Skocz do zawartości

[smar do łożysk] Shimano Grease czy wygląda normalnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mój na pewno tak nie wygląda, nie jest ani troche przezroczysty, ma barwę pastelową...

Crazyk czy ten smar Ci się ciągnie jak go dasz na dwa palce? bo mi się nie ciągnie nawet w większej ilości

sorry za jakość zdjęcia ale mam tylko komórkę, kolor mam właśnie taki (czyli mętny), smar pomimo dużej ilości się nie ciągnie

j15y8h.jpg

I jeszcze jedno zdjęcie smaru - 287kpie.jpg

jak widac smar mi sie rozwarstwil obok niego na krawędziach puszki jest również coś o konsystencji wody (widac na zdjeciu)

bylbym bardzo wdzieczny za zdjecia tego smaru jak go masz pomiedzy dwoma palcami

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam ten sam problem, smar wygląda identycznie jak mój, niedawno kupiłem na Allegro, sprzedają jakiś stary czy co.

marcintt gdzie go kupiłeś i ile dałeś za niego?

Napisano

Oprócz tego co wymienił marcintt zauważyłem grudki, które całkowicie dyskwalifikują smar do jakichkolwiek zastosowań w rowerze. Właśnie dzisiaj go odesłałem.

Na odpowiedź sprzedawcy otrzymałem: "Jest to specyfika tego smaru".

Teraz zastanawiam się nad kupnem smaru Shimano Dura Ace, chociaż nie wiem czy warto, bo kosztuję tyle co ten kupiony wadliwy Shimano Grease łożyskowy (650ml), a jest go tylko 50g.

Ponoć jest najlepszy na rynku...

Napisano

Cholernie drogi jak na zwykły smar wapniowy :down:

Dla porównanie smar wapniowy w normalnej cenie :

http://www.ekwasek.pl/index.php?products=product&prod_id=2043

Czy smaruje gorzej, na pewno nie :teehee: nikt nie produkuje smaru specjalnie do rowerów (nie opłacalne), natomiast niektórzy cwaniacy pakują go do tubek i zdrowo za to kasują :voodoo:

Smar wapniowy nie powinien być stosowany do smarowania łożysk nie ważne czy nazywa się Motorex czy inne licho)

Do łożysk polecam smar Litowy !

PS

Jednak łożyska w rowerze podlegają specyficznym obciążeniom, więc jedno licho czym je posmarujecie, i tak padną szybciej niż łożyska eksploatowane w optymalnych dla nich warunkach (stosunkowo duże obroty, pełny obrót łożyska) a takie nie występują w rowerach ;)

Napisano

Jak nie ma warunkow optymalnych? Nie wystepuja dosc duze obroty i przede wszystkim pelne obroty? Kola mi sie kreca w nieznay mi sposob?

Ja nie wnikam ze ty zadasz obrotow kilk-kilkanascie tysiecy na minute, tylko jest tez duza ilosc lozysk rowniez nie spelniajacych tych warunkow.

Nie wnikam rowniez w to,ze ktos kupuje lozysko XXXX-2RS za 2.50zl, ja je mam za 20 cos tam za sztuke tylko z troche lepszej firmy.Ktos zarzuci,ze takiego nie trzeba bo takie jest na jakies obciaenia i jakies obroty. Jak chcialbym pod wspomniana specyfikacja to bralbym Nachi za jeszcze wyzsza cene.

Wracajac do tematu oczywiscie, ze mozna stosowac smary na bazie zageszczacza wapniowego, tym bardziej litowego, tylko te pierwsze maja wieksze spektrum stosowania.Tu masz z mojej firmy troszke opisu - http://www.elf.com.pl/wiedza/rozdzial%2019.pdf

Pozdro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...