Skocz do zawartości

[buty] jakie zabrać na dłuższą wyprawę?

giermo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wybieram się w przyszłym tygodniu na dłuższą wyprawę rowerową i zastanawiam się jakie zabrać buty. Na pewno odpadają SPD, bo nie mam odpowiednich pedałów. Myślałem żeby wziąć zwykłe adidasy + jakaś druga para. I tu właśnie się zastanawiam jakie zabrać. Mam w domu typowo górskie buty, twarda podeszwa, nieprzemakalne, za kostkę. Tylko nie wiem czy opłaca się brać takie wielkie i ciężkie buty, czy nie lepiej kupić jakieś drugie cieplejsze adidasy w przystępnej cenie. z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam.

1. buty na dłuższą wyprawę (nie ważne czy góry piechotą, czy mazury rowerem), powinny być rozchodzone- "rozjeżdżone"; bąble, obtarcia wynikające z niedopasowania obuwia mogą zepsuć każdą wycieczkę;

2. do systemu zatrzaskowego trzeba się powoli przyzwyczaić; w klikach obciążane są nowe mięśnie, dopasować trzeba również ustawienie bloki; ból mięśni, kolan czy stawów może zepsuć każdą wycieczkę.

Ewentualnie kupić buty SPD-ready :-). Model trekkingowy, bez agresywnych klocków, z podeszwą pozwalającą w miarę wygodnie chodzić. Dziury na bloki są zaślepione, dzięki czemu do czasu przejścia na pedały SPD możan używać na platformach - także z noskami.

polecam sh-mt60 - to moje pierwsze spd i muszę przyznać, że o wiele lepiej się kręci, zwłaszcza przy dłuższych wyprawach. Buty są całkiem wygodne, można normalnie chodzić, choć trochę przyciężkie (podeszwa gore-tex).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...