Skocz do zawartości

[napęd] Czy taki napęd będzie dobrze współpracował?

rmn1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy jak złożę taki napęd

Korba XT-M760 - 300km

Kaseta CS-M770 - 1000km

Łańcuch Sram Pc-970 - 1000km

Czy taki zestaw nie będzie stwarzał problemów? Czy korba przyjmie taki łańcuch?

Mam taką korbę i nie wiem czy jest sen kupować do tego taki łańcuch i kasetę? Z nowymi nie powinno być problemu, tylko nowe inaczej kosztują... co byście poradzili?

Ewentualnie może lepiej kasetę xtr CS-M970 - 800km

Zależy mi głównie na kulturze pracy i trwałości (przy jeździe bez błota i deszczu).

Napisano

Wszystko jest na 9 rz. napęd i do tego wysokiej klasy więc wszystko po takim małym przebiegu powinno hulać bez kłopotu :thumbsup:

A jak coś by było nie tak to podejrzanym jest tylko i wyłącznie łańcuch więc ewentualnie wymienisz na jakichś Shimano i musi być dobrze.

Nie wiem ile to co napisałeś będzie kosztować więc czy jest to opłacalne to nie wiem i nie wiem czemu aż XTR :blink:

Napisano

I na pewno pojedzie korbą z przebiegiem 300km? A czy tu było by warto poszukać jeszcze jednego łańcucha i zmieniać co ileś tam km? Do tej pory tak nie jeździłem. W sezonie robie jakieś 1000-1200km głównie po szosie i leciutkim terenie.

Jeśli warto kupić drugi na zmiane, to czy może to być nowy czy lepiej z podobnym przebiegiem (podejrzewam, że lepiej z podobnym)?

Napisano

Słuchaj ja mam wprawdzie 8 rz. napęd ale tydzień temu zmieniałem łańcuch na korbie Deore i kasecie LX-a o przebiegu ponad 6 tys i to zrobionego w ciężkim terenie. Wszystko pracuje idealnie więc w tym zestawie taki przebieg to praktycznie nic.

System 3 łańcuchów na wymianę ma sens tylko wtedy kiedy robisz w sezonie wiele tys km a nie jak w Twoim przypadku trochę ponad tysiąc.

Napisano

F**k, nie wyszło z tamtym zestawem a xtr odpuściłem, bo byłem pewny xt :wallbash:

1733450884.jpg

Coś takiego da się wyczyścić do zera?

Napisano

A na ile szacujecie jej przebieg? Zdjęcie raczej dobre więc podejrzewam, że wprawne oko da rade oszacować, czy jest bliżej 500km czy bliżej 1500km...

Napisano

Wydaję mi się, że kaseta jest w bardzo dobrym stanie. Dobrze by było żebyś zrobił więcej zdjęć. Wtedy dokładnie oceni się ją.

Napisano

Myślę, że nie będzie problemu z przejechaniem tylu kilometrów. Ale jest jeden problem, najlepiej kupować kasetę z łańcuchem w zestawie, dla tego, że jak masz łańcuch bardziej zużyty to kaseta bardziej będzie dostawała w kość. I na odwrót, starsza kaseta bardziej zużywa łańcuch. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś. :icon_lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...