giermo Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Witam. Wybieram się w przyszłym tygodniu na dłuższą wyprawę rowerową i zastanawiam się jakie zabrać buty. Na pewno odpadają SPD, bo nie mam odpowiednich pedałów. Myślałem żeby wziąć zwykłe adidasy + jakaś druga para. I tu właśnie się zastanawiam jakie zabrać. Mam w domu typowo górskie buty, twarda podeszwa, nieprzemakalne, za kostkę. Tylko nie wiem czy opłaca się brać takie wielkie i ciężkie buty, czy nie lepiej kupić jakieś drugie cieplejsze adidasy w przystępnej cenie. z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wikrap1 Napisano 30 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 półbutki jakieś, na pewno nie za kostkę. Z w miarę twadrą podeszwą, ale przewiewne, bo w słońcu ugotujesz się. Nylonowe siateczki itp. bajery wskazane. PS. Polecam SPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giermo Napisano 30 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Czyli nie ma sensu brać wielkich traperów? Myśłałem, że mogły by być one pomocne w deszczowe i chłodne dni, ale kierunek to Chorwacja, więc chyba faktycznie wezmę zamiast nich jakieś lżejsze i cieńsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 jak masz 300zl to leć do sklepu za 150 będziesz miał zajefajne pedały i buty ja swoje kupilel za 150 oczywiscie chodzi o spd'ki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 1. buty na dłuższą wyprawę (nie ważne czy góry piechotą, czy mazury rowerem), powinny być rozchodzone- "rozjeżdżone"; bąble, obtarcia wynikające z niedopasowania obuwia mogą zepsuć każdą wycieczkę; 2. do systemu zatrzaskowego trzeba się powoli przyzwyczaić; w klikach obciążane są nowe mięśnie, dopasować trzeba również ustawienie bloki; ból mięśni, kolan czy stawów może zepsuć każdą wycieczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Jakie SPD skoro wyjazd w przyszłym tygodniu? To byłaby katorga. Trapery też nie mają sensu. Będzie niewygodnie, poza tym w Chorwacji będą Ci tylko ciążyły - czy to w sakwie czy to na nogach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroczny Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Skoro wyjazd w przyszłym tygodniu to proponuję Ci zakładać buty w których jeździłeś dotychczas. W nowych możesz mieć problemy, odciski, jakieś obtarcia itp. Może to zniszczyć cały Twój wyjazd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Ewentualnie kupić buty SPD-ready :-). Model trekkingowy, bez agresywnych klocków, z podeszwą pozwalającą w miarę wygodnie chodzić. Dziury na bloki są zaślepione, dzięki czemu do czasu przejścia na pedały SPD możan używać na platformach - także z noskami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carac Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 polecam sh-mt60 - to moje pierwsze spd i muszę przyznać, że o wiele lepiej się kręci, zwłaszcza przy dłuższych wyprawach. Buty są całkiem wygodne, można normalnie chodzić, choć trochę przyciężkie (podeszwa gore-tex). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.