munk3 Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Witam:) Od dłuższego czasu planowałem kupno nowego roweru i gdy w końcu wybrałem taki, który naprawdę mi sie podoba i o którym przeczytałem wiele pozytywnych informacji, usłyszałem dzisiaj w sklepie rowerowym (który jest dystrybutorem firmy Unibike), że jestem za wysoki na ten rower i na pewno będę wyglądał na nim komicznie, już nie wspominając o wygodzie... Mam 191 cm wzrostu i myślałem, że jak wybiorę największą z możliwych ram, czyli 21'' to będzie ok. Czy jest ktoś, kto ma może większą wiedzę w tym temacie od tego toruńskiego sprzedawcy? A może jest ktoś o podobnym wroście do mojego, kto jeździł na Unibike Evolution 2011 rama 21''?
Rulez Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Na 99,9% nie jesteś za wysoki do Unibike Evolution 21", rama tego roweru jest dosyć długa, więc nawet gdybyś musiał założyć dłuższą sztycę, nie będzie problemu, ale prawdopodobnie sztyca zamontowana w rowerze wystarczy. Dla ułatwienia dokładna rozpiska : http://www.bike-x-perts.com/images/Rahmen-Sitzhoehen.pdf
garenge Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Mój tata ma unibike na 21" i jak czasem nim jeżdżę to jest tylko o 2-3 cm za duży, a mam 184 cm wzrostu, więc na Ciebie będzie ideał
nemo2009 Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Witam:) Od dłuższego czasu planowałem kupno nowego roweru i gdy w końcu wybrałem taki, który naprawdę mi sie podoba i o którym przeczytałem wiele pozytywnych informacji, usłyszałem dzisiaj w sklepie rowerowym (który jest dystrybutorem firmy Unibike), że jestem za wysoki na ten rower i na pewno będę wyglądał na nim komicznie, już nie wspominając o wygodzie... Mam 191 cm wzrostu i myślałem, że jak wybiorę największą z możliwych ram, czyli 21'' to będzie ok. Czy jest ktoś, kto ma może większą wiedzę w tym temacie od tego toruńskiego sprzedawcy? A może jest ktoś o podobnym wroście do mojego, kto jeździł na Unibike Evolution 2011 rama 21''? Z Torunia masz blisko do Bydgoszczy,tam jest sklep fabryczny,możesz sie przejechać po placu,przy sklepie.Utargować pewnie też by sie dało.Rowery Uni mają długie ramy,więc nic nie stoi na przeszkodzie,aby Tobie dopasować rower.Na miejscu mają części,więc dłuższa sztyca lub inny mostek,pewnie byłyby w cenie.
munk3 Napisano 30 Lipca 2011 Autor Napisano 30 Lipca 2011 Dzięki Wszystkim za pomoc:] Niestety w Toruniu nie znalazłem tego roweru w sklepach, więc zrobię tak jak mi radzidz i przejade się do Bydgoszczy. Może faktycznie uda się jeszcze jakiś rabacik załatwić
radeks23 Napisano 30 Lipca 2011 Napisano 30 Lipca 2011 Nie słuchaj się tych sprzedawców, tylko przymierz ten rower
Coufi Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Nie był bym taki pewny, że 21 będzie idealny. Ja mam 193cm i 21.5 firmy kross był za mały. Treaz mam 24' gianta i ten jest idealny. Wiem że Unibike z 2010 miał ramę 23" podzwoń może jeszcze ktoś go ma. Jednak sam wzrost to nie wszystko, proporcje długości nóg/rąk do reszty ciała... najlepiej przymierzyć, przejechać się i dopiero zdecydować.
bodzio12 Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Coufi jaki masz dokładnie model ? Ja mam ghosta se 5000 2008r i wydaje mi się ok .Rama 21,5 .Podaj stronke do geometrii bo chcę porównac.
Rulez Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Treaz mam 24' gianta i ten jest idealny. Za cholerę nie kupił bym tak pokracznego (z zaburzonymi proporcjami rama/koła ) roweru, trzeba było kupować 29" To na pewno niski model Gianta, wyższych modeli nie robią na tak wielkich ramach, ponadto z tego co widzę największy rozmiar to 23" i jest krótszy niż Unibike 21"
Kruczek Napisano 31 Lipca 2011 Napisano 31 Lipca 2011 Jak dla mnie Unibike evolution to bardzo dobry rowerek, sam go zakupie już jutro w Olimpii ponieważ tam kosztuje 1799zł +prezent o wartości 135 zł. Co moim zdaniem się opłaca bo panowie w unibiku na przemysłowej 28b powiedzieli że spuszczą z ceny marne 3%
munk3 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 Całe 3%... Ehh myślałem, że opuszczą chociaż stówke. Spodziewałem się, że u producenta będzie najtaniej ale widze, że może lepiej będzie podzwonić po innych dystrybutorach tej marki w Bydgoszczy.
munk3 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Napisano 31 Lipca 2011 To że najpierw będę chciał się na nim przejechać przed kupnem, to już postanowiłem. Teraz jest tylko kwestia, gdzie kupię ten rower, o ile jego rama rzeczywiście będzie ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.