem do Sigma i dziś z rana dostałem wiadomość żebym przesłał cały licznik z sensorem i zostanie sprawdzony w Niemczech a natychmiast prześlą nowy. Uczyniłem to dziś i czekam tylko na nowy licznik :thumbsup::rolleyes:

No to super.

Ja podobnie miałem, tyle że nie Sigma a Trelock.

Został mi licznik "w kieszeni", po tym jak buchnęli rower.

Nigdzie nie mogłem znaleźć reszty "szpejów" by dokupić,

a jak już coś znalazłem, to nowy kompletny licznik wychodził podobnie.

Więc napisałem do Trelocka i... przysłali nowy :thumbsup:

Pozdrówka!

• 2 tygodnie później...
:thumbsup: Przed chwilą przyszedł nowy licznik wysłany kurierem UPS.Model ten sam :icon_cool: Dali mi nowy komplet gumek montażowych i podstawkę z magnesem :icon_mrgreen: oraz komplet baterii. :whistling: Za moment zakładam i pędzę do pracy :devil: W liście napisali że został wymieniony po serwisie gwarancyjnym.Miło z Sigma Germany strony że tak szybko sprawę załatwili. :yes:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...