Skocz do zawartości

[rama] problem z wyborem

fxp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym kupić nową ramę do mojego roweru. Mam 190 cm i 80 kg, więc szukam czegoś w okolicach 20-21 cali. Do tej pory znalazłem takie propozycje:

Cube analog

Author egoist

Be one XC team

Merida matts

druga Merida matts

Fuji Tahoe SL

Nie chcę wydać więcej niż 500 zł, ale jeśli dopłata 100 zł miałaby dużo zmienić, to jestem w stanie tyle wyłożyć. Na chwilę obecną ciekawa wydaje mi się rama Be One, jednak jeśli się nie mylę jest to model z 2006 roku i ciężko znaleźć o niej jakieś opinie.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Z wymienionych przez Ciebie wziąłbym Be One, bo jest najlżejsza (nie mam pojęcia czy ta rama jest dobra) i nie używana. Za to zaproponuje Ci ramę Accent El Nino, nowa kosztuje 450zł - jeździ na niej mój kumpel i sobie ją bardzo chwali http://allegro.pl/rama-accent-el-nino-21-cali-wyslka-gratis-stery-i1706194646.html

Osobiście Ci ją polecam, chyba głównie dlatego, że nie jestem przekonany co do kupowania ram i paru innych rzeczy rowerowych używanych, chociażby dlatego, że na nówkę masz gwarancję i wiesz, że wszystko jest (a przynajmniej powinno być ;p) ok. Także ja zastanawiałbym się między Be One, Fuji (też jest nowa) i właśnie Accentem.

Napisano

A ja z pewnością tej B1 bym nie wziął. Niech sobie będzie leciutka, ale słowo przyszłościowa całkowicie do niej nie pasuje. Brak mocowania hamulca tarczowego. Za to poważnie zastanowiłbym się nad tym Egoistą.

Fuji nie mają większych niż 17", więc nie za bardzo rozmiar, najtańsze Cube niczym nie powalają, o pierwszej Meridzie ciężko mi się wypowiadać, ale po tej drugiej widać, że swoje już miała okazję przeżyć.

Napisano

Chciałbym kupić nową ramę do mojego roweru. Mam 190 cm i 80 kg, więc szukam czegoś w okolicach 20-21 cali. Do tej pory znalazłem takie propozycje:

Cube analog

Author egoist

Be one XC team

Merida matts

druga Merida matts

Fuji Tahoe SL

Nie chcę wydać więcej niż 500 zł, ale jeśli dopłata 100 zł miałaby dużo zmienić, to jestem w stanie tyle wyłożyć. Na chwilę obecną ciekawa wydaje mi się rama Be One, jednak jeśli się nie mylę jest to model z 2006 roku i ciężko znaleźć o niej jakieś opinie.

Z góry dzięki za pomoc.

Ja polecam http://lemonbike.eu/product_info.php?products_id=1264

Napisano

Sam stoję przed podobnym dylematem. Złamała się moja rama i też szukam czegoś w podobnej cenie i podobnych gabarytach. Mam jakieś 188 cm i bardziej zastanawiałem się nad ramą 19 cali. Niestety jestem cięższy od Ciebie ( 100 kg) i zastanawiam się co wytrzyma taką wagę. na razie nastawiłem się na Accent El Nino tylko kolor który chce nie jest dostępny u mnie w sklepie. Przeszukując allegro trafiłem jeszcze na http://allegro.pl/nowa-amoeba-mfr-hussar-mtb-xc-maraton-1717g-wys-0-i1735880426.html tylko trochę wizualnie mi nie pasuje i nie mogę żadnych opinii znaleźć na jej temat.

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Może rzeczywiście pomyślę nad tym Authorem. A co sądzicie o ramie Cube Ltd CC z roku 2009, rozmiar 22"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...