Skocz do zawartości

[do 3000zł] rower MTB 185cm ok. 76 kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

przeglądam strony różnych sklepów, forum, ostatnie tematy i nie znalazłem odpowiedzi.

Chciałbym kupić nowy rower (ale kolekcja obojętna) z gwarancją i serwisem, w Warszawie. Budżet to maksymalnie 3000 PLN. Patrzyłem na różne marki i modele i sam już nie wiem. Interesuje mnie jazda po lesie, ścieżkach rowerowych, asfalcie, ale chciałbym też móc szybciej zjechać po dróżce w górach z wystającymi korzeniami, może podjechać po czymś kamienistym.

Z tego co widzę, w tej cenie na nowy rower z pełną amortyzacją nie ma co liczyć, choć znalazłem coś takiego (http://www.t-bike.pl/go/_info/mod2.php?id=2724&item=2#menu). Obojętne mi jest, z jakiego roku będzie rower, zauważyłem jedynie, że wyprzedaże starych kolekcji, które widziałem jeszcze 2 miesiące temu pokończyły się w internecie. Zdaje się, że chcę mieć amortyzowany tylko widelec (może wersja air?), hamulce tarczowe hydrauliczne, mocną ramę, przerzutki lepsze niż alivio, czy acera (deore, deore xt?), rozmiar 18".

Rower, którego szukam, reasumując, musi mieć dobry osprzęt, nie psuć się, względnie ładnie wyglądać (paskudny analog 2011, albo trek 4900 disc 2011..). Nie interesują mnie aukcje. Zależy mi na tym, żeby rower był dostępny od ręki.

Kross Level A6 Disc 2011 - tu chyba słaby widelec, korba alivio (to istotne?)

http://www.axel.waw.pl/4900.html - oczy od niego bolą

http://www.axel.waw.pl/6000.html - biało/czarny, niestety za drogi o 400 zł.

Proszę o pomoc, gdzie mam szukać roweru i jaki wybrać?

Napisano

Już widziałem tego experta, dzięki temu forum, ale cena właśnie przekracza mój budżet. 3000 to jest max, nie ukrywam, że wolałbym dać ciut mniej. Jeśli udałoby mi się kupić tego experta za mniej niż 3k, kończę poszukiwania. Osprzęt jest Deore, więc chyba już lepszy, widelec Tora, a tego widziałem, że najbardziej polecają bardziej wprawieni rowerzyści (porównując z suntourem i rock shox dart 3), 30 przełożeń. a jak z jego trwałością i jakością? Rama jest w miarę wytrzymała? Wart swojej ceny?

Bardzo mi zależy na opinii na temat tego Mongoose:

http://www.t-bike.pl/go/_info/mod2.php?id=2724&item=2#menu

Bardzo atrakcyjna cena - czy to jest full? Bo widziałem, że jest też coś takiego, jak softtail i jest różnica..

Napisano

Roweru nie kupujesz co 2 tygodnie więc sądzę że warto poczekać kilka dni i dołożyć do tego Experta. Mamy taki okres że sprzedawcy chętniej powinni udzielać rabatów. Za 3000zł gotówką sądzę że go dostaniesz :thumbsup:

Napisano

ja od siebie mogę polecić MBike 0.6 bardzoo dobry rower, amorek tora ładnie pracuje, z tyłu przerzutka XT super, śmigam na nim już ponad 2 miesiące i spisuje się bez zarzutów polecam

Napisano

Podoba mi się ten MBike 0.6. Jak wypada porównanie Unibike'a Expert i właśnie MBike'a? Co jest lepsze technicznie?

I może - co chętniej ktoś ukradnie? ;)

Napisano

Tak patrzę i zauważyłem, że Renegade jest wyraźnie lżejszy - 10,9 kg w porównaniu do 12,8 w Unibike'u, to spora różnica. Myślę, że wręcz decydująca przy zakupie, jeśli cenowo są podobne. Należy wierzyć cyferkom na stronie? No i jak technicznie wypada ich bezpośrednie porównanie?

Napisano

To jest waga najmniejszego rozmiaru, bez pedałów. 19" Mbika będzie ważyć nieco poniżej 12kg, czyli i tak nieco mniej od experta, ze względu na gazowy amor i hamulce vbrake

Napisano

mój MBike w rozmiarze 20 z pedałami M540 waży dokładnie 11.5kg ;] ja bym brał mbike na twoim miejscu :)

jeśli masz pytania pisz na pw, chętnie pomogę :)

Napisano

Rower za 3 tys bez tarczówek to porażka. A jeśli ktoś nie widzi przewagi tarcz w górach nad Vikami to nie mamy o czym rozmawiać.

filip3434. na cantileverach też sporo jeżdziłem i też dawały radę.

Napisano

Dziękuję za liczne odpowiedzi :)

Hmm, tylko mbike nie ma tarczy - ponoć są zdecydowanie lepsze na trudną pogodę i teren, a w takim wypadku trochę mi na nich zależy.

Co do rozmiaru roweru - mam ok. 185 cm wzrostu, ale jak wyliczałem sobie rozmiar roweru na podstawie odległości od ziemi i jakichś mnożników z przeliczaniem na cale, wyszło mi 17,5". Czyli chyba powinienem skłaniać się raczej ku 17,5", 18" calowym modelom, prawda? Rozumiem, że muszę jeszcze sprawdzić wszystko osobiście w sklepie, ale wstępnie tak by chyba wychodziło. W przypadku jazdy po lesie, poza asfaltową drogą, ciut mniejszy rower jest lepszy niż taki minimalnie większy, zdaje się.

EDIT uprzedziliście mnie w odpisywaniu. Czyli chyba wybór jest prosty - Unibike za mniej niż 3000PLN. Znalazłem taką ofertę niedaleko mnie.

Kolega wyżej proponował 2 authory, ale rozmiary jakieś duże, albo osprzęt średni moim laickim zdaniem.

Napisano

czy ja mówię, że nie wiedzę, po prostu można wybrać rower z dobrymi tarczami ale kiepskim osprzętem albo z beznadziejnymi tarczami a z dobrym osprzętem, w MBike tego nie ma są dobre Vki i dobry osprzęt

ja mam 175cm i śmigam na 19 ramie, więc na Ciebie na 100% większa rama niż 18

Napisano

Na ten wzrost to na moje oko 18"-19".

Powinieneś przynajmniej na żywo zobaczyć każdy z wymienionych, nie warto się kierować tylko i wyłącznie specyfikacją, może sie jeszcze się okazać że najgorszy rower będzie dla Ciebie najlepszy.

Napisano

Co do rozmiaru roweru - mam ok. 185 cm wzrostu, ale jak wyliczałem sobie rozmiar roweru na podstawie odległości od ziemi i jakichś mnożników z przeliczaniem na cale, wyszło mi 17,5". Czyli chyba powinienem skłaniać się raczej ku 17,5", 18" calowym modelom, prawda?

Nawet 19' może być za mało bo ja pod 175 cm mam taki rozmiar więc u ciebie to raczej 21'

Tu masz taką tabelkę z rozmiarami ram http://www.rower.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...