Skocz do zawartości

[napęd]Jaka by rower był dynamiczniejszy

Hellsing

Rekomendowane odpowiedzi

Z tyłu mam przerzutke Shimano Alivio RD-M410 24spd ona sprawuje sie calkiem fajnie,ale przednia(Shimano FD-C051) jakos mi nie pasuje ocencie ją.Jeśli macie jakiś pomysł jaką ją zastąpic to bardzo prosze o zmieszczeniu tu swojej opinni.(mam 200 zł odłożone ;p).Mam korbowód Shimano FC-TX 71 28/38/48 w CG.

Chyba że zapodasz kasete ciasno zestopniowaną (szosowe tak mają) ja osobiście posiadam w mojej streetówce Shimano Sore (kasete i przerzutkę) i w niej zębatki (oprócz dwóch największych) są zestopniowane co jeden ząbek więc bardzo łatwo dostosować odpowiednie przełożenie i można płynnie przyspieszać, ale podejrzewam że kaseta szosowa raczej Ci się nie spodoba :)

wg mnie najlepiej byłoby kupić nową korbe alivio (ok 100zł) i przerzutke przód deore/alivio (70 / 50zł) (możesz też coś dostać na allegro znacznie taniej) ale wtedy miałbyś korby 44-32-22 ząbki, a jeżeli chcesz zachowac charakterystyczne dla krosówek przełożenia 48-38-28 do przerzutke nexave, a co do korb to może jakiś truvativ 5D z dużymi tarczami Ci sie trafi, shimano jaieś wyższe modele (od alivio w góre) z dużymiu tarczami (na allegro był np shimano rsx 46-36-26 za 160zł) (odradzam korby suntora (model pff itp) bo są mało sztywne i jak mocniej depniesz to wyginają się zębatki)

Nogi nogi i jeszcze raz nogi posłuchaj mnie po co ci dobry samochód jak nie umiesz nim jeździć tak samo z rowerem po co ci maszyna na XT cała albo XTR jak nie umiesz nim jeździć jak chcesz poprawić dynamikę to SPD ale tak to kondycja się liczy balansowanie ciałem itp. w napedzie nic nie znajdziesz on ma być lżejszy dobrze pracować :P

Dokładnie.... Dobry przy tym sprżecie który masz jeszcze lepszy nic nie zmieni jedyne co jest naprawde polepszeniem osiągów to pedały SPD. Co do tych już sa zdania podzielone ja osobiście polecam Time Alium do kupienia na allegro za ok. 150 wiec jezcze zostanie ci 50 na herbatniki :)

Jeśli macie takie aspiracje co do oszczędźania, to pewnie macie już całą hurtownię herbatników :D . Jeśli Ci się psuje, bądź nieprecyzyjnie chodzi przednia przerzutka to idź do serwisu, albo kup nową i nie odradzajcie chłopakowi dobrego sprzętu jak może go kupić :wink:

Pozdrower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...